Rengarenk Bir Gelenek: Paskalya Yumurtası Boyama Nasıl Yapılır?

Rengarenk Bir Gelenek: Paskalya Yumurtası Boyama Nasıl Yapılır?

Her yıl nisan ayında dünyanın birçok noktasında pastaneler özel çörekler yapar ve yumurtalar rengarenk boyanır. Hristiyanlar için oldukça önemli bir gün olan Paskalya Bayramı’nın geldiğini böylece anlarız. Peki Paskalya aslında nedir? Paskalya yumurtası boyama işlemi nasıl yapılır? Gelin aklımdaki soruların yanıtlarını birlikte bulalım. 

Paskalya Nedir? 

Rengarenk Bir Gelenek: Paskalya Yumurtası Boyama Nasıl Yapılır?
Fotoğraf: Glen Carrie

Latince pascha sözcüğünden dilimize girmiş olan Paskalya, kelime anlamı olarak dokunmadan geçmek anlamına gelir. 

Bir misyoner olan Palvus, Hristiyanlık öğretilerini yayarken “Pasha’mız İsa” tabirini kullanmıştır. Paskalya ise İsa’nın çarmıha gerildikten 3 gün sonra yeniden dirilmesini simgeler. Bu nedenle Paskalya, “Diriliş Günü” veya “Kıyam Yortusu” olarak da adlandırılır. 

Mitolojide Paskalya’nın Hikayesi

Biz her ne kadar bugünü Paskalya olarak bilsek de dünyanın birçok yerinde easter kelimesi kullanılır. Bu kelime, Sümer mitolojisinde yer alan tanrı İştar veya eski Cermen’de ilkbahar tanrıçası olan Eostre veya Ostara ile büyük benzerlik gösterir. 

Bir nevi ilkbaharın gelişinin kutlandığı Ostara şenlikleri ise Nevruz ile benzer zamanlara denk gelir. Yani bir bakıma easter, yeniden doğuşu ve dirilişi ifade eder. 

Peki, Paskalya yumurtası nedir ve bu günde neden yumurtalar rengarenk boyanır? 

Paskalya yumurtası hikayesi ile ilgili en güçlü inanışta Ostara başrolü oynar. Güneşin doğuşunun insan olarak vücut bulmuş halidir ve bereketin simgesi olan Ostara, çocukları çok sever. Bu nedenle evcil kuşunu onları eğlendirmek için bir tavşana dönüştürür. Bu tavşan, çocukları mutlu etmek için tanrıçanın birer armağanı olan renkli yumurtaları onlara dağıtır. 

Adım Adım Paskalya Yumurtası Yapımı

Rengarenk Bir Gelenek: Paskalya Yumurtası Boyama Nasıl Yapılır?
Fotoğraf: Unsplash | Nika Benedictova

Hangi yaşta olursa olsun insan Paskalya yumurtası gördüğünde mutlu oluyor. Farklı renk ve şekillere sahip yumurtalar, cıvıl cıvıl görüntüsüyle adeta baharın geldiğini gösteriyor. 

Ülkemizde çok yaygın bir gelenek olmasa da yumurta boyamak hem siz hem de çocuklarınız için harika bir aktivite olabilir. Peki, Paskalya yumurtası boyamanın püf noktaları var mı? Gelin adım adım yumurta boyama aşamalarına birlikte bakalım. 

Paskalya Yumurtası Nasıl Boyanır?

Rengarenk Bir Gelenek: Paskalya Yumurtası Boyama Nasıl Yapılır?
Fotoğraf: Cottonbro

Paskalya Bayramı ile herkesin en sevdiği unsur herhalde renkli yumurtalardır. Şimdi gelelim asıl soruya: Paskalya yumurtası nasıl boyanır? Birçok farklı yöntemi olmasına rağmen yumurta boyama aslında oldukça kolay. İlk olarak yumurtaları hazırlayalım.

  • Daha iyi renk alması için beyaz yumurtalar seçin ve oda sıcaklığına getirin.
  • Bir iğne yardımıyla yumurtaların iki ucuna delikler açın. Yumurtanın kırılmaması için önce küçük bir delik açıp yavaş yavaş deliği büyütebilirsiniz. Fakat çok büyük bir delik olmamasına özen gösterin.
  • Yumurtanın sivri kısmında açtığınız delikten üfleyin. Böylece yumurtanın içi alt kısımdaki delikten akacaktır. 
  • Yumurtaları ziyan etmeyin. İçerisinde kabuk kalmadığından emin olduktan sonra omlet veya kek yapımında kullanabilirsiniz.

