Kenya'da Yasağa Karşı Plastik Kaçakçılığı Başladı

Kenya’da Yasağa Karşı Plastik Kaçakçılığı Başladı

Geçtiğimiz yıllarda plastik kullanımına karşı getirilen yasakla gündeme gelen Kenya, yine büyük bir sorunla karşı karşıya.2017 yılında ülkenin en büyük sorunlarından biri haline gelen plastik kirliliğini azaltmak amacıyla getirilen plastik poşet kullanımı yasağı, dünya çapında birçok aktivist örgüt ve kurum tarafından örnek olarak gösterilmişti. Ancak yasağa rağmen ülkede plastik poşetlerin görülmeye başlamış olması, plastik kaçakçılığı yapıldığına işaret ediyor.

Tek kullanımlık plastik poşetlere karşın getirilen yasak, yalnızca dağıtımının değil aynı zamanda üretiminin de engellenmesini kapsıyordu. Kaçakçılar, komşu ülkelerden plastik poşet ithal ederek ülke çapında dolaşıma sokmaya başladı.

Hükümet Yasağı Delenlere Karşı Mücadele Sözü Verdi

Kenya'da Yasağa Karşı Plastik Kaçakçılığı Başladı
Fotoğraf: Wikimedia Commons

55 milyonluk devasa bir nüfusa sahip olan Kenya, kalabalık olmasının yanında aynı zamanda dünyanın en fakir kentleri arasında yer alıyor. Diğer ülkelerden gelen plastik ihracatı ve ülke içi dolaşım kaynaklı olarak başkent Nairobi’nin de dahil olduğu birçok büyük kentte devasa plastik çöplüklerinin oluşması, hükümeti 2017 yılında plastik yasağı kararı almaya itmişti.

Hatta geçtiğimiz ay yürürlüğe giren sürdürülebilir atık yönetim yasası ile birlikte şirketler, Kenya içerisinde satışa sundukları ürünlerin kirlilik ve çevresel etkilerini azaltmaya zorlanıyor. Yasaklar, başta cezadan korkan bireyler ve şirketler için etkili olsa da zamanla plastik poşete karşı arzın artması ülkede yeniden plastik poşetlerin görülmesiyle sonuçlandı.

Komşu ülkeler Etiyopya ve Uganda’dan kaçak olarak getirilen plastik poşetler, yer altı lojistik ile birlikte dolaşıma sokuyor. Raporlar, eski günlerdeki kadar olmasa da ülke genelinde plastik poşet atığının hızla yükselişe geçtiğini gösteriyor.

Drenaj sistemlerini tıkayan plastik poşetler, her yıl milyonlarca dolar masrafa neden olabiliyor. Kenya Hükümeti yasağı delenlere karşı mücadele sözü verse de henüz önemli bir önlem almadı. Çöplüklerde biriken plastiklerin yakılmasıyla zehirli kimyasalların havaya karışımı her geçen gün artıyor. Ülkedeki birçok çevre aktivisti en kısa sürede yanlıştan dönülmesini talep ediyor.

Kaynak: NPR

Kapak Fotoğrafı: Flickr | GRID-Arendal