Bütünsel Sağlık Fikrini Neden Reddediyoruz?

Bütünsel Sağlık Fikrini Neden Reddediyoruz?

Bağışıklık sistemimiz zayıfladığı anda bir vitamin desteğine başlarız ya da fiziksel bir rahatsızlık yaşadığımızda hastalığı tanımlamak adına bir uzman görüşüne başvururuz. Yine kilo aldığımızda ya da stres semptomları baş gösterdiğinde belirtileri fizyolojik olarak gidermeye çalışırız. Kısacası sağlığı değil hastalığı tanımlarız ve bu kadarla kalmayıp belirtileri yok ettikten sonra kendimizi sağlıklı adlandırırız. Daha somut örneklerle ilerlersek; alerjik reaksiyonların sebebine ya da reflünün psikolojideki yansımasına bakmadan yaşadığımız rahatsızlıklara kısa yollu çözüm üretmeye çalışırız. Halbuki hastalığın bünyede barınmasını önlemek; sağlığı ve kişiyi bir bütün olarak değerlendirmekten geçer. Bu da bizi tek bir tanıma, yani bütünsel sağlık kavramına götürür. 

Bütünsel Sağlık Nedir?

Bütünsel Sağlık Fikrini Neden Reddediyoruz?
Bütünsel sağlık fikrini neden reddediyoruz: Bütünsel sağlık nedir?

Fotoğraf: William Farlow

Bütünsel sağlık, insanın her deneyimine şahitlik eden, ruhsal, fiziksel ve zihinsel varlıklarını uyum içinde kullanabilmesidir. Ancak günümüzde beynin gücüne inandığımız kadar inanışlarımıza biat etmediğimizi ve bu yüzden ruhsal sağlığımızı önemsemediğimizi, beden bilgeliğinden uzak kaldığımız için fiziksel sağlığımızı yok saydığımızı söyleyebiliriz. Bunu iki sebeple açıklayabiliriz.

  • Birincisi kulaktan dolma bilgilerle vakit kaybetmek istemiyor olabiliriz. Ruhsal iyileştirmeler o kadar tekrara düşüyor ve o kadar ulaşılmaz geliyor ki günlük rutinimize sağlayacağı katkıyı küçümsüyoruz. Aynı şekilde meditasyon ya da mindfulness pratiklerinin yeni bilgilerden ibaret olduğunu düşünüyor ve tüm bunlar için zamanımızın olmadığını düşünüyor olabiliriz. Aslında bütünsel sağlığın altında yer alan farkındalık uygulamaları, sadece yıllardır taşıdığımız bilgileri hatırlamak üzerinedir ve zihinde yarattığı boşluklar yaratıcılığı da mümkün kılar. 
  • İkincisi ise bütünsel sağlığın modern tıbbı reddettiği inancıdır. Aksine tamamlayıcı tıp, modern tıbbın sağladığı sonsuz yararı sürekli kılmaya çalışır. İnsanı bir bütün olarak ele alır adına da bu sebeple bütünsel denir.

Burada bir noktaya dikkat edilmesi gerekir. Sanılanın aksine bütünsel sağlık, Carl Cederstrom’un “The Wellness Syndrom” kitabında da belirttiği gibi kişiye iyi olma sendromunu yüklemez. Bütünsel sağlık uygulamaları kişinin fiziksel, ruhsal ve zihinsel aktivitelerle günlük hayatını denge içinde yaşamasını mümkün kılar. Bütünsel sağlık pratikleri iş yaşamında sorumlulukların yarattığı stresi kırar ve üretkenliği artırır; özel hayatta ise çevremizdekilere toleransımızı yükseltir. Well-being uygulamalarının kişiye sağladığı en büyük yarar ise zihnindeki olumsuz duygularla kendisini bağdaştırmamayı öğretmesidir.

Biz her ne kadar pandemi sonrası tamamlayıcı tıp ya da bütünsel sağlık kavramlarıyla daha sık karşılaşsak da aslında sağlığın tanımının yıllar evvelinden değiştiğini söyleyebiliriz. WHO, 1947 yılında sağlığı yalnızca herhangi bir hastalığın bulunmaması olarak değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal alanda iyi olma hali olarak tanımladı. Ne mutludur ki bu tanım, bizi kendi bütünsel sağlığımızla tanıştırdı ve öznel bir tanım geliştirmemize yardımcı oldu.

Kişiye özel bütünsel sağlık uygulamaları nasıl oluşturabilir bakalım…

Bütünsel Sağlık Uygulamaları

Bütünsel Sağlık Fikrini Neden Reddediyoruz?
Bütünsel sağlık fikrini neden reddediyoruz: Bütünsel sağlık uygulamaları

Fotoğraf: Eric Rothermel

Tüm bütünsel sağlık uygulamalarının amacı, kişinin denge içinde yaşamasını sağlamasıdır. Hepimiz gün içinde belli bir rutine uymak zorunda kalıyoruz ve asıl zor olan bu uygulamaları günlük hayata sıkıştırmak oluyor. Ancak bir günün içinde bizi neşelendiren ve tüketen aktiviteleri karşılaştırırsak ve azaltmamız ya da artırmamız gereken tarafı belirlersek bahsi geçen dengeyi kurabiliriz. 

Gün içinde yaptığınız her şeyi düşünün ve sizi neşelendiren ve tüketen eylemleri karşılaştırın. Bazılarını silmek mümkün olmayacaktır; trafikten kaçmak gibi… Ancak bu süreyi moralinizi yükseltecek bir podcast dinleyerek geçirebilirsiniz. Bir çizelge ya da telefonunuza kaydettiğiniz sesli notlardan hangisi sizi harekete geçirecekse istediğiniz hatırlatmayı seçebilirsiniz. Eğer spor salonunda fazla vakit geçiriyor ve sosyalleşmeye az vakit ayırıyorsanız ya da işiniz için fazlasıyla vakit harcıyor tek başınıza yürüyüş yapmakta vakit bulamıyorsanız bütünsel sağlığınızı gözden geçirmeniz gerekebilir.

Kapak Fotoğrafı: Alejandro Piñero Amerio