Sağlıklı Beslenmeye Başlangıç İçin Öneriler

Sağlıklı Beslenmeye Başlangıç İçin Öneriler

Kapak fotoğrafımızdaki salatayı yapmak büyük ihtimalle 10 dakikamızı alır. Üstelik doyurucu ve sağlıklı olması sebebiyle gün içinde almamız gereken çoğu besini içerir. Ancak tüm kolaylığına ve uzmanların sunduğu yüzlerce kanıta rağmen, sağlıklı beslenme hayatımıza bir türlü katamadığımız konulardan biridir. Sağlıklı beslenmeyi vücudumuzdaki hücrelerin düzgün çalışabilmesi için yeterli ve dengeli beslenmek olarak tanımlasak da bu tanım, çoğu zaman bize yeterli gelmez. Genelde fark ettiğimiz bir sağlık probleminden sonra ya da beden ölçülerimizdeki değişimle beraber sağlıklı beslenmeye başlangıç yaparız ve herkes tarafından kabul gören diyetleri uygulamaya başlarız. 

Doğru beslenmenin niyette kalıp sürdürülememesini iki nedene bağlayabiliriz. Birincisi, temel hedef hücrenin işlevini yerine getirmek olsa da herkesin alışkanlığı birbirinden farklıdır ve yaşam tarzı bu alışkanlıklar sonucu oluşur. İkincisi ve bizi motive edecek alan ise doğru beslenmeye neden ihtiyaç duyduğumuzdur. 

Neden düzenli ve dengeli beslenmeliyiz? 

Tabii ki bedenimizi ve beynimizi daha iyi kullanabilmek, bağışıklığımızı arttırmak için! 

Bağışıklığımıza neden ihtiyaç duyarız? 

Daha iyi bir yaşam sürmek için! 

Peki daha iyi ve kaliteli bir yaşamı neden isteriz? 

Beslenme özelinde değerlerimiz, tam da bu soruya cevap verir… 

Daha İyi Bir Yaşamı Neden İstiyoruz?

Sağlıklı Beslenmeye Başlangıç İçin Öneriler
Sağlıklı beslenmeye başlangıç için öneriler

Fotoğraf: Mark Fletcher Brown

1976 yılının nisan ayında Kaliforniya’da dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple, nedenleri sayesinde kuruldu. Steve Jobs’un motivasyonu insanlara değerli olduklarını hatırlatmaktı. Apple, geliştirdiği ürün sayesinde bireye teknolojiyi kullandırtarak herhangi bir şirketin yapabileceği işi yapma gücünü veriyordu. 

Her oluşumun her başarının her girişimin ve her niyetin bir nedeni olmalıdır. Bu durum, kurumlarda olduğu gibi kişilerde de geçerlidir ve bu nedenler hayatın her alanında insanı harekete geçiren dürtülerdir. Neden daha kaliteli bir yaşam istiyoruz gibi sorulara herkesin vereceği cevaplar farklı olmakla birlikte genelde yanıtlar belli başlı sebeplere dayanır. Sevdiklerimizle daha uzun ve kaliteli vakit geçirmek, yaş aldığımızda özgürce hareket edebilmek, öz saygımızı arttırmak, doğru beslenmenin sağladığı mental iyileşme ile daha iyimser bir tutum takınmak ve hayatı daha bilinçli deneyimlemek bunlardan bazılarıdır.

Nedenlerimizi belirlemek hatta bunları diyet listesinin başına not etmek motive olmamızı kolaylaştırır. 

Sağlıklı beslenme programlarının kısa sürmesinin bir diğer sebebi ise alışkanlıklarımızı görmezden gelmek ve akılcı bir yaklaşım benimsememek olabilir. Sağlıklı beslenmeye başlangıç için son derece kişisel hazırlanması gereken diyet listelerinde dikkat etmemiz gereken üç önemli unsur bulunur:

Alışkanlıkların Gücünden Yararlanın: Kendinize ödül verin. Daha fazla egzersiz yapmak istiyorsanız ya da sabah bol sebzeli bir kahvaltı yapmakta zorlanıyorsanız bitiminde size iyi gelecek bir ödül ile kendinize şımartın. 

