bayram tatili

Bayram Tatili İçin En İyi Rotalar

Bu yıl ramazan tatili tam tamına dokuz gün! Dokuz günlük tatil bizi heyecanlandırmaya yetmezmiş gibi, bayram tatili nisan ayına denk geliyor. Havaların iyice ısındığı, farklı yerler keşfetmenin en keyifli olduğu dönemler… 

Ramazan Bayramında nereye gidilir diye düşünüyor ve Ramazan tatil önerileri arıyorsanız doğru yerdesiniz. Sizler için yurt içi ve yurt dışı olmak üzere çeşitli bayram tatil önerileri hazırladık.

Bayram Tatili İçin Yurt İçi Destinasyon Önerileri

Ramazan bayramında nereye gidilir diye düşünüp tatil tercihinizi Türkiye’den yana kullanacaksanız sizlere farklı türlerde 4 destinasyon önerimiz var. İster tarihi ve kültürel alanları dolaşın, ister kendinizi ‘Doğa Ana’nın kucağına bırakın.

Türkiye’de bayramda nereye gidilir işte sizlere önerilerimiz…

Kapadokya

tatilde nereye gidilir
Fotoğraf: Timur Garifov

Yılın her döneminde farklı bir atmosfer sunan Kapadokya, baharda bir başka güzel. Kapadokya bölgesi oldukça büyük bir alana yayılıyor ve bölgeyi hakkıyla gezmek istiyorsanız birkaç günden fazlasına ihtiyacınız var. Herhangi bir ek izin almadan 9 gün tatil yapabileceğiniz ramazan bayramında nereye gidilir diye düşünüyorsanız rotanızı Kapadokya’ya çevirin. 

Bu bayram tatili, Kapadokya bölgesinde Göreme ve Uçhisar’da kaya otellerde kalıp farklı bir deneyim elde edebilirsiniz. Bölgenin meşhur testi kebabından yemeyi unutmayın! 

Peki Kapadokya’da nisanda nereye gidilir? 

  • Göreme Açık Hava Şehri’nin kiliselerini keşfedin.
  • Peri bacalarının en yoğun olduğu yer Paşabağ ve hemen komşu vadisi Zelve’de güzel bir doğa yürüyüşüne çıkın. 
  • Erkenden uyanın ve balonların havalandığı Aşk Vadisi’nin yolunu tutun. 
  • Kızılçukur Vadisi’nde bölge şarapları eşliğinde günü batırın. 
  • Yürüyüş seviyorsanız Dervent Vadisi’ni yürüyün. 
  • Nazar boncuklu ağaçlarıyla ünlü Güvercinlik Vadisi’ni fotoğraflayın. 
  • Çömlekleriyle ünlü Avanos’a gidin ve çömlek yapımı deneyin. Fiyatlar genelde 100-200 TL arasında değişiyor. Şehirdeki Türkiye’nin ilk yeraltı mağarasındaki müzesi Güral Müze’de çömlekleri inceleyin. 
  • Ortahisar Kalesi’ni görün. Şehrin tam karşı tepesinde yer alan Ethem’in Yeri’nde manzaraya karşı kahvenizi, çayınızı için. 
  • Derinkuyu, Kaymaklı ve Mazı gibi yeraltı şehirlerini gezin. Rehber tutmanıza gerek yok, içerde mutlaka rehbere denk geleceksiniz. Rica edip katılım sağlayabilirsiniz. 

Editör notu: Geçtiğimiz şubat ayında Kapadokya’da bir haftalık bir tatil gerçekleştirdim. İki önerim olacak. Biri müze kart! Müze kart ile hemen her yere ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz. Manzara izleme noktaları vs belediyeye bağlı olduğu için zaten buralara ödeme yapmak zorunda kalacaksınız. Açık hava müzeleri ve yeraltı şehirlerinde müze kart kullanın.

