evcil hayvan sahiplenme

Evcil Hayvan Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 9 Temmuz 2024

Evcil dostlarımız, karşılıksız sonsuz sevgi sunarlar ve ömürleri boyunca bize eşlik eder. Evcil dostlarımızın ailesi olarak onlara sağlıklı ve huzurlu bir ortam sağlamak görevimiz. Eğer bir evcil hayvan sahiplenmeye karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken unsurlar olduğunu bilmelisiniz. Bu sayede onlara huzurlu bir ortam sağlayabilirsiniz. Peki, evcil hayvan sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gelin birlikte göz atalım.

Hangi Evcil Hayvan Size Uygun?

hangi evcil hayvan sahiplenilmeli

Hangi evcil hayvana uygun bir sahip olduğunuzu biliyor musunuz? Kedi, köpek ya da kuş… Evde bakabileceğiniz çeşitli evcil hayvan arasından hangisine bakabilirsiniz? İlk düşünmeniz gereken konu işte bu! 

Her hayvanın kendine has sorumlulukları olabilir. Öncelikle bu konuda derinlemesine bir araştırma yapmanız gerekir. Sahipleneceğiniz hayvanın cinsine göre de farklı özellikleri ve gereklilikleri ortaya çıkabilir. Kendinize soracağınız ilk soru onun enerjisine ayak uydurup uyduramayacağınız olmalı. Hayvanınız günün farklı saatlerinde sizden ilgi bekleyebilir ve oyun oynamak isteyebilir. Onunla yeteri kadar ilgilenebilecek zamanınız ve enerjiniz olmalı. 

Bir Canlının Sorumluluğunu Almaya Hazır Mısınız?

evcil hayvan sorumlulukları

Sevimli bir dost, büyük bir sorumluluk getirir. Bu nedenle evcil bir hayvan sahiplenmeden önce ilk düşünülmesi gereken konu budur. Küçük ve sevimli bir dost sahiplenme fikri her ne kadar çekici olsa da bunun büyük bir sorumluluk ve fedakarlık getireceğini bilmeniz gerekir. Bir evcil hayvanı sahiplenmek için buna her yönü ile hazır olmak gerekir. Örneğin köpek sahiplenecekseniz onu düzenli olarak dışarı çıkarmanız gerektiğinin farkında olmalısınız. 

İlk kez hayvan sahiplenecekseniz bazı hususları gözden geçirmeyi unutabilirsiniz. Mesela tatiller… Her yıl keyifle çıktığınız tatillerde evcil hayvanınıza bakacak birinin olması da önemli. Bu konuda aileniz veya arkadaşlarınızdan yardım isteyip isteyemeyeceğinizi iyice düşünmelisiniz. 

Elbette konu yalnızca tatiller değil. Bir evcil hayvan sahiplendiğinizde adeta bir bebeğiniz olmuş gibi çeşitli sorumluluklara sahip olacaksınız. Sağlık, ilgi, bakım, günlük işler… Bir hayvan sahiplenmek hayatınızı birçok açıdan değiştirebilir. 

Ne yazık ki birçok hayvan bir hevesle sahiplenildikten sonra sorumluluklar ağır geldiği için sokağa bırakılıyor. Ev ortamında yaşamaya alışan bu hayvanlar, sokaklarda hayatını sürdürmekte zorlanıyor. Bu nedenle sahiplenmeden önce tüm bu sorumlulukları birkaç hayvan sahibiyle konuşmanız iyi olacaktır. Hazır olduğunuza emin olduğunuzda kendinize yeni bir dost edinebilirsiniz.

Evcil Hayvanınızla Nasıl Buluşacaksınız?

nereden hayvan sahiplenilir

Evet hangi evcil hayvana uygun bir sahip olduğunuza karar verdiniz, peki evcil hayvanınıza nasıl karar vereceksiniz? Öncelikle hangi cins, hangi yaşta bir canlı sahipleneceğinizi seçmelisiniz. Sokaktan, barınaktan ya da sahiplendiren birinden… Üstelik kedi ve köpek sahiplenebileceğiniz web siteler bulunuyor. Engelli bir canlı sahiplenmek istiyorsanız gerekli sorumluluklarınızı öğrenmelisiniz. Ayrıca satın alma sahiplen mottosunu da unutmamalısınız.