İçini boşalttığımız ve temizlediğimiz yumurtalarımız artık hazır. Sıra en zevkli kısma, yani boyamaya geldi. Bunun için farklı birkaç yöntem kullanabilirsiniz. 

Eğer boya almak istemiyorsanız çocuğunuzla birlikte evdeki sulu boyaları kullanarak yumurtaları boyayabilirsiniz. İlk boya katmanı kuruduktan sonra fırça ve farklı renklerle üzerine dilediğiniz şekilleri çizebilirsiniz. Ayrıca akrilik boya ve mum boya kalemleri de kullanabilirsiniz. 

  • Rengarenk bir yumurtaya sahip olmak istiyorsanız ebru boyası veya suda dağılmayan herhangi bir boya alabilirsiniz. Geniş bir kabın içerisinde istediğiniz renklerden birkaç damla damlatarak işe başlayın. Bir kürdan veya çubuk yardımıyla boyayı iyice dağıtın. İçi boşaltılmış yumurtaları suyun üzerine koyun ve her yeri boyanana kadar yuvarlayın. Böylece benzer renkler kullansanız da farklı desenlerde birçok yumurta sahibi olabilirsiniz. 
  • Tek renkli yumurtalar için kumaş boyası kullanabilirsiniz. Bir kap içerisinde su ve boyayı iyice karıştırın. Daha sonra yumurtaları içine atın ve iyice dibe batmasını sağlayın. Bir süre bekledikten sonra yumurtaları çıkarın ve içerisindeki suyu boşaltın. Unutmayın ne kadar bekletirseniz yumurtanın rengi o kadar koyu olur. Ayrıca yumurtaların daha parlak olması için sıvı yağa batırdığınız bir pamukla yumurtaları yağlayabilirsiniz. 

Son olarak doğal malzemeler kullanarak da yumurta boyası elde edebilirsiniz. 

Bunun için soğan kabuğu, kırmızı lahana, ıspanak veya pancar kullanabilirsiniz. Biz soğan kabuklarıyla devam edeceğiz. 

  • Soğan kabuklarını bir tencereye koyun ve iyice kaynatın. 
  • Bir süre sonra kabukların rengini suya bıraktığını göreceksiniz. 
  • Kabukları sudan ayırıp artık yumurtaları elde ettiğiniz doğal boyaya batırabilir ve Paskalya yumurtalarınızı hazırlayabilirsiniz. 

Not: Yumurtaların içini boşaltmak istemiyorsanız önce yumurtaları haşlayabilir ve daha sonra Paskalya yumurta boyama işlemini yapabilirsiniz. 

Paskalya Yumurtası Boyama İçin Öneriler

Paskalya yumurtası boyama için birçok yöntem mevcut. Bunlardan en sık kullanılan ise gıda boyası ile tek renk bir yumurta hazırlamak. Genellikle yumurta içi boşaltıldıktan sonra boya dolu kaba batırılıp bir süre bekleniyor. Boyanın rengi yumurtaya geçtikten sonra ise kurutularak son halini alıyor. Fakat farklı şekiller için farklı yöntemler de uygulanabiliyor.

Kağıt Havlu ile Paskalya Yumurtası Boyama

Bunlardan ilki birçok farklı rengi kullanarak adeta gökkuşağı gibi görünen bir yumurta yapmak. Bunun için yumurtayı havlu kağıda sarıp iyice bağlayın. İstediğiniz renklerde boyaları havlu kağıt üzerinden yumurtaya damlatın. Son olarak boyaların dağılması için spreyle biraz ıslatın ve kurumaya bırakın. Havlu kağıdı açtığınızda rengarenk bir yumurtanız olacak.

Akrilik Boya ile Paskalya Yumurtası Boyama

Eğer figürler çizmeye yeteneğiniz varsa ve benim yumurtamda istediğim şekiller olsun diyorsanız Paskalya yumurtalarınızı tek tek boyayabilirsiniz. Bunun için öncelikle renkli akrilik boyalar alarak işe başlayabilirsiniz. Temizlediğiniz yumurtanızı sabit duracağı bir zemin üzerine yerleştirdikten sonra istediğiniz şekilleri çizmeye başlayabilirsiniz. Ancak unutmayın, yumurtanın bir tarafını boyadıktan sonra tamamen kuruduğuna emin olup diğer tarafına geçmeniz önemli. 

Gıda Boyası ile Haşlayarak Paskalya Yumurtası Boyama

Sabah kahvaltısında çocuğunuz veya aileniz için bir sürpriz yapmak isterseniz içini boşaltmadan Paskalya yumurtası boyama yöntemi de var. Bu sayede bir Paskalya geleneği olan ve çocukken de çok sevdiğimiz yumurta tokuşturma yarışını yapabilirsiniz.