İkinci önerim ise araç! Bu bölgeye geliyorsanız temel ihtiyacınız kesinlikle araç. Görülmesi gereken yerler arasında toplu taşıma yok veya çok nadir. Taksi İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere göre katbekat pahalı. Araçla gelmediyseniz mutlaka araç kiralayın, çok daha ekonomik olacak. 

Likya Yolu

bayram deniz tatili
Fotoğraf: Maverick Ocean

Eğer hiking ve kamp seviyorsanız nisanda nereye gidilir sorumuzun cevabı Likya Yolu olacak. Türkiye’nin en iyi yürüyüş rotalarından olan Likya Yolu’nu ramazan tatil önerileri arasına almamız, bu tatilin 9 gün sürecek olması ve nisan ayına denk gelmesi. 

Nisan ayı hem kamp yapmak için uygun, üşümezsiniz hem de sıcaklardan baygınlık geçirecek kadar sıcak bir dönem de değil. Ekipmanlarınız tamamsa sizi eğlenceli olduğu kadar ekonomik bayram tatili bekliyor!

  • Fethiye-Antalya arasında uzanan 555 kilometrelik Likya Yolu’nun elbette tamamını 9 günlük ramazan tatili içinde yürümeniz imkansız. Bu yolu yürümek kondisyonunuza göre 25 gün ile 50 gün arasında sürüyor. 
  • Likya Yolu’nun en güzel yanı 20’den fazla rotadan oluşması. Siz Ramazan Bayramı’nda nereye gidilir diye düşünürken bu rotalardan birini tercih edebilirsiniz. 
  • Ramazan tatili için hangi rotayı tercih edeceğinizi ilgi alanlarınıza ve kondisyonunuza göre belirleyebilirsiniz. 
  • Yolun tamamında 20’den fazla antik kent bulunuyor. Letoon, Xanthos, Patara, Olimpos, Phaselis bunlardan yalnızca bazıları. Belki bölgede görmek istediğiniz antik bir kent vardır ve rotanızı buna göre çıkarırsınız.

Nefes kesen manzaraların eşlik ettiği Likya Yolu’nda nerede konaklayacağım diye düşünüyorsanız, hiç merak etmeyin seçenek bol! Yol boyunca pansiyonlar, butik oteller ve kamp alanları bulunuyor. Hem bütçeniz hem de keyfinize göre bir yer bulmanız emin olun kolay olacak! 

Kuzey Ege

nisanda tatil
Fotoğraf: birkaybolushikayesi

Ramazan tatili için en güzel destinasyonlardan biri hem İzmir’e hem de Kuzey Trakya ve İstanbul’a yakınlığından dolayı Kuzey Ege. Yemyeşil büyüleyici doğası, birbirinden lezzetli yemekleri, dünyanın en temiz havası, ziyaret edebileceğiniz antik kentler… 

Kuzey Ege, hem doğayla bütünleşik hem de ekonomik bir bayram tatili sunuyor. Burada her bütçeye göre bayram tatil yerleri bulmanız mümkün. 

  • Ege mezelerinin tadını bir de tertemiz hava eşliğinde tadın!
  • Yürüyüşe çıkmadan önce güne Ayvalık tostu ile başlayın. Öğlen veya akşam yemeğinde Ayvalık’ın meşhur papalina balığını deneyin.
  • Cunda’nın Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşın ve Rum evlerini inceleyin. Taksiyarhis Kilisesi’ni ziyaret edin, yel değirmeninin olduğu Aşıklar Tepesi’ne çıkın. Cunda’da nerede ne yenir merak ediyorsanız, bu yazımıza göz atabilirsiniz. 
  • Edremit’te Antandros Antik Kenti’ni gezin, 8 kilometre yüksekten dökülen Sütüveren Şelalesi’nden Hasanboğuldu Şelalesi’ne doğru yürüyün. İkisi arası yalnızca 1 kilometre! 
  • %22 oranındaki oksijeni ile Alpler’den sonra dünyanın en temiz havası kabul edilen Kaz Dağları’nda vakit geçirin. Zeus’un doğduğu ve Hera ile evlendiği yer olan Kaz Dağları, İlyada Destanı’nda da geçer. Burada yürüyüş ve meditasyon yapabilir, ATV veya safari turlarına katılabilirsiniz. 
  • Adatepe ve Behramkale Köyü’nü gezin. 
  • Zeytinleri ile meşhur bölgenin Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret edin ve hatta evinize dönmeden bölgeden zeytinyağı alın. 
  • Assos Antik Kenti’ni ziyaret edip burada günü batırmadan memleketinize dönmeyin!

