gribe iyi gelen çaylar

Gribe İyi Gelen Bitkiler ve Çaylar

Kış aylarının en büyük dertlerinden biri de uzun süre boyunca bizleri yatağa düşüren grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar. Neredeyse her sene milyonlarca kişiyi etkisi altına alan bu hastalıklar nispeten zararsız olsa da kendinize dikkat etmediğiniz takdirde çok daha kötü sonuçlara yol açabilir. Her hastalıkta olduğu gibi grip ve soğuk algınlığına yakalandığınızda ilk olarak doktorunuza danışmanız gerekir. Ancak bunun dışında etkisi kanıtlanmış birçok farklı bitkisel seçenek de hastalık sürenizi kısaltabilir. Sizin için gribe iyi gelen bitkisel çaylar listesi oluşturduk…

Gribe İyi Gelen Çaylar ve Bitkisel Takviyeler

bitki çayları
Fotoğraf: Unsplash | Drew Jemmett

Vücudumuzun kapısı konumundaki solunum sistemimiz, aynı zamanda en zayıf noktamız. Her gün 22.000 nefes aldığımız ve sürekli olarak farklı lokasyonlarda insanlarla iç içe olduğumuz düşünüldüğünde, soğuk algınlığı ve grip benzeri viral enfeksiyonlara yakalanmamamız işten değil. Hal böyleyken vücudumuzu zinde tutmak ve hastalıkları kolay atlatmak için ek gıdalar almak oldukça önemli. Doktorların tavsiyelerine göre en çok tüketilmesi gereken şey ise sıvılar. İşte karşınızda gribe iyi gelen çaylar ve bitkisel takviyeler!

Not: Bitkisel çayların alerjileriniz ve anlık durumunuza göre yan etkisi olabilir. Herhangi bir gıdayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız. 

Nane 

nane çayı
Fotoğraf: Unsplash | Massimo Rinaldi

Yemeklerin ve salataların sevilen otlarından olan nane, aynı zamanda gribe karşı oldukça iyi bir savaşçı. Nefes darlığı ve boğaz tahrişi yaşayanlar için öksürüğü bastırıcı etkisiyle kısa sürede fayda sağlama kapasitesine sahip olan nane, çay olarak da tüketilebiliyor. Ülkemizdeki en yaygın tüketimi ise herkesin bildiği üzere nane-limon ikilisi. Nane, nefes yollarınızı açmanıza yardımcı olurken limon ise bağışıklık sisteminin en zayıf olduğu anlarda kritik C vitamini eksikliğini tamamlıyor. 

ABD Tarım Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalara göre nane, mikrobiyal ve viral enfeksiyonlara karşı aktivitelere sahip. Boğazda yaptığı hafif anestezik etki ise boğazdaki yanmayı ve öksürüğünüzü azaltmaya yardımcı olabilir.

Papatya

papatya çayı faydaları
Fotoğraf: Unsplash | Irene Ivantsova

Grip olan birçok kişinin ilk tercih ettiği bitkisel takviyelerden biri papatya çayı oluyor. “Papatya çayı gribe iyi gelir mi?” sorusunu cevaplandırmak bir hayli zor. Ancak uyku getiren özelliği sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan dinlenme süresini yaratmanıza yardımcı olabilir. Yapraklarında yer alan sakinleştirici etkiye sahip flavonoidler, gün içerisindeki aktivitenizi yavaşlatarak bağışıklığınızı yeniden toplamanızı sağlayabilir. Ayrıca çay olarak yapıldığı takdirde anti-enflamatuar yani ödem atıcı etkiye sahip olduğunu söylememizde fayda var. 

Papatya ile yapılan kış çayının da yer aldığı gribe iyi gelen çay tarifi ve karışımları yazımıza aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz!

Ekinezya

kış çayı
Fotoğraf: Unsplash | Carli Jeen

Kuzey Amerika’nın yerel bitkilerinden olan ekinezya, kış aylarında düzenli olarak tüketildiği takdirde gribe yakalanma riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Hakkında en çok çalışma yapılan bitkilerden biri olan ekinezya, virüslere karşı olan savaşta yüksek interferon seviyeleri, antikor tepkilerinde artış ve enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerinin uyarılması gibi birçok faydalı özelliği ile öne çıkar. Doktorlar, etkisini görmek için hastalığın semptomlarını ilk hissetmeye başladığınız dönemlerde, yeterli dozda; çay, tentür veya kapsül olarak tüketmenizi öneriyor.

Çin Geveni

çin geveni
Fotoğraf: Unsplash | Elchin Guliyev

Son yıllarda aktarlarda ve bitkisel çay dükkanlarında artış gösteren ürünlerden olan Çin Geveni, tam anlamıyla tıbbi bir mucize. Hastalığı engelleyici yönü laboratuvar çalışmaları sonucunda kanıtlanmış olan bu bitkinin köklerinde beyaz kan hücrelerinin işlevini artıran bileşikler yer alıyor. Ayrıca viral enfeksiyonlara karşı savaşan interferon seviyelerini de artırabiliyor. Gribe iyi gelen çaylar arasında hızla yükselen bitki, aynı zamanda kapsül veya tentür olarak da kullanılabiliyor. 

