Ege’nin İncisi Dünya Kültür Mirasına Yenilerini Ekleyecek

Ege’nin İncisi Dünya Kültür Mirasına Yenilerini Ekleyecek

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

Doğası, tarihi ve kültürel miraslarıyla göz kamaştırıcı güzelliklere sahip İzmir, artık dijital altyapısını tamamlamış durumda. İzmir’i keşfetmek ise haliyle daha da kolaylaştı. Mobil turizm uygulaması olan Visitİzmir, geniş bir çalışma yaparak İzmir’i tanıtıyor. 30 ilçeyi, 11 kategori ve 2 bin 300’den fazla erişim noktasıyla adeta aydınlatıyor. Ele alınan noktaların başında gelenlerse elbette UNESCO alanları. Köklü tarihiyle uygarlıkların doğuşuna tanıklık eden İzmir; Efes ve Bergama noktalarından sonra dört yeni noktasıyla daha UNESCO’nun daimi listesinde yerini almayı bekliyor.

Benzersiz güzellikleri, konumu, doğal alanları, iklimi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’de olduğu kadar dünya sahnesinde de son derece kıymetli olan şehrin tanıtımı için İzmir Büyükşehir Belediyesi de çalışmalarını arttırdı. 8 bin 500 yıllık tarihe ve kültüre ev sahipliği yapan İzmir, kentin tanıtım yüzü Visitİzmir sayesinde misafirlerini rahatça kucaklayacak. Şehrin tüm bilgileri güncellenmiş halleriyle uygulamada bulunuyor. 

UNESCO’nun daimi listesinde İzmir’in Efes ve Bergama noktaları yerini almış durumda. Kemeraltı ve çevresini kucaklayan İzmir’in Tarihi Liman Kenti, Gediz Deltası, Birgi ve Ceneviz Ticaret Yolu’nun parçası olan Foça, Çandarlı ve Çeşme kalelerinin UNESCO’nun daimi listesinde yerini alması için çalışmalar yoğunlaştırıldı.

Uygarlıkların Beşiği Efes

Visitİzmir Efes

Efes Antik Kenti, medeniyetlerin doğuşuna tanıklık eden nadir mekanların başında gelir. Felsefe, sanat, bilim ve kültür alanlarına ev sahipliği yapan kentin bu alanların gelişmesindeki rolü elbette yadsınamaz. Artemis Tapınağı, antik dünyanın yedi harikası içerisinde yer alır. Aynı zamanda Büyük Tiyatro ve Celsus Kütüphanesi de burada bulunur. Efes; Meryem Ana Evi, Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi ile birlikte St. Jean Bazilikası ve Efes Ören Yeri olmak üzere dört kısımdan oluşur.

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinde Yer Alan Bergama

Bergama

Bergama, Pergamon Krallığı’nın yönetim merkeziydi aynı zamanda oldukça geniş ve gelişmiş bir bölgeydi. Bergama Akropolü ise içerisinde barındırdığı kütüphane binası sayesinde antik dünya içerisinde oldukça önemli bir eğitim merkezidir.  Sadece bunlarla sınırlı da değil, Asklepion Sağlık Merkezi sayesinde dünyanın ilk psikiyatri hastanesi olma özelliğine de sahip. Tıp ve eczacılığın simgesi olan yılan figürünün doğduğu ve dünyaya yayıldığı yerin de burası olduğunu da söylemeden geçemeyiz.

İzmir’in Tarihi Liman Kenti ve Saat Kulesi

İzmir Tarihi Liman

Kemeraltı, Basmane ve Kadifekale’yi kapsayan İzmir Tarihi Liman kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yerini alıyor.  Sembolik Konak Meydanı ve Saat Kulesi’yle bu meydan ilgiyi üzerinde toplamakla haklı. Tarihi sürecinde limanın dolmasıyla genişleyen Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en eski ve en büyük açık hava alışveriş merkezi olma özelliğine sahip. 

Foça, Çandarlı ve Çeşme Kaleleri

Çandarlı kalesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Çandarlı, Çeşme ve Foça kalelerinin her biri, İzmir’in tarihi dokusunda adeta parlıyor. Beş Kapılar Kalesi olarak da adlandırılan Foça Kalesi’nin inşası 11’inci yüzyıla dayanıyor. Cenevizliler ve Doğu Roma İmparatoru Michael Paleologos tarafından onarılması günümüze kadar yaptığı zaman yolculuğunu kuvvetlendiriyor. İzmir-Bergama karayolu üzerinde yer alan Çandarlı Kalesi yıllara meydan okuyarak bugün de varlığını koruyor. Kalenin bugünkü planı M.S. 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından inşa edilmiş. Antik dönemdeki taşıdığı isim ise Pitane, bu ismi Amazon kraliçesinden alıyor. Çeşme Kalesi, 15. yüzyılda Cenevizliler tarafından yaptırılmış bir eser. Yapılan ilaveler ise II. Beyazıt zamanında gerçekleştirilmiş ve kale bugünkü halini almış. Altı kulesi, dikdörtgen yapısı ve üç tarafındaki hendekleri ile yıllar geçmesine rağmen hâlâ ziyaretçilerini büyülüyor.

Birgi’nin Doğanın İçerisinden Doğan Taş Evleri

Birgi

Tarihi dokusunun özleri 5 bin yıl öncesine dayanan Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı. Yemyeşil doğanın göbeğinde doğallığını korumayı başaran geleneksel mimarisi ve kültürel dokusu ile İzmir’e ayrı bir zenginlik katıyor. Doğanın, geleneğin ve mimarinin enfes buluşması elbette beraberinde ziyaretçi yoğunluğunu getirmiş durumda. Geçmişin ve geleceğin bir arada bulunması ziyaretçilerinin üzerinde mekânsal bir bütünlük hissi yaratıyor.

Flamingoların Ev Sahipliği Yaptığı Gediz Deltası

Gediz Deltası Flamingolar

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve yaptığı başvuruyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hazırlanan Gediz Deltası; çok sayıda canlıya ev sahipliği yapan, uluslararası öneme sahip bir alan. Farklı habitatlara kucak açması ve büyük oranını kuş türlerinin oluşturması bakımından da oldukça önemli. Aynı zamanda dünyadaki flamingo nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una ev sahipliği yapıyor. Türkiye’deki tuz üretimine de büyük katkı sağlayan alan bu ihtiyacın yaklaşık üçte birini karşılıyor. Balıkçı ve çiftçilerin üretim alanı da olan mekan İzmir için olduğu kadar ekolojik denge için de oldukça kıymetli.

İzmir’in tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini keşfetmek artık daha da kolay. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı ortaklığında hazırlanan Visitİzmir uygulaması bahsettiğimiz bu nadide mekanların yanı sıra İzmir’in tüm köşelerini ziyaretçileri için aydınlatıyor. Uygulamada gastronomiden tarihe, doğadan agroya kadar 11 farklı turizm türü ele alınıyor ve 2 bin 300 noktaya ait metinsel ve görsel bilgi bulunuyor. Türkçe ve İngilizce olarak hizmet veren uygulama App Store ve Google Play üzerinden indirilebiliyor.