İstanbul

kültür turu
Fotoğraf: Shifan Hassan

İstanbul neden bayram tatili önerileri arasında yer almasın ki? Diğer şehirden ramazan tatili için İstanbul’a gelecekleri ve burada yaşayıp şehirden ayrılmayanları da düşündük ve birkaç öneri hazırladık. 

İstanbul’da genellikle bayram tatilinde daha az trafik oluyor, mekanlarda yer bulmak kolaylaşıyor. Özellikle bu yıl ramazan tatili tam 9 gün; hemen herkes kendini şehirden dışarı atmaya çalışacak. Bu süreç İstanbul’u gezip dolaşmak ve yeniden keşfetmek için müthiş fırsat! 

  • Tarihi Yarımada’yı bir turist gözüyle gezin. Topkapı Sarayı, Sultanahmet Meydanı, Ayasofya ve Sultanahmet Cami… Yerebatan Sarnıcı ve Gülhane Parkı’nı es geçmeyelim. 
  • Kaçınız Kız Kulesi’ne gitti? Nisan ayı havalar da ısınmışken Kız Kulesi’ni ziyaret edin. 
  • İstanbul’da görülmeye değer birçok güzel saray ve kasır bulunuyor. Bunları gezmeye ne dersiniz? Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı, Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı… Elbette Dolmabahçe Sarayı! 
  • İstanbul’un mimarisiyle dikkat çeken camilerini dolaşın. 
  • Nisan ayı İstanbul’un en keyifli zamanlarından ve lale mevsimi. İstanbul’da lale avına çıkmaya ne dersiniz? Şehrin en güzel parklarını dolaşın ve laleleri fotoğraflayın. Emirgan Korusu, Gülhane Parkı, Göztepe 60. Yıl Parkı listenizde yer alsın.
  • Nisan ayında İstanbul’da yapılacak en güzel şeylerden biri Adalar’ı keşfetmeye başlamak. Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalı… Bakalım favoriniz hangisi olacak!
  • İstanbul’u bir nebze boş yakalamışken şehrin en iyi kokteyl barlarını ve teras mekanlarını dolaşıp birbirinden lezzetli içeceklerle kendinizi şımartın. 
  • Madem şehirde turist olarak geziyorsunuz, asırlık mekanlarda tarihi lezzetler ile midenize bayram ettirin! Beyoğlu’nda Lades Menemen’de güzel bir kahvaltı, Baylan’da Kup Griye ile beş çayı veya Yanyalı Fehmi’de lezzetli ev yemekleri… Daha fazla öneri için bu yazımıza göz atın. 

Bayram Tatili İçin Yurt Dışı Destinasyon Önerileri

Bu Ramazan bayramında nereye gidilir diye düşünürken belki de araştırma yaparken nisanda yurt dışı tatili rotalarına bakıyorsunuz… O halde size hem Türkiye’ye oldukça yakın hem de ekonomik bayram tatil yerleri önerilerimiz olacak. 

Yurt dışında bayramda nereye gidilir… 

12 Adalar

yurt dışı bayram tatili
Fotoğraf: Laura Meinhardt

2024 mart ayından beri uygulanmaya başlanan Yunanistan kapı vizesi uygulaması pek çoğumuzun yüzünü güldürdü. Peki bu ramazan tatili için Yunan Adaları’na ne dersiniz? Üstelik 12 Adalar Türkiye’ye yakın olduğu kadar ekonomik bayram tatili destinasyonu. 

