Ramazan ayında İstanbul’un gün içinde sakinliğe bürünüp sonradan hareketlendiği bir gerçek. İftara doğru ortaya çıkan kalabalık, pide kuyrukları, İstanbul camileri ve yükselen ezan sesleri, kurulan iftar sofraları… Ramazanda İstanbul bir başka!
“Nerde o eski ramazanlar” diyenler, Osmanlı’da ramazan nasıl kutlanıyordu diye düşünenler rotasını Tarihi Yarımada’ya çevirebilir, İstanbul’da ramazan denince ilk akla gelen caminin ramazan etkinliklerine katılabilir veya Boğaz’a karşı yükselen ezan sesini dinleyebilir.
İstanbul’da ramazan geçirenler için mimarisinden etkilendiğimiz, inancı her ne olursa olsun, herkesin görmesi gereken İstanbul’un en ünlü camileri listesi hazırladık.
Eyüp Sultan Cami ve Türbesi
İstanbul’da ramazan denince ilk akla gelen noktalardan biri Eyüp Sultan Camii ve Türbesi. İstanbul’un en ünlü camileri arasındaki Eyüp Sultan Camii, yılın her dönemi yoğun bir kalabalığa sahip olsa da ramazan döneminde gerçek anlamda dolup taşıyor.
- 1459’da Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan camiyi özel kılan, camiden çok Eyüp Sultan Türbesi. Eyüp Sultan kimdir derseniz, Eyüp Sultan Hz. Muhammed’i yaklaşık yedi ay boyunca evinde saklayıp ağırlayan biri.
- Eyüp Sultan Camii yılın her döneminde her gün gül suyuyla yıkanıp temizleniyor.
İstanbul’da ramazan ile bütünleşmiş bir yerde bulunmak istiyorsanız, Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, ramazan boyunca günün her saati ziyarete açık. Üstelik buraya kurulan ramazan çadırlarında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Eski ramazanlardaki gibi gölge gösterisi izlemek ve fasıl dinlemek isterseniz ramazanda İstanbul yapılacak listelinize burayı ekleyebilirsiniz.
Sultanahmet Cami
İstanbul’un en çok turist çeken noktalarından biri hiç kuşkusuz İstanbul’un en ünlü camileri arasında ilk sıralarda yer alan Sultanahmet Camii. Buranın Batı’da Blue Mosque yani Mavi Camii olarak adlandırılması tamamen içindeki mavi renkli 20.000’i aşkın İznik çinileri!
- Sultan I. Ahmet’in emriyle, Mimar Sinan’ın en gözde öğrencilerinden sedef ustası, Mehmet Ağa’ya yaptırılan Sultanahmet Camii’nin en büyük özelliği Osmanlı’nın ilk ve tek 6 minareli camisi oluşu.
- Sultanahmet Camii ibadethane ile beraber darüşşifa, medrese, sıbyan mektebi, arasta gibi çeşitli yapılardan oluşan Türkiye’nin en büyük kompleks yapılarından da biri.
Ramazan boyunca Sultanahmet Camii’nin yer aldığı meydanda ramazan şenlikleri düzenleniyor. Ramazan döneminde burada 200 küsür yıllık iftar geleneği olan top atışına şahit olabilir, mehter takımını izleyebilir ve binlerce kişiyi ağırlayan iftar sofralarına katılabilirsiniz.
İstanbul’da ramazan bir başka kutlanır diyerek farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız Sultanahmet Camii’ni ziyaret etmeyi unutmayın!
Editör notu: Sultanahmet Camii’nin içindeki pencereler rengarenk camlara sahip. Bunların hepsi Sultan I. Ahmet’e Venedik’ten gelen hediyeler. Gözünüzden kaçmasın!
Ayasofya Cami
2020 yılında müze sıfatı kaldırılıp camiye çevrilerek İstanbul’un en ünlü camileri arasına katılan Ayasofya Cami ile devam edelim. Ocak 2024’te UNESCO tavsiyesi ile galeri bölümü müzeye dönüştürülmüş olsa da Ayasofya’nın giriş kısmı cami olarak kapılarını açmaya devam ediyor.
