Futbol Dünyası Ne Kadar Sürdürülebilir?

Futbol Dünyası Ne Kadar Sürdürülebilir?

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021

Çevre felaketlerini önlemenin en etkili yolu, hayatı mümkün olduğunca sürdürülebilir kılmak. Sürdürülebilir şekilde yaşamak zorunda olduğumuzu, son günlerde Marmara Denizi’nden gelen kötü haberlerle bir kez daha hatırladık. Bu konuda bireyler gibi tüzel varlıkların da aksiyon alması şart. Peki dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan futbolda sürdürülebilirlik adına neler yapılıyor?

İklim Eylemi İçin Spor

futbolda sürdürülebilirlik

Fotoğraf: Mike

Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan İklim Eylemi İçin Spor adlı birlik, beş temel prensip belirleyerek spor organizasyonlarının sürdürülebilirlik adımları atmasını amaçlıyor. Bu beş prensip;

  • Çevresel sorumluluğu arttırmak için sistematik adımlar atmak,
  • İklim değişikliğinin ortalama etkisini azaltmak,
  • İklim eylemi için eğitim vermek,
  • Sürdürülebilir ve sorumlu tüketimi teşvik etmek,
  • İletişim yoluyla iklim eylemini desteklemek şeklinde sıralanıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile de iş birliği içinde yürütülen bu projede yer alan çeşitli spor organizasyonlarının arasında Juventus FC, Tottenham Hotspur FC, Liverpool FC, Arsenal FC, VfL Wolfsburg ve Paris Saint-Germain FC gibi dünya devi futbol kulüpleri de bulunuyor. Ancak bu birlikteki dünya devlerinin altı kulüple sınırlı kalması futbol camiasının büyük bir ayıbı. Barcelona FC, Real Madrid CF, Manchester City FC, Manchester United FC gibi büyük kulüplerin bu projede yer almaması kabul edilemez. Ayrıca birlikte hiçbir Türk kulübünün bulunmaması bizim adımıza da utanç verici bir durum.

Futbol Kulüplerine Düşen Sorumluluk

futbolda sürdürülebilirlik ve iklim eylemi

Fotoğraf: Tembela Bohle

Futbol kulüplerini birer sivil toplum kuruluşu gibi düşünmek hiç de yanlış olmaz. Özellikle büyük kulüplerin milyonlara varan destekçileri var. Bu da kulüpleri sosyal açıdan sorumlu kılan bir şey. Bu konuda her kulübün yapması gerekenler var. Somut olarak aksiyona geçenler ise maalesef parmakla sayılıyor.

İnsanlarda çevre bilincini arttırmak için futbol kulüpleri çok önemli bir güç. BBC’nin İngiltere’de yaptığı bir ankete göre taraftarların %74’ü desteklediği kulübün çevreye duyarlılığını önemsiyor. Elde böyle güzel bir kitle varken, spor kulüplerinin sürdürülebilirlik konusunda atacağı adımlar taraftarlarını da etkileyerek geniş toplumsal hareketlere dönüşebilir.

Liverpool FC’nin The Red Way isimli projesi, diğer kulüplere güzel bir örnek olabilir. Liverpool bu projeyle elinde bulunan iletişim gücünü sürdürülebilirlikte pozitif etki yaratmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir gezegen bırakmak için kullanıyor.

Avrupa futbolunda sürdürülebilirliği hızlandırmak amacıyla kurulan Life Tackle isimli kuruluşa göre, taraftarlar kulüplerinin sürdürülebilirlik konusunda dürüst davranmasını istiyor. Samimiyetsiz mesajlar kitleler üzerinde ters tepki yaratıyor.

Futbol dünyasının en yeşil takımı olarak bilinen Forest Green Rovers FC’nin çabaları da takdiri hak ediyor. Kulüp, ihtiyaç duyduğu tüm elektriği yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Tamamen tahtadan bir stadyum yapma planları var. Formalarını ise %50 geri dönüştürülebilir bambudan üretiyorlar. Kulüp bu adımları sayesinde sponsorluk gelirlerini de ikiye katlamış vaziyette. Yani çevreyi önemseyerek dolaylı fayda hedefleyen bu aksiyonlar kulüplere doğrudan fayda da sağlayabiliyor.

Daha temiz ve daha yaşanabilir bir gezegen için dünyanın en büyük spor endüstrisi olan futbolun paydaşlarının harekete geçmesi çok önemli. Bireyleri harekete geçirme sorumluluğu, kulüplere ve organizasyonlara düşüyor. Bu konuda futbolun yönetici organlarıyla (FIFA, UEFA gibi) birlikte çalışmaları etkiyi daha da arttıracaktır.

 

Kapak Fotoğrafı: Manu Mangalassery