  • İzmir Çeşme’den hızlıca ulaşabileceğiniz Sakız Adası, çiçeklerle süslü dar sokakları ile küçük ama masalsı bir yer. İsminden anlayacağınız gibi sakız ağaçlarıyla bilinen bu adada dilerseniz sakız ağaçlarının olduğu bölgeyi de gezebilirsiniz. Mesta köyüne bayılacaksınız!
  • Şaraplarıyla ünlü, Pisagor’un adası Samos’a ne dersiniz? Tanrıça Hera’nın doğduğu bu adaya ulaşım Kuşadası’ndan yarım saat ve Seferihisar’dan ise bir buçuk saat. Dağ köylerinde gezmek ve leziz Yunan mezeleri yemek için doğru adres. 
  • Ayvalık ve Dikili’den kalkan feribotlarla ulaşabileceğiniz Midilli Adası’na ne demeli? Burası nisanda yurt dışı için nereyi tercih edeyim diyen ve doğanın içinde bayram tatili yapmak isteyenler için doğru adres. Araç kiralayarak Midilli merkez dışındaki dağ köyleri ve balıkçı köyleri gezilebilir, bolca uzo içebilirsiniz. Burası uzonun en önemli üretim merkezlerinden!  
  • Bembeyaz Yunan yapıları dışında farklı bir yer görmek istiyorsanız 12 Ada içinde tercihinizi Simi Adası’ndan yana kullanabilirsiniz. Simi, alışılmışın dışında rengarenk bir mimariye sahip Yunan Adası. Dilerseniz buradan komşu Rodos’a geçebilirsiniz. 
  • Eğer ramazan tatili 9 gün ve ben bu 9 günü dolu dolu tek bir adada geçireceğim derseniz Rodos’u tercih edin. Şövalyeler Adası olarak bilinen Rodos, 12 Adalar’ın en büyüğü. Burada Saint John Şövalyeleri’nden kalan 4 kilometrelik surların dışında Şövalyeler Caddesi, Büyük Üstad Sarayı, bir zamanlar şövalye hastanesi olan günümüz Arkeoloji Müzesi gibi birçok yapı var. Nisanda deniz tatili yapmak istiyorsanız, Rodos’ta denize girmek için nisan ayı erken olabilir ama denemek serbest! 

Balkanlar Turu

balkan turu
Fotoğraf: stfzn

Nisanda yurt dışı tatili yapmak için bayram tatili güzel bahane. Hem vizesiz olsun hem de Türk lirası hala değerli olsun derseniz bazı Balkan ülkelerini düşünebilirsiniz. Evet dokuz gün güzel bir süre fakat “Her yeri görmeliyim” diyerek çok fazla şehir sıkıştırmayın. 

Balkan ülkeleri birbirine yakın olsa da dağ yolları, virajlar, çok da bakımlı olmayan otobanlar derken ülkeler arası geçişler umduğunuzdan daha uzun sürebilir. 9 günlük ramazan tatili boyunca nereleri görebilirim diyorsanız bizim önerimiz Makedonya – Sırbistan veya Bosna Hersek – Sırbistan ile sınırlı kalmanız. Karadağ ve Arnavutluk her ne kadar güzel olsalar da buraları havalar daha güzelken keşfetmek isteyebilirsiniz. Üstelik 9 günlük bir tatilde tüm ülkeleri -küçük olsalar da- görmeniz imkansız. 

