bahara hazırlık

Evlerde Bahara Hazırlık İçin Sürdürülebilir Adımlar

Doğanın uyanışa geçip yeniden canlandığı bahar aylarında, evde bahara hazırlık yapmanın zamanı geldi! Bahar temizliği ile yeni başlangıçlar için harika bir zaman. Odaların derinlemesine temizliğinden tutun aşırı doldurulmuş dolapları elden geçirmeye, sahip olduğumuz ürünleri tekrardan değerlendirmeye kadar… 

Hem yaşam alanlarımız hem de bedenimiz için alacağımız küçük ama etkili kararlarla evde bahara hazırlık yapıp baharı çevreci karşılamak mümkün. O halde gelin, bu yıl siz de sürdürülebilir temizlik ile baharı kucaklayın! 

İşte bahara hazırlık için sürdürülebilir adımlar atmak isteyenlere ipuçlarımız.

Bahar Temizliği İçin Çevre Dostu Ürünler Kullanın

çevre dostu bahar temizliği
Fotoğraf: Daiga Ellaby

Bahar temizliği, baharın taze enerjisini evlere taşımak için adeta bir ritüel niteliğinde. Tabii her temizlik için “sağlıklı bir temizlik” diyemeyiz, özellikle de gezegenimizi göz önünde bulundurduğumuzda. 

Yaygın temizlik malzemelerinin pek çoğunda zehirli kimyasallar bulunuyor ve bu kimyasallar bir süre sonra çöplüklere ve hatta su kanallarına kadar taşınıyor. Bunlar ayrıca hava kirliliğine yol açarak ekosistemde yıkıcı etkiler yaratıyor. 

Evde bahara hazırlık yaparken sizlere vereceğimiz birkaç tavsiye ile gezegen üzerinde izleri azaltmak ve ışıldayan yaşam alanlarına sahip olmak mümkün! 

  • Çevre dostu temizlik malzemeleri seçin ve ürünlerin organik sertifikaya sahip olup olmadığını kontrol edin. 
  • Ambalajsız ürünler kullanın. 
  • Limon, sirke, karbonat, çay ağacı gibi doğal malzemelerden kendi çevre dostu temizlik malzemesi yaratın. 
  • Biyolojik olarak parçalanabilen çamaşır deterjanlarını seçin.
  • İşe yaramaz eski kıyafetlerinizden temizlik bezleri yaratın. 

Boya-Badana İşlerinizde Organik İçerikleri Tercih Edin 

sürdürülebilir temizlik
Fotoğraf: Ivan Samkov

Bahar temizliği denilince akla gelen ilk ev işlerinden biri, havalar ısınmadan yapılan boya-badana işleri. Duvarları yeniden boyamak, yalnızca yeni bir görünüme sahip olmaya yardımcı olmuyor, aynı zamanda atmosferi yenilediği gibi rutubeti de engelliyor. 

Peki, bahara hazırlık için sürdürülebilir adımlar atarken boya-badana işlerini en sağlıklı şekilde tamamlamak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

  • Anti-alerjik, küf ve mantar, rutubet önleyici özelliklere sahip doğa dostu boya seçeneklerini değerlendirin. 
  • Kil ve toprak bazlı boyalar tercih edebileceğiniz en güvenli seçeneklerden.
  • Satın aldığınız boyaların biyolojik olarak parçalanabilen maddelerden olduğuna dikkat edin. 
  • Uçucu organik bileşik (VOC) bakımından düşük boya ve malzemeleri tercih edin. Birçok vernik, boya ve boya maddesi temizleyicisi yüksek oranda VOC taşıyor. Bunlar insan sağlığına zararlı olduğu gibi ozonu da kirletiyor.
  • İhtiyacınız kadar boya satın alın. Açık boya kutuları zaman içinde hem bozuluyor, hem de açık boya kutularından dışarıdaki havaya VOC karışıyor.
  • Boya-badana işinde kullanacağınız fırça ve ekipmanları pamuk, bambu, ahşap gibi doğal malzemelerden tercih edin ki biyolojik olarak parçalanabilsinler. Yaygın olarak kullanılan fırçaların milyonlarca yıl çöplüklerde kalmaya devam eden sentetik malzemeler içerdiğini unutmayın. 

