Kişinin kendine vakit ayırması, araştırmalara göre zihinsel sağlığını geliştirmesi ve depresyon semptomlarını azaltması için gerekli. Fakat maalesef düzenli egzersiz ve meditasyon yapmak, her gün bir miktar zaman ayırıp hislerini bir kağıda dökmek gibi alışkanlıkları hayatımıza almamız pek de kolay olmuyor. Sürekli bir yerlere bir şeyler yetiştirmek zorunda kaldığımız yoğun günlük hayatlarımızda bırakın egzersiz yapmayı, sakince oturup kendimizi bile dinleyemiyoruz. Hem meditasyon hem de egzersiz niteliği taşıyan, mental ve fiziksel faydaları oldukça fazla olan yoga pratiği tam anlamıyla kendinize vakit ayırırken yapabileceğiniz kompakt bir egzersiz. Evde yoga hareketleri yapmak kolay olduğu kadar etkili de. İşte karşınızda sizin için derlediğimiz, her sabah birkaç dakikanızı vererek günlük rutininize katabileceğiniz, basit yoga hareketleri önerileri…
Günlük Kolay Yoga Hareketleri
Yoga yapma alışkanlığı kazanarak bel ve sırt ağrılarınızı azaltabileceğinizi, nefesinizi kontrol altına almayı öğrenebileceğinizi ve bağışıklığınızı güçlendirebileceğinizi biliyor musunuz? Siz de bir program hazırlayarak kolay yoga hareketleri yapabilir ve böylece daha sağlıklı hissedebilirsiniz. Sizin için derlediğimiz kolay yoga hareketleri neler, gelin birlikte göz atalım!
Tadasana (Dağ Duruşu)
Fotoğraf: Pxhere Commons
Basit yoga hareketleri denince belki de akla ilk gelen hareket olan Tadasana için birçok yoga pozunun annesi diyebiliriz. “Tada” dağ anlamına gelir ve tadasana pozundaki vücudun hareketsizliğini, durgunluğunu ve gücünü simgeler. Ne kadar basit görünse de Tadasana’da bütün vücut aktiftir. Her pozda olduğu gibi bu pozu da aceleye getirmeden, vücudunuzun her hareketini fark ederek çalışmanız tavsiye edilir.
Yapılışı:
- Ayaklarınızı kalça genişliğinde aralayın, yere sağlamca basın ve ağırlığınızı ayaklarınızın bütün noktalarında hissetmeye odaklanın. Ayak parmaklarınızı aralayabildiğiniz kadar aralayın.
- Kaslarınıza odaklanın ve karnınızı hissedin. Omurganızın dik olduğundan emin olun ve yukarı doğru, ayaklarınızı yerden kaldırmadan uzanın. Omuzlarınızın kulaklarınıza uzak ve sizi sıkıştırmadığından da emin olun.
- Son olarak boynunuzun omurganızla aynı açıda olduğuna emin olun ve bu pozisyonda en az 5 derin nefes süresince kalın.
Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek Pozu)
Fotoğraf: Logan Weaver
Aşağı bakan köpek pozu; sırtınızı, kollarınızı, omuzlarınızı ve bacaklarınızı esnetmek için birebir. Esnerken bedeninizi de güçlendiren bu poz, yoganın vazgeçilmezlerinden. Özellikle Vinyasa Yoga’da çoğu poza geçiş, aşağı bakan köpek pozundan yapılır.
Yapılışı:
- Elleriniz omuz hizasında ve parmaklarınız karşıyı gösterecek şekilde dizlerinizin ve ellerinizin üstüne gelin. Bacaklarınızın da kalça hizasında aralandığına emin olun.
- Ayak parmaklarınızı matınıza bastırın ve nefes verirken dizlerinizi ve kalçanızı kaldırın.
- Matı iterek göğsünüzü bacaklarınıza yaklaştırmaya çalışın. Yapabiliyorsanız topuklarınızı da mata indirin. Kalçanızdan yukarı doğru esnediğinizi hissedin.
- Burada önemli olan sırtın dik ve kolların düz olması. Bunu sağlamak için dizlerinizi bükebilirsiniz.
- Boynunuzu korumak için onu omurganızla aynı açıda tutmayı unutmayın.
Virabhadrasana (Savaşçı) 1
Fotoğraf: Artem Beliaikin
Bu yoga pozu; bacaklar, kollar, karın ve sırtı güçlendirirken vücuda sabitlik kazandırır.
Yapılışı:
- Matınızın başında dik durarak başlayın. Ardından arkaya bir ayağınızı atın.
- Vücudunuzu, arkaya attığınız ayağa doğru döndürün. Burada attığınız ayağın matla aynı doğrultuda, arkada kalan ayağın ise mata yaklaşık 90 derece olması önemli.
- Önde olan bacağınızı bükün ve öne doğru diziniz ayağınızı geçmeyecek ve omurganız dik olacak şekilde esneyin. Burada arka bacağınız da düz olacak.
- Kollarınızı yukarı uzatın. Göğsünüzü de çıkararak yukarı ve öne uzanın.
- Kollarınızın düz ve bakışlarınızın yukarı doğru olduğundan emin olun.
(Marjaryasana/Bitilasana) Kedi/inek
Evde yapılabilecek basit yoga hareketleri arasında yer alan kedi/inek hareketi, omurganızı rahatlatmak için son derece faydalı. Deneyin, pişman olmayacaksınız!
Yapılışı:
- Dizleriniz ve elleriniz yerde olarak başlayın.
- Çenenizi göğsünüze yaklaştırın ve omurganızı “C” şeklinde olacak şekilde yukarı doğru uzatın. Omurganızın uzadığını hissedin. Şu an kedi pozisyonundasınız.
- İnek pozu için yavaşça omurganızı kedi pozisyonda yaptığınız “C” şeklinin tam tersi haline getirin. Yani çenenizi ve göğsünüzü yukarı kaldırıp omurganızı yere doğru esnetin.
Balasana (Çocuk Pozu)
Fotoğraf: Balu Gáspár
Çocuk pozunu egzersizin sonunda yaptığınızda, rahatlama kelimesini tam anlamıyla yaşayacaksınız. Bu poz, sinirlerinizi yatıştırıp sizi bir çocuk kadar rahat ve mutlu yapabilir.
Yapılışı:
- Dizlerinizin üzerinde başlayın.
- Alnınızı ve kollarınızı mata koyun.
- Kollarınızla uzanarak kendinizi öne doğru çekerken kalçanızla da geriye doğru esneyin.
Namaste!
Kapak Fotoğrafı: Zen Bear Yoga