Hangi ülkede kaç gün geçirmek isterseniz bunu siz kendiniz belirleyin. Bizden size üç ülkeden tavsiyeler…

Makedonya:

  • Üsküp’ün eski çarşısını keşfedin ve Yeni Şehir tarafında kafe, bar ve restoranları deneyin. Küçük bir şehir olmasına rağmen haftanın her günü farklı tarzlarda canlı müzik bulmak mümkün. 
  • Matka Kanyonu’nda tekne turuyla mağaraları görün veya hava rüzgarlı değilse kano yapın. 
  • Bitola’da Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi’ni ziyaret edin. Şirok Sokak’ta oturup gelip geçene bakın. 
  • Ohrid’in sessizliğinin tadını çıkarın. Nisan en güzel zamanlar! Kiliseleri gezin ve çevre bölgeleri keşfe çıkın. Galicica Dağı’nın temiz havasını soluyun, Bay of Bones yani Su Müzesi’ni görün, Makedonya’nın en kutsal noktası St. Naum’u ziyaret edin. 
  • Mavrova Dağı nisanda ayrı güzel. Bir yerde çiçekler açmaya başlarken bir yerde boyunuzca kar görebilirsiniz. Oldukça etkileyici. 
bayram yurt dışı tatili
Fotoğraf: Dimitrije Milenkovic

Sırbistan:

  • Niş’i bir geçiş yeri gibi kullanabilirsiniz. Buraya uçuşlar Belgrad’a göre uygun. Makedonya üzerinden Sırbistan’a geçerken de direkt 6-8 saat boyunca Belgrad’a yolculuk yapmaktansa önce Niş’e uğranabilir. Niş’te Kelle Müzesi ve Niş Kale Surları’nı görebilirsiniz. 
  • Belgrad Balkanlar’ın en büyük şehri, üstelik eski Yugoslavya’nın da başkenti. Bu yüzden burada görmeniz gereken yerler, müzeler bulunuyor. Üstelik gece hayatı Balkanlar’ın geneline göre daha iyi. Burada en az 2-3 gün geçirin. 
  • Belgrad’dan Novi Sad’a giderken yol üstünde Sremski Karlovci yani Karlofça’ya uğrayın. Buranın enfes şaraplarını tadın. Özellikle Bermet öneririz! (Titanik’in şarap listesinde yer alan bir şarap.)
  • Novi Sad küçük bir şehir. Birkaç saatte hemen yeri bitirebilirsiniz. Dilerseniz Fruska Gora Ulusal Parkı’na gidin, şehre oldukça yakın. Fruska Gora manastır bölgesi, burada ziyaret edebileceğiniz 35 civarında manastır bulunuyor. 

Bosna Hersek:

  • Başkent Saraybosna, Balkanlar’ın adeta gastronomi cenneti. Yiyebileceğiniz “en güzel” her şey inanın bu şehirde. Saraybosna’da yemek yemenin tadını çıkarın. 
  • Saraybosna’da Kutsal Kalp Katedrali ve Saraybosna Ortodoks Katedrali’ni ziyaret edin, Başçarşı sokaklarında kaybolun. Latin Köprüsü, Vijećnica ve Festina Lente gibi ikonik noktaları görün. Saraybosna Ulusal Tiyatrosu’nda konser dinleyin. 
  • Şehrin müzelerini gezin; fakat hazır olun çok canınız yanacak! Gallery 11/07/95, Savaş Çocukları Müzesi, İnsanlığa Karşı Suçlar ve Soykırım Müzesi bu üçü Bosna tarihini anlamak için görülmeli. 
  • 1984 Kış Olimpiyatları’nın düzenlendiği Trebević’e gidin. 1261 metre uzunluğundaki Luge Pisti’ni yürüyün. Grafiti seviyorsanız hoşunuza gidecek! 
  • Mostar’a gidin. Burada en az bir gün geçirin. Bahar ayları buralar çok renkli! Dilerseniz yarım gün ayırarak Blagaj Tekkesi’ni ziyaret edebilirsiniz. 