Kullandığınız Ürünleri Gözden Geçirin

doğal temizlik ürünleri
Fotoğraf: Tima Miroshnichenko

Bahar temizliği yaparken çevre dostu ürünler kullanmamız gerektiğini söyledik fakat evde bahara hazırlık için en önemli adımlardan biri atlanmamalı: Kullandığımız ürünlerdeki alışkanlığımızı da değiştirmek. 

Banyo ve mutfaklarımızda kullandığımız ürünlere göz atınca kaç tane plastik şampuan, saç kremi, tarak, temizlik malzemesi olduğuna bir bakar mısınız! Bu bahar, bahara hazırlık için sürdürülebilir adımlar atarken günlük hayatta kullanılan ürünleri de gözden geçirmeli.

  • Tek kullanımlık plastik ambalaj kullanımına son verin! 
  • Kullan-at temizlik kağıtları yerine yıkanabilir, uzun ömürlü bezler-havlular tercih edin.
  • Plastik diş fırçası yerine bambuya geçiş yapın. 
  • Saç fırçası gibi kişisel hijyen malzemelerinden ev temizliğinde kullandığınız fırçalara kadar çevre dostu ürünler tercih edin. 
  • Tuvalet kağıdı satın alırken hangi madden yapıldığına dikkat edin.
  • Evde kendi temizlik malzemenizi kendiniz yaparsanız plastikten uzaklaşmış olursunuz. Evde yapabileceğiniz temizlik malzemeleri hakkında sizlere daha önce bilgi vermiştik; bu yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Saçlarınız için doğal sabun kullanmak hem sizin sağlığınız için daha faydalı hem de daha az atık çıkarmış olursunuz. 
  • Piyasadaki birçok menstrual ürün aseton, dioksin, kloroform gibi kimyasal maddelerle beyazlatma işlemi görüyor. Menstrual ürünlerde bambu ped ve tamponlar kullanın. Bunlar hem kimyasaldan uzak hem de çevre dostu ürünler. Bu bahar ayında menstrual kaplara bir şans vermeyi deneyebilirsiniz! 

Kışlık Eşyalarınızı Pratik ve Sağlıklı Çözümlerle Depolayın

evde bahara hazırlık
Fotoğraf: Thom Bradley

Bahar temizliği ile birlikte evlerde kılık kıyafet değişimleri de başlıyor; kışlıklar kalkıp yerlerini yazlıklar alıyor! Peki, evde bahara hazırlık yaparken siz kışlıklarınızı nasıl depoluyorsunuz? Eşyaları depolamanın en pratik ve sağlıklı yöntemi nedir bunlara bakalım.

  • Tüm kıyafetleriniz temiz mi? Küf, güve gibi problemlerle karşılaşmamak için kıyafetlerin temizlenmiş ve havalandırılmış olmasına dikkat edin.
  • Çamaşırları yıkarken soğuk su kullanmak kıyafetlerin ömrünü uzattığı gibi karbon ayak izini de önemli ölçüde azaltıyor. Aklınızda bulunsun! 
  • Green America’nın raporuna göre, buzdolabı ve çamaşır makinesinden sonra en çok enerji harcayan üçüncü cihaz çamaşır kurutucuları. Giysileri havayla kurutmak evin karbon ayak izini büyük ölçüde azaltıyor. 
  • Vakumlu poşetler yalnızca valizle bir yerden bir yere giderken değil, mevsimlik kıyafetleri saklarken de oldukça işe yarıyor ve büyük yer tasarrufu sağlıyor! Dilerseniz büzgülü poşetleri de kullanabilirsiniz. 
  • Kutular ve hurçlar da katlanmayan eşyaları depolamak için kullanılabilir. 

Editör notu: Biz kuru temizleme önermiyoruz! Kuru temizleme endüstrisinde PERC adında bir kimyasal kullanılıyor. Bu kimyasal madde, havalandırma delikleri ve klima sistemleri ile dışarıdaki ortama sızarak, ozon tabakasına zarar veriyor. Ne yazık ki kuru temizleme çevre dostu bir temizlik yöntemi değil. 

