Güncelleme Tarihi: 3 Ocak 2022
Mücevher sektöründe sürdürülebilir olmak, şeffaf ve sorumlu kaynak sağlamaya özen gösterilmesi, malzemelerin çevreye etkisinin az olması ve tedarik zincirinin etik bir şekilde uygulanmasıyla mümkün olur. Güvenli çalışma koşulları ile beraber, isçilere adil gelir sunmak da sürdürülebilir mücevher işletmesinin dayandığı temel prensiplerdendir.
En az 15 yıldır kanlı elmasları yasaklama mücadelesi, aslında sektördeki birçok işletmeyi etkilemeye devam ediyor. Kamuoyuna yansıyan haberlerden hatırlayacağımız üzere, Libya eski Cumhurbaşkanı Charles Taylor’ın elmas ticaretine karıştığı iddia edilen davada, süpermodel Naomi Campbell da eline geçen kanlı elmaslarla ilgili lehte tanıklık etmişti.
Yukarıda değindiğimiz bu güvenli ve adil koşullar mücevher markalarının pazardaki prestiji için aslında çok önemlidir. Sürdürülebilirliğin sadece bir pazarlama taktiği olarak kullanılmaması, markaların gerçekten de savundukları prensiplerin arkasında durup, bilinçli bir şekilde üretim politikalarını yönetmeleri gerekmektedir.
Son yıllarda, sürdürülebilirlik sözü veren lüks tekstil markalarına mücevher markaları da dahil olmaya başladı. Alternatiflerin artmasıyla beraber, alım gücü yüksek tüketiciler de hem felsefeyi desteklemek hem de doğaya zarar vermemek adına parıltının şıklıkla buluştuğu, sürdürülebilir mücevher ürünlerine rağbet ediyorlar.
İşte Sürdürülebilirlik İçin Taahhüt Veren 3 Mücevher Markası
1. De Beers
Dünyanın en büyük elmas üreticisi olan De Beers, mevcut sürdürülebilirlik taahhütlerine ek yeni hedefler belirledi.
Fosil yakıtı elektriğinin neredeyse tamamını güneş ve rüzgâr enerjisi santrallerinden temin ederek enerji verimliliğini arttıran De Beers, 2030 yılına kadar tamamen karbon nötr olmayı hedefliyor. Aynı zamanda su ayak izini sıfıra indirmeye çalışan marka, biyolojik çeşitlilik üzerine de “net olumlu bir etki” yaratmaya doğru emin adımlarla ilerliyor.
Bu taahhütlerinin yanı sıra marka, yeni bir teknoloji sayesinde, üretim aşamasında kullanılan elmasların madenden pazara izini sürebilmekte, nihai tüketiciye şeffaf bir şekilde ürünün kaynağını göstermekte ve küçük ölçekli etik madenciliğin desteklenmesinde pazara öncülük etmektedir.
2. Pandora
Dünyanın en ünlü mücevher markalarından biri olan Pandora, geçtiğimiz aylarda büyük sürdürülebilirlik taahhütleri açıkladı.
2025 yılına kadar materyallerinin tamamını geri dönüştürülmüş gümüş ve altına çevirecek olan marka, aynı zamanda da çevresel ayak izini azaltmayı hedefliyor.
Karbon nötr olmaya ilerleyen Pandora, parçalarının üretim sürecinde de yenilenebilir enerji kullanmaya çalışıyor. Paris Anlaşması’nın öne sürdüğü hedefleri göz önünde bulundurarak sera gazı emisyonunu da düşürme sözü verdi.
3. Tiffany & Co
Bahsi geçen diğer markalar gibi Tiffany & Co da geçtiğimiz aylarda 2025 odaklı sürdürülebilirlik hedeflerini açıkladı. 2011’den beri her yıl sürdürülebilirlik raporu hazırlayan Tiffany & Co, bu yıl “ürün, insan ve dünya” temaları altında 3 kategori belirledi.
2025 yılına kadar, Tiffany & Co markasınca kayıt altına alınan elmasların ve değerli metallerin 100% izlenebilir olmasını hedefleyen yetkililer, materyallerin etik bir şekilde temin edilmesine de özen göstereceğini duyurdu.
Tiffany & Co, “İnsan” temalı kategoriyle ve etnik çeşitliliğe, duyarlılığa, kültürel zenginliğe erişmek için atılan adımlarla dünyanın en kapsamlı lüks mücevher markası olmayı amaçlıyor.
Aynı zaman diliminde sera gazı emisyonunu sıfıra düşürme sözü veren marka, tek kullanımlık plastik ambalajı tercih etmeyerek doğaya saygı kavramının yerleşmesine de öncülük ediyor.