Haşlanmış yumurta boyama yöntemi için öncelikle renkli gıda boyaları edinin. Bu boyaları sulandırın ve her boyanın içerisine kestiğini kalın ipleri koyun. İyice boyadığınız ipleri bir pamuğun üzerine yerleştirin. Bunu yaparken boyalardan pamuğun üzerine de damlatmayı unutmayın. Yumurtanızı önce bu pamuğa, daha sonra da alüminyum folyaya iyice sarıl ve haşlayın. Harika renk geçişleri olan yumurtanız artık hazır. 

Makarna ve Şehriye ile Paskalya Yumurtası Boyama

Paskalya yumurtası boyama dendiğinde aklınıza ilk olarak bir fırça almak gelebilir. Ancak fırçasız da oldukça tatlı boyanmış yumurtalar yapabilirsiniz. Nasıl mı? Tabii ki arpa şehriye ve boru makarnayla. 

Makarna ve arpa şehriyeyi farklı plastik kaplara koyun. Üzerine dilediğini akrilik boyadan dökün ve kabı sallayarak iyice karışmasını sağlayın. Daha sonra yumurtalarını tek tek bu kaplara koyarak nazikçe sallamaya devam edin. Yumurtanın makarna ve şehriyeye her değişinde üzerinde biz iz kalacak. İzlerin yeterli olduğunu düşündüğünüzde yumurtanızı alıp kurumaya bırakabilirsiniz. Dilerseniz bu yöntemi başka ürünlerle de deneyebilirsiniz.

Toplu İğneyle Paskalya Yumurtası Boyama

Birçok yerde üzerinde harika şekiller olan yumurtalar görmüşsünüzdür. Bu Paskalya yumurta boyama tekniği tahmin edebileceğiniz gibi oldukça ince bir işçilikle yapılıyor. Eğer eliniz bu tür işlere yatkınsa ince uçlu toplu iğnelerle yumurtanıza kolayca desenle çizebilirsiniz. Boyamak istediğiniz rengi seçin, toplu iğnenin başını boyaya batırın ve hayal ettiğiniz desenleri uygulayın. İşte bu kadar basit. 

Ebru Tipi Paskalya Yumurtası Boyama

Benim elim sanatsal işlere çok yatkın değil ama yine de renkli bir Paskalya yumurtası yapmak istiyorum diyorsanız elbette sizin için de kolay bir yöntem var. Tıpkı ebru yapar gibi yumurtalarınızı boyayabilirsiniz. Bunun için su dolu bir kabın içerisine dağılmayacak bir boya damlatmanız ve bu boyaya su içerisinde şekil vermeniz gerekiyor. Elinizde buna uygun bir boya yoksa ojelerinizi de kullanabilirsiniz. Su içinde boyalardan şekil oluşturduktan sonra ise yumurtayı bu şekle batırıp çıkardığınızda boyama işleminiz bitmiş olacak. 

Paskalya Çöreği Tarifi

Rengarenk Bir Gelenek: Paskalya Yumurtası Boyama Nasıl Yapılır?
Fotoğraf: Claudio Schwarz

Paskalya Bayramı çörek olmadan olmaz. Ben evimde kendi çöreğimi yapmak istiyorum diyorsanız işte tarifi:

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • Yarım bardak şeker
  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı su ve süt karışımı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 2 tatlı kaşığı mahlep

Yapılışı: 

  • Unu bir kaba koyup ortasını açın. 
  • Mayayı su ve sütün içine koyun ve iyice karıştırın.
  • Tereyağını eritin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. 
  • Tüm malzemeleri ortasını açtığınız unun içerisine koyun ve iyice karışına kadar yoğurun.
  • Homojen bir karışım elde ettikten sonra nemli bir bezle hamurun üstünü örtün ve iyice kabarması için 20 dakika bekletin.
  • Hamur iyice kabardıktan sonra 3 parçaya bölün ve her parçayı uzun bir rulo haline getirin. 
  • Rulo haline getirdiğiniz hamurun iki ucunu aynı hizaya getirin ve saç örgüsü şeklinde birbirine dolayarak uçları birleştirin.
  • Üzerine yumurta sarısı ve kırılmış fındık serptiğiniz çörekleri önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirin. 

Hem Paskalya zamanı hem de yılın her mevsimi bu lezzetliği çöreği pişirebilir, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. 

Kapak Fotoğrafı: Karolina Bobek