- Ayasofya dünya üzerindeki ilk katedral. Günümüzde “cami” halini almadan önce yeryüzünün en büyük 4. katedrali olarak adlandırılmaya devam ediyordu.
- Doğu Roma İmparatorluğu’nun kutsal katedrali, ilk olarak 1453’te İstanbul’un fethi ile beraber camiye devşiriliyor. 1934 yılında ise Mustafa Kemal’in emri ile müzeye dönüştürüldü.
İstanbul’da ramazan geçirirken farklı bir tecrübe yaşamak istiyorsanız, bin yıllar boyunca dünyanın en kutsal mekanlarından biri olma özelliğini korumuş Ayasofya Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.
Editör notu: Ayasofya’nın giriş kısmı cami olarak hizmet verdiği için herhangi bir giriş ücreti yok fakat ikinci kat yani galeri bölümü şu anda ancak ücretli olarak ziyaret edilebiliyor.
Süleymaniye Cami
Mimar Sinan, Süleymaniye Camii için her ne kadar “kalfalık eserim” diye bahsetse de bu camii İstanbul’un en ünlü camileri arasında yerini alıyor! Şehrin simgelerinden biri haline gelmiş Süleymaniye Camii, İstanbul’da görmeniz gereken tarihi yapılardan.
- Klasik Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın en bilinen ve en başarılı eserlerinden.
- Caminin minare ve şerefeleri dikkat etmeye değer! Süleymaniye Camii’nin 4 minaresi İstanbul’un fethinden sonraki 4 padişahı temsil ederken, bu minarelerin 10 şerefeli oluşu Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. padişahı olmasından kaynaklanıyor.
Süleymaniye Camii İstanbul’da ramazan kutlarken görmeye değer noktalardan biri. Ramazan boyunca burayı günün her saati ziyaret edebileceğiniz gibi, iftar saatinde caminin bahçe kısmına kurulu yer sofralarında iftar yemeğine katılabilirsiniz.
Editör notu: Ramazanda İstanbul gezisine eğer Süleymaniye Camii’ni eklediyseniz, burada Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Hürrem Sultan’ın türbesini ziyaret edebilirsiniz.
Büyük Mecidiye Cami
Daha çok Ortaköy Camii ismiyle bildiğimiz Neobarok mimari örneklerinden Büyük Mecidiye Cami, İstanbul’un en ünlü camileri arasında Boğaz’da gelip geçen vapurları selamlıyor!
- Ermeni asıllı Balyan ailesinin İstanbul’a kattığı güzelliklerden bir diğeri Büyük Mecidiye Camii. İlk olarak 1894’te inşa edilen cami önce depremden sonra da yangından dolayı hasar görse de restore edilerek günümüze kadar ulaşmayı başarmış.
- Sultan Abdülmecid’in hat sanatından eserlerini görmek ister misiniz? O halde başınızı caminin kubbesine kaldırın! Sultan Abdülmecid’in elinden çıkma Allah, Muhammed gibi kutsal isimler camideki yerini hala koruyor.
Boğaz hattının en güzel lokasyonlarından birinde konumlanan Büyük Mecidiye Camii, ramazanda İstanbul gezinize eklenmeli! Yerli yabancı bir çok turist, sırf bu camiden yükselen ezanı dinlemek için Ortaköy’e kadar geliyor. Siz de İstanbul’da ramazan geçirirken Büyük Mecidiye Camii’ne uğrayan teknelerden birinde iftar yemeğine katılıp, daha öncekilerden farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Editör notu: Büyük Mecidiye Cami’nin en dikkat çeken mimari özelliği geniş ve yüksek pencereleri. Boğaz’ın değişken ışıklarını cami içine taşıması için bu şekilde tasarlanmış. Görülmeye değer!