Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2021
Günlük hayatta ve evde çevreyi korumanın pek çok yolu bulunuyor. Işıkları kapatmak için zaman ayırmaktan ve termostatı birkaç derece düşürmekten kendi sebzelerinizi yetiştirmeye kadar, alışkanlıklarınızla çevreyi korumak için pek çok yöntem tercih edebilirsiniz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bu konuya daha çok dikkat çekmek istedik ve alabileceğiniz önlemlere değindik.
Enerji ve Para Tasarrufu Yapın
Hepimiz evin kışın sıcak, yazın serin olmasını severiz. Ancak yılın sıcak zamanında klima ayarını sadece birkaç derece azaltmak veya klima yerine pencereleri açmak, büyük bir fark yaratabilir.
Aynı şeyi kışın yapmak da çevreyi korumaya yardımcı olur. Klima kullanmadığınız birkaç ay boyunca, elektrik faturamız çok daha düşük gelir. Bu da parasal ve çevresel olarak tasarruf etmenizi sağlar.
Çevreyi Korumak için Suyu Dikkatli Harcayın
Su kullanımından tasarruf etmenin birçok yolu bulunur. Örneğin, dişlerinizi fırçalarken ya da yüzünüzü yıkarken suyu kapatabilirsiniz. Akşam yemeği için su kaynattıktan sonra, suyu dökmek yerine bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz.
Ayrıca oluklardan ve borulardan su toplamak için yağmur varillerini kullanabilirsiniz. Bu sayede su faturalarınızdan tasarruf edebilirsiniz. Hem de balkon bahçenizi sularken kazançlı çıkmış olursunuz.
Bunlar, çevremizi korumada büyük bir fark yaratabilecek su tasarrufu sağlamanın sadece birkaç adımıdır. Suyu boşa harcamamak, gezegenimizi korumak için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir.
Çevre Dostu Ürünler Tercih Edin
Boya, aroma, koruyucu, koku içermeyen ve hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünler, çevreyi koruma konusunda size çok yardımcı olacaktır. Bu ürünler, hem karbon salınımını azaltır hem de doğayı ve hayvanları koruduğunuz için kendinizi sorumlu ve iyi hissetmenizi sağlar.
Evde çevreyi korumanın yollarını bulmak için çevre dostu ürünler hakkında biraz araştırma yapabilirsiniz. Bu sayede vegan, doğal ve kanserojen olmayan ürünleri bulabilirsiniz. Bu konuda bilgi sahibi olmak için vegan blogları ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Filtrelenmiş Su Kullanın
Fotoğraf: Bluewater globe
Suyu, uzun süre durgun halde plastik damacanada bekletmek hem sizin sağlığınız için zararlı, hem de plastik tüketimini arttırıyor. Bunun yerine karbon filtreli sürahiler kullanabilir veya mutfak lavabonuza UV filtreli su arıtıcısı taktırabilirsiniz.
Geri Dönüştürün ve Yeniden Kullanın
Fotoğraf: Sigmund
Günlük olarak kullandığınız ev eşyalarının ambalajlarını çöpe atmak yerine, onlarla yapabileceğiniz pek çok şey keşfedebilirsiniz. Örneğin eğlenceli bir çocuk projesi için yumurta kartonundan figürler yapabilirsiniz.
Küçük bitkileriniz için yeni saksılar satın almak yerine, evde saksıya dönüştürebileceğiniz eşyalar bulabilirsiniz. Mesela tuvalet kağıdı kartonu ya da pet şişe işinize yarayabilir.
Eski gazetelerden kağıt hamuru yapıp boyayarak orijinal bir aydınlatma aksesuarı ya da dekoratif bir kase hazırlayabilirsiniz.
Eğer ambalajları dönüştürmeye zaman bulamadıysanız, mutlaka; karton, cam ve metal ayrıştırıcı çöpler kullanın ve eski kıyafetlerinizi giysi kumbaralarına atın.
Tekrar Kullanılabilir Alışveriş Çantaları Takın
Çevreyi korumanın bir yolu olarak plastik market poşetlerinin ücretli olması adımı atıldı. Siz de kendinize dayanıklı birkaç bez çanta alarak plastik poşet tüketimini azaltabilirsiniz.
Yemeklerinizi Evde Yapın
Dışarıdan yemek sipariş etmek; hem yemeğin ulaşımı sırasındaki gaz salınımıyla hem de karton ve plastik tüketimiyle pek çevre dostu sayılmaz. Yemeklerinizi evde yaparak sağlıklı ve etik bir adım atabilirsiniz.
Bu sayede paradan tasarruf ettiğinizi ve sağlıklı yemenin etkilerini göreceksiniz.
Ayrıca ev yapımı yemeklerin çok daha lezzetli olduğunu da hatırlatmakta yarar var.
Kapak Fotoğrafı: Mert Güller