Bütçeniz Evcil Hayvan Sahiplenmeye Uygun Mu?

evcil hayvan masrafları

Evcil hayvanların pek çok ihtiyacı bulunur. Öncelikli ve düzenli olarak bir beslenme masrafı olduğunu unutmayın. Mamalar farklı içeriklere sahip olduğu için farklı fiyat politikaları izlenir. Dostunuzun sağlığı için doğru mamayı seçmek ise biraz maliyetli olabilir. 

Evcil hayvanınızın sağlığı için düzenli olarak veterinere gitmesi ve aşılarının yapılması gerektiğini unutmayın. Düzenli aşılar, size hesaplamadığınız bir maliyet çıkarabilir. Ayrıca her canlı gibi hayvanların da hastalanabileceğini unutmayın. Üstelik bazen hayvanlar ciddi sağlık sorunları yaşayan kazalar yaşayabilir. En sık rastlanan sorunlardan biri hayvanınız bir şeyler yuttuğu için ortaya çıkabilen rahatsızlıklardır.  

Tüm bu masrafları karşılayabilecek bir bütçe ayırabileceğinize dair kendinizi tartmanız oldukça önemli. 

Veteriner Seçiminde Doğru Kararı Nasıl Verirsiniz?

veteriner masrafları

Sağlık söz konusu olduğunda akan sular durur. Bir evcil hayvan sahiplenmek istiyorsanız, sağlıklı bir yaşam rutinini de sağlamanız önem taşır. Bunun için rutin kontrol ve aşılar için hangi veterinerle iletişimde olacağınızı bilmelisiniz. Özellikle acil durum anlarında kimi arayacağınızı bilmek büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca veterinerinize aklınızdaki tüm soruları sorabilirsiniz. Örneğin çip takılması, kısırlaştırma aşamaları, tüy problemleri gibi.

Güvenlik İçin Nasıl Önlem Almalısınız?

hayvan güvenlik önlemleri
Fotoğraf: Cats Coming

Evcil dostlarımızın güvenliği oldukça önemli. Bu nedenle özenli davranılması gerekir. Örneğin; açıkta herhangi bir gıda bırakmamak bunlardan biri. Bazı gıdaları minik dostlarımızın sindiremeyeceği yapıdadır, ayrıca onlar için zararlı da olabilir. Örneğin papağan besliyorsanız ortalıkta kemirilecek önemli eşyaları bırakmamanız, açıktaki kablolarınızı saklamalısınız. Köpekler birçok şeyi çiğnemek ve yutmak isteyebilir. Tüm bu araştırmaları iyi yapmalısınız.

Elbette alacağınız güvenlik önlemi bununla sınırlı değil. Örneğin yüksek bir katta oturuyorsanız ve kedi sahibiyseniz camlara ve balkona kedi filesi yaptırmanız gerekir. Eğer bitki besliyorsanız, minik dostunuza zararlı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Ayrıca evcil hayvanınızın hareketli olacağını unutmamalı, sivri uçlu mobilyalardan uzak durmalısınız. Sallanan ve sabit durmayan kitaplık gibi eşyalarınızı da duvara sabitlemeniz hem sizi hem minik dostunuzu koruyacaktır.

Evinizi Evcil Dostunuza Göre Nasıl Ayarlarsınız?

Fotoğraf: Samson Katt

Evinize yepyeni bir üye katılıyor! Ona nasıl bir ortam hazırlayacaksınız? Eğer bir kediniz varsa rahat bir kedi tuvaleti, kaliteli bir kedi kumu, tırmalama tahtası almalısınız. Ayrıca hiçbir evcil hayvan için plastik mama kabı tercih etmemeniz gerektiğini de ekleyelim. Kedinize ya da köpeğinize uygun oyuncaklar, muhabbet kuşu ve papağanlar için gagalarına uygun ürünler almalısınız. Ayrıca kendilerine özel bir yatak alabilirsiniz. Köpeğiniz varsa ona uygun konforlu bir tasma almalı, ismini ve adresinizi yazmalısınız. 

Köpeklerin Regl Olduğunu Biliyor Muydunuz?

köpek
Fotoğraf: Christian Domingues

Dişi köpekler de tıpkı kadınlar gibi regl olur. Bu dönemde bazı duygusal değişiklikler fark edebilirsiniz. Bu değişimler korku, aşırı sevecenlik ya da panik gibi duygularla ortaya çıkabilir. Köpeklerin regl dönemi hakkında detaylı bilgiyi veterinerinizden alabilir, nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Yine de gördüğünüzde şaşırmayın diye bahsetmek istedik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir