Gezegen Dostu Bir Adım At: Atıksız Banyo

Gezegen Dostu Bir Adım At: Atıksız Banyo

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2021

İnsan eliyle gezegen üzerinde yaratılan tahribatın boyutları her geçen gün artıyor. Plastik tüketiminin önü alınamaz bir ölçeğe gelmesi sonucunda Kuzey Pasifik Okyanusu’nda “şimdilik” 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, yedi milyon ton ağırlığında bir çöp kıtası oluştu bile. Üstelik bu, dünya üzerindeki atık alanlarından sadece biri. 

Gezegene ve tüm canlılara olan sorumluluk artık mecbur kalmadıkça plastik atık çıkartacak ürünler kullanmamayı zorunlu hale getirmiş vaziyette. Bu sorumlu davranış prensibini edinirken elbette çevre dostu ikamesi en kolay bulunan alanlardan, evlerimizde, günlük yaşamlarımızdaki alışkanlıklarımızdan başlıyoruz. Banyo rutinlerimizi nasıl atıksız ve doğrudan ve dolaylı olarak daha zehirsiz hale getirebileceğimizi merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. 

Duş Jelleri ile Vedalaşın

Doğa Dostu Bondia Soap

Fotoğraf: Bondia Soap Co.

Rengarenk ve birbirinden farklı kokularda duş jellerini seviyor olabilirsiniz ancak çoğunlukla plastik ambalajlara sahip ve SLS, paraben gibi pek çok zararlı kimyasal bileşenler içeren duş jelleri anlık mutluluğun ardında dünya üzerinde büyük bir iz bırakıyor. Tercihen doğal yöntemler ve kaliteli yağlar ile üretilen, vücut kullanımına uygun sabunlar hem vücudunuzda toksik bir iz bırakmaz, hem de çevre dostu paketlemeler sayesinde plâstik atık çıkarmaz. Gerçek uçucu yağlar ile kokulandırılmış doğal sabunların sevdiğiniz duş jellerini asla aratmayacağının garantisini veririm.

Şampuan Zorunluluk Mu?

Ekolojik Baboon Naturel katı şampuan

Fotoğraf: Baboon Naturel

Saç temizliği söz konusu olduğunda endüstriyel şampuanlar tek seçenek gibi görünse de antik yöntemlerin yanı sıra son yıllarda yaygınlaşan katı şampuanlar hem içeriklerinde su bulunmaması (ürün formunu sıvılaştıracak kadar) sayesinde su tasarrufu sağlarken, plastiksiz ambalajlanabilmesiyle atıksız bir alternatif oluşturuyor. Pek çok markada farklı saç tiplerine göre üretilen katı şampuanların yanı sıra saçları sabun ile yıkamak da bir başka alternatif. Zaman zaman ilk kez deneyimleyenlerin saçları sertleştirdiği şeklinde geri bildirimler olsa da doğru içerikle formüle edilmiş saç sabunlarına zaman verilmesi durumunda saç yapısı alışıyor ve sağlıklı, kimyasal kalıntılardan alışmış bir saç ve saç derisi elde ediliyor. Özellikle saçlarını sabun ile yıkamak isteyenler için saç kremi işlevini görecek gizli bir formül de sirke. 1’e 10 oranında seyrelttiğiniz sirkeli su ile saçları durulamak olası bir sabun kalıntısını giderirken saçların yumuşak ve parlak olmasını sağlıyor, saç derisini besliyor. Bu aşamada herhangi bir meyvenin sirkesi kullanılabileceği gibi katı saç kremlerinden de faydalanabilirsiniz. 

Atıksız Epilasyon

Ekolojik Dönüşüm'den atıksız banyo için çelik jilet

Fotoğraf: Ekolojik Dönüşüm 

Vücudumuzdaki tüyleri almak istediğimizde çoğunlukla tek kullanımlık plastik jiletlere başvuruyoruz ve kısa sürede fazlaca plastik atık ortaya çıkartıyoruz. Bunun önüne geçebilmek, en azından atığı azaltmak adına sadece başlık kısmının değiştiği versiyonları kullanmak en kolay çözüm. Fakat daha köklü bir değişim isterseniz, çok kullanımlık, atıksız çelik jiletler epilasyonu atıksız hale getirecek. Bu aşamada ambalajlı tıraş köpüklerindense Hint yağı ve Hindistan cevizi yağı içeriğiyle daha fazla köpük oluşturan doğal sabunları kullanmanızı öneririm. 

Lifler ve Keseler

Simya Evi'nde atıksız banyo için ekolojik sabun kesesi

Fotoğraf: Simya Evi

Vücut liflerinde kullanılan en yaygın seçenek tamamen plastik maddeden elde edilen, bol köpük üreten banyo ponponları oluyor. Eğer evinizde varsa kolaylıkla geleneksel el örgüsü lifleri değerlendirebilirsiniz. Ancak çoğunun akrilik ip kullanıldığını unutmayarak yeni bir lif edinme ihtiyacınız olduğunda doğal malzemelerle üretilen örgü lifleri veya kabak lifi gibi kullanım ömrü dolduktan sonra kompost edilebilen bir seçeneği kullanmanızı öneririm. 

Deodorant

Rosece ekolojik deodorant

Fotoğraf: Rosece

Aeresol, mum veya roll on… Herkesin banyosunda muhakkak bir deodorant vardır. Çoğunlukla plastik ambalajlarda üretilen bu ürünler atık oluşturmasının yanı sıra içerdikleri kimyasal bileşenler ve alüminyum gibi maddeler ile sağlık üzerinde olumsuz etki sunabilir. Bunun yerine evinizde kolaylıkla Hindistan cevizi yağı, karbonat, bentonit kili ve sevdiğiniz uçucu yağlar ile kendi deodorantınızı hazırlayabilir veya plâstiksiz ambalajlanmış katı deodorantları kullanabilirsiniz.