Bilinç bulanıklığı

Bilinç Bulanıklığı İçin İyi Gelen Besinler

Bazen beynimizin her zamankinden daha yavaş çalıştığını ya da bir şeyi normalde olduğundan daha yavaş veya güç bir biçimde hatırladığımızı fark ederiz. Aklımızdaki düşüncelerin peşini takip edemez ve bir müddet sonra oturduğumuz yerde “ne düşünüyordum ben?” sorusuyla karşı karşıya kalırız. Peki, neredeyse herkesin aşina olduğu bu duruma bilinç bulanıklığı dendiğini ve ortaya çıkmasında en önemli nedenlerden birinin de beslenme olduğunu biliyor muydunuz? 

Bilinç Bulanıklığı Nedir?

Bilinç Bulanıklığı İçin İyi Gelen Besinler

Fotoğraf: Sander Sammy

Bilinç bulanıklığı sendromu odaklanmada sorun yaşama, kafa karışıklığı ve unutkanlık şeklinde açığa çıkan zihinsel bir karmaşa haline denir. Bu zihinsel karmaşa, psikolojik olarak aşağıdaki nedenlerden açığa çıkabilir:

  • Yüksek çalışma temposu veya benzeri yollarla zihni fazlasıyla yormak
  • Uykusuzluk
  • Stres
  • Bilgisayar veya telefon gibi ekrana uzun süre bakılan cihazları sık kullanmak

İşin biyolojik tarafı incelendiğinde bilim insanları, bilinç bulanıklığı neden olur sorusunun yanıtını hormonal değişiklikler ve beyin hücreleri arasındaki bağlantının zayıflamasıyla ilişkilendirirler. Aynı zamanda kullanılan ilaçlar ya da virüs ve iltihaplar da bu bulanıklığı tetikleyebilir. 

Bilinç Bulanıklığı Belirtileri

Bilinç Bulanıklığı İçin İyi Gelen Besinler

Fotoğraf: Tachina Lee

Bilinç bulanıklığı belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

  • Uykuya dalma sıkıntıları
  • Baş ağrıları
  • Enerjide düşüklük ve yorgunluk
  • Ani mod değişimleri
  • Unutkanlık
  • Gerginlik
  • Konsantrasyon sorunları
  • Dalıp gitmeler
  • Can sıkkınlığı

Tüm bu belirtilerle birlikte psikolojik bilinç bulanıklığı ile beslenme düzeni arasında önemli bir bağlantı bulunur. Bu nedenle bu karmaşayı gidermek için atabileceğiniz ilk adım, beslenme düzeninize hassasiyet göstermektir. 

Bilinç Bulanıklığına İyi Gelen Gıdalar

Bilinç Bulanıklığı İçin İyi Gelen Besinler

Fotoğraf: Lily Banse

Bilinç bulanıklığına iyi gelen bazı mineral ve vitaminler bulunur. Bu vitamin ve mineraller düzenli olarak diyetlerde yer alırsa, bulanıklığı seyreltmek kolay bir hale gelir. Bununla birlikte bilinç bulanıklığıyla karşı karşıya kalanların gün içerisinde tüketerek bu bulanıklığı dağıtabilecekleri gıdalar da vardır.

Somon Balığı

Somon balığı

Fotoğraf: Caroline Attwood

Omega-3 açısından bir hayli zengin olan somon balığı, beynin biyolojik ve psikolojik sağlığını korumak için önemli bir rol oynar. Bunun nedeni, omega-3’ün kronik yorgunluğa iyi gelmesiyle bağlantılıdır. Araştırmalara göre somonda bulunan EPA ve DHA olarak bilinen yağlar, gece uykusunu kolaylaştırır. Aynı zamanda beynin dinlenmesini sağlayan somon balığı, böylelikle Alzheimer hastalığıyla mücadele eden insanlara da tavsiye edilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı

Fotoğraf: Dimitri Karaslev

Akdeniz ülkelerinin olmazsa olmazı zeytinyağı, hafızayı güçlendirip yeni bilgilerin beyin tarafından işlenmesini kolaylaştırma gücüne sahiptir. Bu bitkisel yağ, bahsi geçen özelliklere yapısında bulundurduğu yüksek E vitamini sayesinde ulaşır. Ek olarak iltihaplanmaların da önüne geçebildiği için E vitamini bilinç bulanıklığını hem psikolojik hem de biyolojik olarak önleme gibi bir özelliği bulunur.

Avokado

Avokado

Fotoğraf: Thought Catalog

En mucizevi besinlerden avokado, birçok faydasının yanı sıra bilinç bulanıklığından muzdarip insanlara da şifa olur. Bunu da büyük ölçüde bünyesindeki doygun yağlarla ve magnezyum ve potasyum olarak zengin olması sayesinde başarır. Çünkü bu yağlar ve mineraller, kan akışını hızlandırır ve hızlı bir kan akışı, daha sağlıklı bir beyin anlamına gelir. Son olarak avokadodaki luteinin düşünme yetisine katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır. Bu denkleme avokadonun yoğun A,D,E ve K vitaminlerini de dahil edince bu süper besinle bilinç bulanıklığını önlemek işten bile değildir.

Zerdeçal

Zerdeçal

Fotoğraf: Tamanna Runee

Zerdeçal, nörolojik fonksiyonların daha iyi çalışmasına yarar. Normal şartlar altında beyin, oksidatif strese maruz kaldığından dolayı zamanla yorulur. Zerdeçalda bulunan kurkumin ise bu yorgunlukla ve yorgunluğun yol açabileceği iltihaplarla savaşabildiği için vücudun ihtiyaç duyduğu önemli bir antioksidan olma özelliğine sahiptir. Bu yüzden kurkumin anlamında en zengin besin olan zerdeçalın yemek tariflerinde daha sık kullanılması, beynin özellikle biyolojik sağlığı için kritiktir. Bağlantılı olarak sağlıklı beyin, daha az bilinç bulanıklığı anlamına gelir.

Yoğurt

Bilinç Bulanıklığı İçin İyi Gelen Besinler

Fotoğraf: Vicky NG

Düzenli tüketildiği takdirde vücudun neredeyse her noktasına olumlu bir etkide bulunan yoğurt, şaşırtıcı olmayan bir biçimde bilinç bulanıklığının giderilmesinde de etkin bir rol oynar. Araştırmalara göre ikinci beyin denilen bağırsaklar, mental ve duygusal dalgalanmalardan doğrudan etkilenirler. Bu yüzden bağırsakları sağlıklı tutmak, beyin sağlığına da otomatik olarak iyi gelmektedir. Bağlantılı bir biçimde bilinç bulanıklığı nasıl geçer sorusunu soran herkes, sorunun yanıtını beslenme düzenlerine eklenen birkaç kase yoğurtta bulabilirler.

Kapak fotoğrafı: Pablo Merchan Montes