Önemli Not: Yeterli çalışma olmaması sebebiyle Çin Geveni’nin hamile veya emziren kadınlar tarafından tüketilmemesi ve eğer tüketilecekse öncesinde mutlaka bu konuda bir doktora danışılması önerilmektedir. 

Mürver

mürver çayı
Fotoğraf: Dieter K

Mürver dediğimizde hemen aklınıza gelmese de aslında bu bitkiyi birçok defa gördünüz. Parklarda ve bahçelerde kendi kendine yetişen yabani küçük böğürtlenleri hatırladınız mı? İşte onlar faydaları saymakla bitmeyen, İngilizcesi “elderberry” olan mürver bitkisinin meyveleri..Birçok ülkede kendi kendine yetişen bu bitkinin çiçekleri, griple savaşmak için birebir. Mukoza zarlarındaki şişliği azaltması sayesinde burun tıkanıklığına iyi geliyor. C vitamini deposu olan bu bitkinin şurup olarak kullanılması tavsiye ediliyor. 

Not: Tüketilirken mutlaka uzmanlara danışılması gerekiyor. Olgunlaşmamış mürverin yoğun tüketimi, kusma, baş dönmesi ve benzeri semptomlara sebep olabilir. 

Sardunya

bitki çayı
Fotoğraf: Unsplash | Tim Mossholder

Afrika’da çok uzun yıllardan beri bitkisel tedavi aracı olarak kullanılan sardunya bitkisi, aynı zamanda Asya’da da oldukça popüler. Yoğun öksürük, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, zatürre ve bademcik iltihabı gibi hastalıklara karşı semptomları azaltıcı etkiye sahip. Ayrıca en öne çıkan yönü ise basit hastalıkların kronik bronşit benzeri ikincil enfeksiyonlara dönüşmesini engellemesi… Doktorlar, bazı durumlarda antibiyotiklerin yerine sardunya özütünün kullanımını da tavsiye ediyor. Ekstrakt, pastik veya tentür olarak kullanılabiliyor.

Kekik

kekik yağı
Fotoğraf: Unsplash | Joanna Kosinska

Etli yemeklerin vazgeçilmez baharatı olan kekik, aynı zamanda gribe karşı da oldukça etkili. Çay olarak tükettiğiniz takdirde buharı, güzel kokusuyla burnunuzun açılmasına yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda aromatik bileşikleri, öksürüğünüzü azaltıcı etkiye sahip. İçerisinde bulunan timol ve karvakrol benzeri bazı bileşiklerin ise balgam söktürücü etkiye neden olduğu düşünülüyor. Bitkisel tedaviyle ilgilenen uzmanlar, özellikle öksürük, soğuk algınlığı, grip ve bronşit benzeri hastalıklar için kesinlikle kekik tüketilmesini tavsiye ediyor.

Zencefil

zencefil
Fotoğraf: Unsplash | Julia Topp

Öksürük ve gribe iyi gelen bitki çayları listemizde son sırada zencefil yer alıyor. Yoğun tadıyla tüketildiğinde hemen boğazda garip bir hissiyat bırakan zencefil, bu yönüyle birlikte oldukça faydalı bir bitkisel çaya dönüşebiliyor. Şarkıcılar tarafından boğaz tahrişine karşı sürekli olarak tüketilen zencefil çayı, aynı zamanda öksürüğü azaltıcı etkiye sahip. Enfeksiyona yol açabilecek mikroorganizmaların çoğalmasını da engellediği düşünülüyor. Mide bulantısını hafifletici etkileri de bulunuyor. Uzmanlar, hastalığın başladığı ilk gün zencefil çayı tüketmenin hastalık süresini azaltabileceğini belirtiyor.

Gribe Ne İyi Gelir?

gribi önlemek
Fotoğraf: Unsplash | Bluebird Provisions

Genel adıyla viral enfeksiyonlar veya solunum yolu hastalıkları, özel adıyla grip veya soğuk algınlığı, neredeyse her sene milyonlarca kişiyi etkisi altına alan hastalıklardır. Her hastalıkta olduğu gibi “Gribe ne iyi gelir?” sorusunun cevabı da doktora gitmektir. 

Ayrıca uzmanlar, yıllık olarak grip aşısı olmanın hastalık ihtimalini önemli ölçüde azalttığını belirtmektedir. Ayrıca en iyi çözüm olarak hastalık süresi boyunca dinlenmek ve bol bol sıvı tüketmek önerilir. Sıvı tüketmenin önem kazandığı hastalık dönemlerinde en iyi sıvı kaynaklarından biri de bitkisel çaylardır. 

Bitkisel çayların faydaları söz konusu olduğunda içeriği çok önemlidir. Örneğin “Limon çayı gribe iyi gelir mi?” sorusunun cevabı, çayın içerisinde saklı olan C vitaminindedir. Ayrıca boğazda tahrişi azaltan ve nefesinizi açan aromatik kokulara sahip olan çaylar da faydalı olabilir. 

Genel olarak gribe iyi gelen çaylar listesi şu şekilde çıkarılabilir:

  • Nane Çayı
  • Karaağaç Çayı
  • Papatya  Çayı
  • Ekinezya Çayı
  • Zencefil Çayı
  • Mürver Çayı
  • Meyan Kökü Çayı
  • Yeşil Çay
  • Hatmi Kökü Çayı
  • Limon Çayı
  • Hibiskus Çayı

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Lisa Hobbs