Anlaşılması kolay bir intermittent fasting rehberi

Anlaşılması Kolay Bir Intermittent Fasting Rehberi

Güncelleme Tarihi: 3 Ekim 2022

Oruç kavramı ilk insanların hayatında bile varken diyetin hayatımıza son 50-60 yılda girdiğini biliyor muydunuz? Atalarımızın mağaralarından “Kahvaltı hazır mı? Değilse uyuyacağım.” diyerek çıkmadığını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Peki biz neden aç olmadığımız halde kalkar kalkmaz yemeye başlıyoruz? Tarihin yiyecek bakımından en bolluk içindeki döneminde yaşadığımız için yeme ritmimiz “Bulduğunda ye, bulamadığında aç kal.” mantığından günde 3 ana ve birkaç ara öğün yemeye doğru kaydı. 3 ana ve birkaç ara öğün mantığı sadece kalori hesabına dayandığı ve vücut da bir fabrika olmadığı için “az az, sık sık ye” yöntemiyle verilen kilolar çoğu kişi tarafından geri alındı. Bu kısır döngüden çıkmak için sağlıklı kişilerin başvurması gereken yol çok basit: Vücudunu dinlemek!

İnsanlık tarihi kadar eski olan Intermittent Fasting nedir?

Saat aralıkları kişisel olarak ayarlanabilse de temel olarak günün 8 saatinde yemek yiyip, 16 saatinde ise vücuda kalori değeri olan hiçbir yiyecek veya içecek sokmamaktır. Yemek yenen 8 saatte sadece 2 öğün yenir ve ara öğün kavramını hayatımızdan çıkartmamız gerekir. Yemek seçeneklerinde bir kısıtlama söz konusu değildir. ne yediğimizden çok ne zaman yediğimiz önemlidir.

Intermittent Fasting’in Faydaları

  • Vücut günün büyük bir kısmında sindirime enerji harcamadığı için yaralar daha çabuk onarılır ve hastalıklar daha kolay iyileşir.
  • Beyin devamlı yemek düşünmekle meşgul olmadığı için zihin berraklaşır.
  • Aç kaldığınız süreler insülin direncinizi kırdığı için kilo vermek kolaylaşır.
  • Büyüme hormonunun etkisi ortaya çıkar ve yağ oranını düşürürken kas oranını arttırır.
  • Kalp sağlığını korur.

Intermittent Fasting’i Uygulamak İçin Basit Adımlar

1) Ara öğünlere veda edin.

Hepimiz son yıllarda yeme bağımlısı haline gelmiş olsak da iki öğün arasında, kahvaltıdan önce veya akşam saatlerinde yenen atıştırmalıklar vücudumuzun dengesini bozuyor. Çoğu kişinin zorlanacağı bir adım olsa da IF’in temelini oluşturuyor

2) Yemek yediğiniz için suçluluk duymayın.

Belki de diyet mantığıyla hareket ederken yaptığımız en büyük hatadır bu. Bir yemek yediğimizde mutluluk ve şükran hissetmemiz gerekirken o yemek biraz tuzlu, yağlı ya da içinde şeker var diye yediğimiz yemeği kendimize zehir ederiz. Unutmayalım ki, bugün ak denen yiyeceklerin yarın karalandığı çok olmuştur. Örneğin yumurta son 10 yıla kadar en büyük düşmandı; Hindistan cevizi yağını dünya üzerindeki en sağlıklı besinler arasına sokmuşlardı ama bugünlerde inanılmaz etkileri olan bir zehir olduğu söylentileri yayıldı.

3) Su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Unutmayın ki hiçbir sıvı, suyun yerine geçemez. Vücudunuzun ihtiyacı olan suyu ona verin.

4) Yediğiniz yemeklerde denge kurmayı deneyin.

Ne zaman yediğiniz daha önemli olsa da sağlıklı bir hayat sürmek için istediğiniz yiyecekleri yerken yanında daha sağlıklı besin grubundan yiyecekler de tüketin

5) Sporunuzu oruç sürecinde yapın.

Sanılanın aksine, oruç sürecinde spor yapmanın kas kaybına yol açması zordur. Vücut önce glikojen depolarını boşaltır, ardından yağları kullanır, vücutta kullanılacak yağ olmazsa kaslara başvurur.

6) Asıl amacın sağlık olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Başrole sağlığı koyduğunuzda ve sağlığınız için yiyip, sağlığınız için hareket ettiğinizde ideal kilonuzla uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmeniz oldukça kolay olacak.

UYARI: Yeme bozukluğu ya da kronik rahatsızlığı olan kişiler ve hamileler bir uzmana danışmadan bu beslenme düzenine geçmemelidirler.