Ulusal Kilo Kayıtları ile iş birliği yapan araştırmacılar, başarılı diyetçilerin diyetlerine sadık kalmasının sonunda alacakları ödülü hayal ettiklerini ve bu sayede kendilerini motive ettiklerini gördüler. Bu ödüller, ister kahvaltının sonundaki bir kahve olsun ister bir hafta boyunca öğle yemeklerinde yiyecekleri bol zeytinyağlı bir salata olsun mutlaka kendilerinin seçtikleri şeyler oluyordu. Arzu uyandırmak, yeni bir alışkanlık edinmeyi kolaylaştırmıştı.

Üç Doğrunun Bir Yanlışı Götürdüğü Öğünler Oluşturun: Diyelim ki bir aylık sağlıklı beslenme programı oluşturmak istiyorsunuz ve kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçemiyorsunuz. O halde her yanlışınız için sofraya üç doğru ekleyin. 

Gluten bombası ekmekleri kısamıyorsanız yemekten önce veya sonra içtiğiniz su miktarını artırın, kahvaltınıza sağlıklı tohumlar ekleyin ve asidik peynir olan inek peynirini lor peyniri ile değiştirin. Diyetinizin sürdürülebilirliği, ileride yanlışınızı da bırakmanıza yardımcı olacaktır.

Bir “Yes Day” Belirleyin: Cuma ya da pazar günleri, haftanın bir gününde hazırlayacağınız hurmalı tatlı ile kendinize serbestlik yaratın. Her sağlıklı yiyecek sıkıcı olacak diye bir kaide yok; eğlenceli atıştırmalıklar hazırlayın ve içine bol kakao ekleyerek antioksidanın keyfine varın.

Tek dikkat etmeniz gereken konu, şekerin hayatınızdaki varlığıdır. Neredeyse tüm diyet çeşitlerinde yer alan ve sağlıklı beslenmenin en büyük günahı sayılan beyaz şekerin yerini dut kurusu, hurma, bal veya meyvenin kendi şekeriyle değiştirin. Böylelikle öncelikle evde sağlıklı beslenme programınızı oluşturabilirsiniz. 

Bedeninizin besin ya da diğer ihtiyaçlarını doğru algılayabilmek için kaynak olabilecek diğer alternatif çözümleri aşağıda bulabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme ve Sinir Sistemi

Sağlıklı Beslenmeye Başlangıç İçin Öneriler
Sağlıklı beslenmeye başlangıç

Fotoğraf: Bruno Nascimento

Mindfulness egzersizleri bugünler için var diyerek başarısız hissettiğiniz her an öz şefkat geliştirerek yaşam tarzınızı değiştirebiliriz. Sağlıklı bir yaşama iyi işleyen sinir sistemiyle daha kolay ulaşabilirsiniz. Aç olmadığımız vakitlerde genelde duygularımızın yönlendirmesi sonucu buzdolabını açarız. Buna engel olmanın en kestirme yolu da bilinçli farkındalık uygulamalarını hayatımıza dahil etmektir. Bu sayede farkındalığımız yükselir, duygularımızın farkına varır, şimdide kalır ve serotonin salgılamanın farklı yollarını bulabiliriz. 

Sağlıklı beslenme nihayetinde beyin ve bağırsağın ortak çalışması sonucu gerçekleşir. Beyin ve bağırsak sağlığını en olumlu etkileyen faktörlerden biri yürüyüştür. Sinir sistemini, kasları çalıştırır. Tek bir adımda insan vücudunda 200’e yakın kemik ve bunun iki katı kas hareket eder. Tüm bu aktiviteler beyin sağlığını olumlu yönde etkiler.

Kapak Fotoğrafı: Jez Timms