Kullanmadığınız Eşyalarınızı Dönüştürün veya Bağışlayın

kıyafet bağışı
Fotoğraf: Dan Gold

Bahara hazırlık için sürdürülebilir adımlar arasında dağınıklığı gidermek ve kullanılmayan eşyalardan kurtulmak da var. Eşyalarımızın her birini kullanmadığımız bir gerçek. Bizim için işlevini kaybetmiş eşyaları bahar temizliği yaparken değerlendirmeye ne dersiniz? 

  • Kullanılabilir durumda olup hayatınızdan çıkarmak istediğiniz kıyafetleri ihtiyaç sahipleriyle paylaşabilirsiniz. 
  • İhtiyaç sahibine bire bir olarak ulaşamadıysanız kullanılmayan kıyafetlerinizi yardım kuruluşlarına bağışlayabilirsiniz. Giyilmeyen kıyafetleri nereye vereceğinizi düşünüyorsanız, bu konuda sizler için hazırladığımız rehbere mutlaka göz atın. 
  • Dilerseniz kıyafetlerinizi ikinci el mağazalarına götürebilir veya online olarak satışa koyabilirsiniz. 
  • Baharın getirdiği ışıltı ve hareketlilikle içinizdeki yaratıcılığı ortaya çıkarın! Artık kullanmak istemediğiniz kıyafetleri farklı tasarımlara dönüştürebilir veya yeni bir işlev nasıl kazandırabilirsiniz düşünerek ileri dönüşüm yöntemleriyle onlara tekrar hayat verebilirsiniz. 

Doğal Aydınlatmayı ve Havalandırmayı Tercih Edin 

bahara hazırlanma
Fotoğraf: Vidar Nordli-Mathisen

Klima veya vantilatöre ihtiyacınız yok. Havada bahar varsa tam zamanı, bırakın içeri girsin! Pencereleri açıp baharı kucaklayın. 

  • Bahara hazırlık için sürdürülebilir adımlar atarken pencereleri açma alışkanlığı edinin. Böylece hem daha az elektrik harcamış olursunuz, hem de içerideki kirli havanın dışarı çıkmasını sağlarsınız. 
  • Kapıları ve pencereleri açıp çapraz hava akışı oluşturun! Bu yöntem çevre dostu olduğu gibi iç mekandaki hava kalitesini iyileştirmeye de yardımcı. 
  • Pencereleri açmak havanın içeri girmesini sağladığı gibi güneş ışığını da evinize davet eder.
  • Perdeleri mümkün olduğunca açık tutun ki elektrik tüketimini azaltın. Açık renkli perdeler ve mobilyalar kullanarak ışığı yansıtabilirsiniz. 
  • Bahar temizliği ile beraber kış mumları ve esansiyel yağlarının yerini, bahara uyumlu kokularla değiştirin. Okaliptüs, bergamot, lavanta gibi bahar kokuları evinizde kış mahmurluğundan kurtulmanıza yardımcı olur.

Enerjiyi Verimli Kullanın

ev temizliği
Fotoğraf: Jason Briscoe

Evinizde enerjiyi verimli olarak kullanma alışkanlığı, bahara hazırlık için sürdürülebilir adımlar atarken aklınızda olsun. Peki, oldukça basit adımlar olsa da enerji yönetimi için nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

  • LED ampuller kullanmayı tercih edin.
  • Elektronik cihazları kullanmadığınız zamanlarda fişten çekin. 
  • Güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapın. 
  • Elektrikli süpürge kullanmak yalnızca kirleri ve pislikleri emmiyor, enerjiyi de emiyor. Bu sebeple ufak tefek şeyler için elde kullanabileceğiniz şarjlı bir süpürge edinin. 
  • Kıyafetleri kurutucuya atmak yerine, asarak kurutun. Kurutucular doğaya yüksek miktarda mikroplastik yaydığı gibi evdeki en çok enerji harcayan üçüncü cihaz! 
  • Çamaşırları soğuk su ile yıkayıp enerji tüketimini azaltın. 
  • Eski elektrikli cihazlar daha çok enerji kullanırlar. Aynı şekilde çamaşır ve bulaşık makineleri de yıllar geçtikçe daha çok su tüketir. Bu sebeple elektrikli cihazları yenilemek uzun vadede tasarruf sağlar. Karbon emisyonunu azaltmak belki gözle görülmez ama faturanıza yansıyan sonucu göreceksiniz!

