Tiffany Mavisi’nden 1 Nisan Şakasına Mı?

Tiffany Mavisi’nden 1 Nisan Şakasına Mı?

Güncelleme Tarihi: 3 Ocak 2022

Ünlü mücevher markası Tiffany & Co., 1 Nisan’da Instagram hesabı üzerinden “yeni ev rengimizi tanıtıyoruz” başlıklı sarı renkte bir mücevher kutusu fotoğrafı paylaştı. Hızlıca yayılan bu sloganla dikkatleri üzerine çekerken sevenlerini de şaşırtarak merak uyandırmayı başardı. Peki, neden böyle bir şakaya başvurdu? Bu vizyonu yakın gelecekte gerçeğe dönüştürmek için algı yönetimi mi yapıyor? Tiffany & Co. 100 yıldır belleklerde yer eden ikonik mavisini sarıya dönüştürmenin alt yapısını hazırlıyor olabilir mi? Peki neden sarı? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte arayalım…

Tiffany Mavisi

Tiffany mavisi

Yeşilimsi turkuaz mavi simge, Tiffany & Co.’nun doğuşundan beri kutuları, vitrinleri ve tabii ki mücevherleri süsleyerek lüks imajına eşlik ediyor. Bir renkten çok daha fazla anlam yüklenen bu masalsı ton, 1998’de “Tiffany Mavisi” adıyla ticari marka halini aldı. Tiffany & Co.’nun ruhunu, imajını ve nefes kesen mücevherlerin eşsizliğini çağrıştırdı.  Öyle ki 2001’de Pantone, bu özel maviyi  Tiffany & Co.’nun kuruluş yılını taçlandırmak amacıyla “1837 Blue” diye adlandırıp marka için özel bir renk olarak standartlaştırmıştır.

Lüksün beraberinde getirdiği özel olma hissini taşıyan bu renk, 19. yüzyılda kurucusu Charles Lewis Tiffany tarafından turkuaz renginin o dönemdeki popülaritesinden dolayı tercih edilmiş olabilir. Tiffany’e göre Victorian gelinlerinin düğün davetlilerine kumru şeklinde turkuaz bir broş hediye etmeleri rengi zirveye taşır.

Enteresan bir şekilde Tiffany & Co’nun prensibi gereği mücevher kutuları kesinlikle tek başına satılmıyor. Kurucu Charles Tiffany’nin yaşadığı döneme ve kişisel vizyonuna dayanan bu kural, Tiffany & Co.’nun zihinlerde yerleşmiş statüsünü, marka değerini koruyor.

Neden Sarı, Neden Şimdi?

Tiffany & Co sarısı

Tiffany & Co. Instagram’da paylaştığı bu 1 Nisan şakasıyla hedeflediği etkiyi yarattı ve paylaşım viral oldu. Kimileri bunun bir şaka olduğunu ve ikonik maviden asla dönülmeyeceğini savunurken bazıları ise “Tiffany Sarısının” markanın kuruluş hikâyesinden çok da uzak olmadığında birleşti. Gelin bu şakanın, bu sarının ardında saklı planı detaylı bir şekilde inceleyelim…

Tiffany & Co.’nun en büyük miraslarından ismiyle markanın eşleştiği sarı “Tiffany Elması”, Breakfast at Tiffany’s de ünlü markanın vitrininden içeri bakan Audrey Hepburn’ün zarif dekoltesini süslemiş,  son olarak da 2019’da Oscar ödül töreninde Lady Gaga tarafından takılmıştı. Markanın kurucusu Charles Tiffany’e “Elmaslar Kralı” unvanını kazandıran, sergilerde dünya çapında ilgi gören bu taş, 1877’de Güney Afrika’da Kimberley elmas madeninden çıkarılarak 1878’de Tiffany’ye geçmiştir. Paris’te çarpıcı sarı rengini öne çıkarmak adına büyüklüğü göz ardı edilerek kesilen elmas, 128.54 karat ağırlığındadır. Marka, simgesi haline gelen Tiffany Elması’na gönderme yaparak 1 Nisan şakasıyla sarı rengin kendi hikâyesindeki önemini vurgulamak istemiş olabilir.

Sosyal medyadaki bu ses getiren paylaşımıyla 184 yaşındaki Tiffany & Co., lüksün değişen yüzüyle güncelliğini korumak, teknolojiyle haşır neşir genç tüketici kesime ulaşmayı hedeflemiş olabilir.  Dünya genelinde belli merkezlerde açmayı planladığı, sarı temalı pop-up mağazalarıyla da Tiffany & Co., bu paylaşımın bir şakadan öte ileriye dönük bir proje olduğuna işaret ediyor. Los Angeles’ta bulunan Rodeo Drive mağazasını geçici olarak bu konsepte uyumlu bir şekilde dekore etmesi de bu düşüncenin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Bu mağaza, sarı mobilyaların, sarı Tiffany & Co. kutuların ve ambalaj paketlerin eşliğinde Sarı Elmas Kafe’nin zencefilli zerdeçallı latteleri, limonlu sodaları ve bal peteği dondurmalarını ikram ederken Tiffany Elması’nı ve sarı elmas sergisini misafirleriyle buluşturuyor. Bu proje ile Tiffany & Co. müşteriyi mağazaya yönlendirmeyi teşvik ediyor olabilir. Pandemi nedeniyle yüz yüze alışverişe getirilen kısıtlamalardan mağazalar büyük zarar gördü. Bunun önüne geçmek için markalar ilgi çekici, yaratıcı bir alışveriş ortamı yaratmayı hedefliyor.

Peki, Tiffany & Co.’nun LVMH’in bünyesine katılmasının bu kararda payı var mı? Bernard Arnault’un genç oğlu Alexandre Arnault’un markanın yeni ürün ve iletişiminden sorumlu başkan yardımcısı olarak atanmasının bu kararın alınmasında rolü olabilir. Hatırlayanlar vardır; valiz markası Rimowa LVMH’in bünyesine dâhil olduğunda, CEO olarak atanan genç Arnault, markanın ürünlerine Fendi, Dior ve Off-White gibi çeşitli lüks isimler ile iş birliği yaparak hipster, cool bir hava katmıştı. Tiffany & Co.’nun sarı rengi benimsetme girişimi de 184 yaşındaki markayı LVMH çatısı altında yeniden canlandırma gayreti olarak değerlendirilebilir. 

Sarıya Olan Genel Eğilim

Fendi cafe miami

Fotoğraf: Miami Design District 

Bu rengin seçilmesinin bir başka sebebi ise sarıya olan bakış açısı olabilir. Pandemi sürecini arkamızda bıraktığımızda hayatlarımıza güneşin sıcaklığını katacak, bizleri canlandıracak bir renk olduğunu düşünerek Pantone, yılın renklerinden birini “Illuminating” adını verdiği bir sarı yapmıştı. Her sene olduğu gibi Pantone’un belirlemeleri ışığında hareket eden moda ve tasarım sektöründe markalar da bu renk üzerine yoğunlaştı. Hatta Fendi, 2021 yaz koleksiyonu için bu düşünceden yola çıkarak Miami’deki mağazasının karşısına sarı temalı interaktif bir pop-up kafe yerleştirdi.