Editör notu: Hayatımın son üç buçuk senesi Balkanlar’ın farklı noktalarında geçtiği için herhangi bir şehre “1 gün ayırın yeter” demek benim için çok zor. Bu bölge zaman verdikçe sevilip beğeniliyor. Yoksa “Bir daha gelmem” deme ihtimaliniz çok yüksek. Fakat biliyorum ki birçok kişi kısa sürede birçok yer görmek istiyor. Tüm ülkelerde görülesi birçok yerleşim yeri, kaleler, surlar ve doğal parklar olsa da bu yazıda “mutlaka görülmesi gerekenler” ile sınırladım. 

Gürcistan 

vizesiz yurt dışı tatili
Fotoğraf: Genadi Yakoklev

Gürcistan, ekonomik bayram tatili için nisanda yurt dışı tatili arıyorsanız tercih edebileceğiniz yerlerden. Ekonomik olmanın yanı sıra hem vizesiz oluşu hem de konumuyla bu ülke  yılın her dönemi birçok insan ağırlıyor Türkiye’den. 

9 günlük ramazan tatili için tercihinizi Gürcistan’dan yana kullanmak hem Tiflis hem de Batum’u görmenize yetecek. Üstelik dağlarda vakit geçirmek isterseniz Kazbegi’ni de listenize ekleyebilirsiniz bu dokuz gün içinde görmek için. 

  • Tiflis’te Meydan Çarşısı, şehrin en ikonik yapısı Gabriadze Saat Kulesi, Sameba Katedrali, Metekhi St. Virgin Kilisesi, eşsiz bir manzara sunan Narikala Kalesi’ni görün.
  • Yeni ve eski Tiflis’i birbirine bağlayan Barış Köprüsü’nü geçin. 
  • Tiflis’in müzelerini gezin. Tiflis Ulusal Sanat Müzesi, Gürcistan Ulusal Sanat Galerisi, Kafkas Etnografya Müzesi, Doğal Tarih Müzesi mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Gürcü sinemasına ilginiz varsa Gürcistan Ulusal Film Müzesi’ni ziyaret edebilirsin. 
  • Gürcistan’da ramazan tatili için 9 gün geçireceksiniz, Tiflis’in kuzeyindeki Kazbegi’ne gidin. Burası Stepantsminda olarak da geçer. Buraya günübirlik gelebilirsiniz fakat biz en az bir gece kalmanızı öneriyoruz. Kazbegi’nde görmeye değer manastırlar, yürüyüş yapacağınız alanlar var. Hazırlıklı olun, nisan ayı burası soğuk olur ama mutlaka görmeye değer! 
  • Batum’a gidin. Burada Alfabe Kulesi, Astronomik Saat Kulesi ve şehrin en büyük simgelerinden Ali ve Nino Heykeli’ni görün. Piazza Meydanı’nda vakit geçirin. 
  • Ekstra bir gününüzü Batum Botanik Bahçesi’nde 1800’den fazla bitki ve ağaç türünü inceleyerek geçirin. Nisanda nereye gidilir sorusunun en güzel cevaplarından biri işte burası! 

Kuzey Kıbrıs

kıbrıs tatili
Fotoğraf: Urbansurf

Nisanda deniz tatili yapmak isteyenler için en iyi bayram tatil önerileri arasında Kuzey Kıbrıs var. Nisanda deniz hala biraz soğuk olsa da ramazan tatili ile birlikte Kuzey Kıbrıs’ta deniz sezonu da başlıyor bu yıl! 

9 gün boyunca Kuzey Kıbrıs’ta güneşe doyacaksınız. Peki neler yapabilirsiniz? 

  • Girne’nin kalesini keşfe çıkın! 
  • St. Hilarion Kalesi ve Bellapais Manastırı gibi tarihi yerleri gezin. 
  • Karpaz Yarımadası’nın plajlarında dinlenin. Burası su kaplumbağaları için önemli bir yer!
  • Lefkoşa’daki Selimiye Camii gibi ülkenin devşirme camilerinin mimarisiyle büyülenin.

Kıbrıs’ta gözünüzden kaçmaması gereken yerler için bu yazımıza bakabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir