Uzaktan çalışma kavramı artık herkes için olmazsa olmazlardan biri. Kimileri ara sıra ofise gittikleri hibrit sistemi tercih etse artık birçok iş yeri tamamen uzaktan çalışma sistemine geçti. Hal böyle olunca seyahat ve çalışmayı bir arada sunan Workation kavramı da hayatımıza girmiş olsun. Peki, Workation nedir ve nasıl yapılır?
Workation kelimesi, İngilizcedeki “Work” ve “Vacation” kelimelerinin birbirine geçmesiyle oluşuyor. O yüzden bu yeni kavramın ne ifade ettiğini anlamak için kökündeki kelimelere bakmak gerekiyor. Work çalışmak demekken, Vacation da İngilizcede tatil anlamına geliyor. Bu mantıkla Workation’ın anlamı aynı anda tatil yapmak ve çalışmak, bu ikisini bir arada yürütmek gibi bir noktaya varıyor. Vardığı bu nokta ise ister istemez türlü tartışmaları beraberinde getiriyor.
Workation Nasıl Yapılır?
Elbette Workation yapmak için ilk şart, uzaktan çalışıyor olmak. Bu şansa sahip insanlar, işlerinin büyük çoğunluğunu belirli günlerde hallediyor. İşlerinin kalan kısmını ise tatildeyken yapmayı tercih ediyor. Sonra da ufak çaplı bir tatile çıkıyorlar. Bu tatilin belirli saatlerini işlerine ayırıp kalan saatlerde de keyif çatmaya bakıyorlar. Workation mantık olarak böyle işliyor. Bu şekilde Workation yapan insanlarda:
- Motivasyon,
- Verimlilik,
- Üretkenlik,
- Yaratıcılık,
- Akıl sağlığı ve
- İşten duyulan memnuniyet gibi konularda olumlu etkiler açığa çıkıyor.
Workation’ı düzgün bir biçimde yürütebilmek için en önemli koşul ise dikkatli planlama yapmak. Tatile çıktığımızda evimizdeki alıştığımız koşulların dışında hareket etmemiz gerekiyor. Bu durumda da insanın başına tahmin edemeyeceği şeyler gelebiliyor. Dikkatli planlama, yaşanabilecek tüm olasılıkları mümkün mertebe önceden kestirme noktasında elverişli oluyor. Mesela tatil rotası boyunca sağlam bir internet bağlantısı, tatil yaparken bir yandan da çalışabilmek için olmazsa olmaz. Aynı zamanda iş akışında sık sık toplantılara giren biri, ister istemez izole bir alana ihtiyaç duyabiliyor. Tüm bunları hesaba kattığımızda Workation’dayken:
- Zamanı doğru ayarlamak,
- Rahat çalışabilecek bir alana sahip olmak,
- İş akışının gerektirdiği her şeyin erişim altında olması,
- Düzgün bir internet bağlantısı,
- İşle tatil arasında doğru bir denge kurabilmek büyük önem taşıyor.
İşle tatil arasında denge kurabilme noktasında da eleştiriler devreye giriyor.
Workation Verimsiz Mi?
Workation’a gelen ilk eleştiri, bu kelimenin tam anlamıyla bir oksimoron olduğuna yönelik. Oksimoron, birbiriyle çakışan ve zıt anlamlı kelimelerin bir arada kullanılması anlamına geliyor. Mesela köşeli daire! Bu anlamda çalışırken tatil yapma düşüncesi, mantık olarak mümkün değil. Sonuçta tatil yapmak, çalışmamak demek değil mi? Bu çerçevede düşünen insanlar, Workation’ın bir çalışma hali olduğuna vurgu yapıyorlar. Tam anlamıyla, tamamen çalışmadan uzak olmadığı takdirde geçirilen zamanı tatil olarak değerlendirmiyorlar.
Bu çalışma ve tatil karışımına ikinci eleştiri ise çalışma vakti ve kişisel zaman arasındaki çizgiyi bulanıklaştırması yönünde. İş ve hayat arasındaki dengenin bozulmasına yol açan bu durum, çağımızın vahşi kapitalizminin bir sonucu olabilir mi? Deniz ve güneşin tadını her an telefonumuza gelebilecek bir mesajın tedirginliği varken nasıl çıkaracağız?
Belki de bu soruların açığa çıkmasında “ya hep ya hiç” bakış açısı baskın bir rol oynuyor. Bu bakış açısından dolayı kişinin kendine ayırabileceği zamanı bir tatil durağında değil de evinde geçirmesi ne kadar doğru, size kalmış.
Workation İçin Uzaktan Çalışma Vizesi Veren Ülkeler
Tüm artıları ve eksileriyle Workation’ı ölçüp biçtiniz ve bu modele uygun bir tatil yapmaya karar verdiniz diyelim. Tatilinizi uzaktan çalışma vizesi veren ülkelerde yapma fikrine ne dersiniz? Pandemiden beri uygulanan uzaktan çalışma vizesi, belirli bir alt gelir ve bunun ülkelere kanıtlanmasını gerektiriyor. Eğer yeterli gelir düzeyindeyseniz aşağıdaki ülkelerden herhangi birinde Workation yapabilirsiniz:
- Antigua ve Barbuda
- Aruba
- Barbados
- Cayman Adaları
- Kosta Rika
- Hırvatistan
- Çek Cumhuriyeti
- Dubai
- Estonya
- Gürcistan
- Almanya
- Jamaika
- Meksika
- Norveç
- Portekiz
- İspanya
Kapak Fotoğrafı: Standsome Worklfiestyle