Balkon ve Bahçenize Bahar Havasını Taşıyın

sürdürülebilir bahar temizliği
Fotoğraf: Niklas Hamann

Eğer bahçeli bir eve sahipseniz gerçekten şanslısınız! Eğer bir bahçeniz yoksa üzülmeyin; şehir hayatında güzel havanın tadını çıkarmanın en ulaşabilir yolu balkonları yaşam alanlarına dönüştürmek. Evde bahara hazırlık yaparken bahar enerjisini evinizde yakından hissedeceğiniz birkaç tavsiyemiz var!

  • Balkonunuzda rengarenk çiçeklere yer verin.
  • Balkonunuzdaki saksılara fesleğen, biberiye, lavanta gibi bitkiler ekmek evinize bahar havası katacak! Görsel olarak güzel oldukları kadar, havayı arındırıp evinize doğal bir koku katacaklar. Üstelik mutfaklarınızda da bunlardan yararlanabilirsiniz.  
  • Bahçe ve balkonunuza yerli bitkiler ekin. Yerli bitkiler daha az gübreye ihtiyaç duyar ve çevrenizdeki kuş ve böcek ekosistemi için de oldukça önemli yer tutar. 
  • Balkon ve bahçe mobilyalarınızı bambu malzemelerden seçin. Bambu suya da oldukça dayanıklı bir malzeme. Yağmurdan korkmanıza gerek yok! 
  • Balkon ve bahçelerinizde böcekleri kontrol etmek için doğal uzaklaştırma yöntemlerine başvurun.
  • Kimyasal gübre yerine organik gübre kullanın. 
  • Yağışlı günlerde su depolamak için yağmur suyu tanklarından faydalanın. 

Mutfağınızda Bahar Meyve ve Sebzelerine Daha Çok Yer Açın 

mevsimsel beslenme
Fotoğraf: Leonie Wise

Evde bahara hazırlık yaparken mutfağınıza bahar esintisi gelmesine ne dersiniz? Basit adımlarla sürdürülebilir bir mutfak düzeni oluşturup sağlıklı bir beslenme rutini elde edebilirsiniz. İşte size tavsiyelerimiz

  • Paketli ve hazır gıdalardan uzak durun.
  • Tüketebileceğiniz kadarını alın. 
  • Mevsim meyve ve sebzelerini tüketin. 
  • Alışverişlerinizi market yerine pazardan yapmayı tercih edin. 

Atıklarınızı Yönetin ve Kompost Yapın

bahar hazırlıkları
Fotoğraf: Lenka Dzurendova

Çöp deyip geçmeyin ve bahara hazırlık için sürdürülebilir adımlar atarken atıklarınızı yönetmeyi de öğrenin. Geri dönüşüm, çevre dostu bahar temizliği için önemli bir adım. Daha iyi geri dönüşüm nasıl yapılır bu pratik yaparak öğrenilir ve sürdürülebilir bir hale gelir. 

  • Bulunduğunuz şehirde atık merkezi yoksa bununla ilgili girişimlerde bulunun.
  • Geri dönüştürülebilir malzemeleri ayrı toplama alışkanlığı kazanın. Eğer yaşadığınız yerde cam, kağıt ve plastikleri ayrıştırma merkezleri varsa çöplerinizi buna göre ayırın. 
  • Organik atıklarınızı kompost yaparak değerlendirin. 
  • Tüketebileceğinizden daha fazla miktarda alışveriş yaptıysanız buzdolabunda çürüyen ürünleri çöpe atmak yerine kompost yapın. Unutmayın: Evde organik maddeyi yönetmenin en güvenli yolu kompost yapmak! 

Kapak Fotoğrafı: Charlotte May