Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2023
Tüm zamanların en sıcak temmuz aylarından birini geride bıraktık. Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde aşırı sıcaklıklar sebebiyle vatandaşlar bunalmış durumdayken yeni yapılan bir araştırma, durumun vahametini ortaya koydu.
ABD’deki Climate Central’ın yayımladığı bir rapora göre temmuz ayı içerisinde dünya üzerindeki 6,5 milyar insanın en az bir gün olmak üzere aşırı sıcaklığa maruz kaldı.
Aşırı Sıcaklıklar Sağlığı Tehdit Ediyor
Toplamda 4700 şehirden elde edilen veriler ışığında hazırlanan rapora göre toplam dünya nüfusunun %81’i temmuz ayında en az bir gün aşırı sıcağa maruz kaldı. Bu durumun şimdiye kadarki en yüksek oranlardan biri olduğu kayda geçirilirken 3.5 milyardan fazla insanın da iklim değişikliği kaynaklı olarak CSI endeksine göre 3 veya üzeri ekstrem hava olaylarına maruz kaldığı belirtildi. Uzmanlar, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliği kaynaklı olarak 3 kat daha olası hale geldiğini düşünüyor.
Climate Central Bilim Kurulu Başkanı Andrew Pershing, “Aşırı sıcaklar, atmosfere daha fazla CO2 eklemeye devam ettikçe daha yaygın ve daha şiddetli hale gelecek. Atmosfere daha fazla CO2 eklenmediği sürece, sıcaklıklar artmaya devam edecek ve bu yıl sonunda ortalama bir yıl ya da serin bir yıl gibi görünmeye başlayacak.” diyerek karbon emisyonu artışına vurgu yaptı.
Öte yandan raporda dikkat çeken bir diğer bilgi, 2 milyardan fazla insanın temmuz ayının tüm günlerinde aşırı sıcağa maruz kalması oldu. Dünya genelinde 35 derece selsiyus ve üzeri genellikle aşırı sıcak olarak kabul edilirken uzmanlar, yaşlıların, hasta kişilerin ve çocukların günün en sıcak saatlerinde dışarıda durmaması gerektiğini söyledi. Sıcaklık rekorlarının kırıldığı 2022 yazında Avrupa’da toplamda 62.000’den fazla insanın aşırı sıcağa maruz kaldıkları gerekçesiyle vefat ettiği düşünülüyor.
Kaynak: spokesman.com
Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Scott Goodwill