Denizkestanesinin Anıları

“Bir Denizkestanesinin Anıları” Sergisi Açıldı!

Kale Grubu, PlumeMag’in ekosistem paydaşları arasında yer alan çok değerli bir kurum.

İtibar yönetimleri, kendi marka ve kurucularının kültürel mirasının yanı sıra, toplumsal kültürel mirasa sahip çıkmaları, yönetimde ve üretimde kadın sayısının dikkat çekici oranda yüksek olmasından dolayı bir ekosistem dostundan ziyade sevgi beslediğim bir topluluk benim için.

Kale Grubu bünyesindeki, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM)’nin davetiyle 18 Nisan’da Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde, Melike Abasıyanık Kurtiç’in ”Bir Deniz Kestanesinin Anıları” isimli resrospektif sergisinin açılışındaydık.

Türkiye’nin dünya çapında değere sahip, çok değerli kadın sanatçılardan Melike Abasıyanık Kurtiç’in kapsamlı retrospektifi ilham verici ve düşündürücü. Bir sanatçının doğayı incelemesi ve doğada gördüğü mucizeyi ve doğanın matematiğini, ona iyi bakarak izleyiciye aktarması KTSM’nin ”İyi Bak Dünyana” hareketi ile de yumuşacık bir paralellikte örtüşüyor.

Erimtan ailesi, Nev Galeri’nin girişimi ve Kale Grubu’nun desteği ile hayata geçen bu projede Kale Gurubu Başkan ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay açılış konuşmasında yaptığı tüm sanat ve etki odaklı projelerde olduğu gibi Kale Grubu kurucusu merhum İbrahim Bodur’u andı.

Kale Grubu’nun çok sayıda etkinliğinde Zeynep Bodur Okyay’ı dinlemiş birisi olarak, kendisinin devlete ve gelecek nesillere faydalı olmak için yaptığı tüm çalışmaların kalbinde çok sevgili babasının anısının ağır bastığı hissine kapıldım. Asıl motivasyonu babasından aldığı kültürel mirası ve onun fikirleri yaşatmak ve sonraki nesillere taşımak gibi. Belki bunları düşünmem benim de kendi babamdan aldığım kültürel miras ve değerleri tüm yaşamımın odağında tutmam olabilir.

Giriş yazımı kızımla izlediğim bir çizgi filmde duyduğum bir sözle bitirmek istiyorum: “İnsanlar nefes almayı bıraktıklarında değil, unutulduklarında ölürler.”

Sergi, 1 Eylül’e Kadar Ziyaretçilerini Bekliyor

Melike Abasıyanık Kurtiç

‘İyi Bak Dünyana’ hareketiyle dünyanın sanatla daha iyi bir yer olacağını vurgulayan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), Türkiye’nin değerli kadın seramik sanatçılarını desteklemeyi sürdürüyor. KTSM iş birliğinde Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve Ankara Galeri Nev ortak çalışmasıyla 19 Nisan’da kapılarını açan “Bir Denizkestanesinin Anıları-Melike Abasıyanık Kurtiç” sergisi, Erimtan Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), ‘İyi Bak Dünyana’ hareketiyle kadın sanatçıların seramik dünyasındaki değerli katkılarına vurgu yapmaya ve onların varlığını güçlendirmeye devam ediyor. KTSM iş birliğinde Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve Ankara Galeri Nev ortak çalışmasıyla Deniz Artun küratörlüğünde gerçekleşecek olan “Bir Denizkestanesinin Anıları-Melike Abasıyanık Kurtiç” sergisi, Ankara’daki Erimtan Müzesi’nde ziyarete açıldı. Çağdaş Türk seramik sanatının önemli isimlerinden Kurtiç’in kapsamlı bir retrospektifine ev sahipliği yapmaya hazırlanan sergi, 1 Eylül’e kadar sürecek.  

melike abasıyanık

Sergi, Abasıyanık sanatının omuriliğini oluşturan tohum seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğraflarını ayrı ayrı, tüm özgün ve karmaşık doğaları içinde sergiliyor. Aynı zamanda sergi, bu birbirinden farklı üretimler arasındaki olağanüstü tutarlılığın, sonsuz ve girift tüm ilişkilerin hissedilebilmesini de amaçlıyor.

“Bir Denizkestanesinin Anıları” sayesinde izleyenlerin Melike Abasıyanık Kurtiç’in son derece kişisel hazinelerine tanıklık edebileceğini söyleyen küratör Deniz Artun, sergiyle ilgili şunları belirtti: 

“Yaşarken üretimini çok az paylaşmış olmasına rağmen, hakkında çokça yazılmış, özellikle de pek çok söyleşi gerçekleştirmiş sanatçı, ilk bakışta genellikle bir formu, bir kabuğu ya da uzayın ta kendisini ‘açan’ birisi izlenimi veriyor. 

‘Bir Denizkestanesinin Anıları’, Melike Abasıyanık Kurtiç’i “kapatan” bir sanatçı olarak sunuyor, sergide kabuk kabuklanıyor, yosun yosunlanıyor, taş taşlaşıyor. Dolayısıyla, bir yandan, el yordamı desenler, karalanmış çalışma notları, kırılmış deniz kestaneleri ve henüz yaş deniz yosunlarına yer veren sergi, bir yandan sanatçının atölyesinde kurduğu, bir doğa bilimci laboratuvarının kapılarını açıyor ve araştırmasının katmanlarına tanıklık edilmesine vesile oluyor. Diğer yandan aynı malzemeler, eserlere son derece kişisel ve mahrem bir hazine olarak da eşlik ediyor ve izleyenleri aynı atölyede yaşayan filozofun ya da şairin karanlıklarında da dolaştırıyor”. 

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Zeynep Bodur Okyay ise serginin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“​​Kadın sanatçıların sanat dünyasındaki varlığı ve katkıları, Kale Grubu olarak desteklediğimiz ve vurgulamaktan her zaman büyük memnuniyet duyduğumuz bir konudur.

Kale Grubu olarak pandemi döneminde başlattığımız daha iyi bir dünya, daha iyi bir yaşam felsefesi ile yola çıkan ‘İyi Bak Dünyana’ hareketi de birilerinin hayatına dokunsun ve iyileştirsin istiyoruz. İşimize değer katmak için sorundan değil, sorumluluktan besleniyoruz.

Sürdürülebilirliği merkezine koyan bir üretim ve dayanışma platformu olan Kale Tasarım ve Sanat Merkezimiz ile disiplinlerarası iş birliklerini destekleyerek, sürdürülebilir sanatı ve sosyal faydayı önceliklendirmeye devam edeceğiz. Bu vizyonla gelecek dönemde de seramik sanatına adanmış, kültürel mirasımızı gururla taşıyan değerli sanatçılarımızın yanında olacağız.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir