Bir tersine göç meselesidir gidiyor… Eskiden köyden indim şehire furyası varken şimdi ise şehirden bıkıp köye kaçmak popülerleşti. İstanbul tersine göç konusunda liste başında yer alıyor. Çiçekler arasında yatak görseli paylaşımlarının altına “İşte, hayalim!” yorumları artarken bir yandan da karşı atakta “Ömründe hiç yılan çiyan görmemiş şehirlilerin doğada yaşama hevesi de şahane.” yorumları yükseliyor… Meseleyi masaya yatırma vakti geldi geçiyor!
Tersine Göç Nedir?
Şöyle ki; bazen ya da belki sık sık aklınızdan kentten kırsala göç fikri geçiyorsa, çalışırken bir anda kendinizi tiny house fotoğraflarına bakarken ya da “şehirden köye göç Youtube” araması yapıp, yıllar sonra kurumsal hayatı bırakıp çiftçi olanların videolarını izlerken buluyorsanız tersine göç semptomları başlamış demektir. Tersine göç nedir sorusunun cevabı kısaca, bir şehirlinin kırsala göçmesidir şeklinde verebiliriz.
Hele ki İstanbul’da yaşıyorsanız kalabalıktan, trafikten, hava kirliliğinden bunalmış olmanız doğal. Zaten İstanbul tersine göç konusunda başı çeken şehirlerden biri. Resmi makamlarca köye göç desteği bile var. Mega kentin dışında da birçok büyük şehirden köye göç akını son yıllarda gitgide artıyor.
Alın kahvenizi ve yerleşin rahat bir yere bakalım, gerçek bir kentten köye göç hikayesi burada! Tersine göçün yani şehirden köye taşınmanın artılarını eksilerini bu yazıda bulabilirsiniz. Belki bazı kararların alınma vakti gelmiştir, ne dersiniz?
Köye Göç Sürecinde Adım Adım İlerleme Rehberi
- Köye göç için konum belirleme ilk adımdır. Şöyle bir sahil kasabası mı gönlünüzden geçiyor yoksa ormanlar içinde bir dağ köyü mü? İnsanlarla ne kadar iç içe olmak önceliğiniz? Bu sorulara göre taşınabileceğiniz olası yerleri belirleyebilirsiniz.
- Taşınacağınız köyün hava koşullarını bilmek sizi nasıl bir hayat beklediğini anlamanız açısından önemli. Mesela kışın dereler taşıyor ve yollar kapanıyor mu gibi soruların cevaplarını öğrenmeye çalışabilirsiniz.
- Eğer tamamen insanlardan uzak olmak ve kafa dinlemek istiyorum diyorsanız ayrı ama çoğu insan sosyal bir varlıktır. Bu yüzden gitmeyi düşündüğünüz yerde nasıl bir sosyal yapı var biraz araştırabilirsiniz. Hatta mümkünse sizin gibi düşünerek oraya taşınmış birilerini bulmaya çalışın ve konuşun. Nasıl mı? Sosyal medya ne güne duruyor!
- Gideceğiniz yerin çevresindeki hastane, market, çarşı, pazar gibi yerlerin uzaklığı önemli olacaktır. Bu konuda önceden bilgilenmeniz iyi olur. Harita uygulamalarının gerçek kamera görüntülü versiyonlarından yararlanabilirsiniz. Gezmiş, görmüş kadar olursunuz!
- Eğer çocuğunuz varsa okul, parklar, oyun yerleri ve yakın komşularda çocuk olup olmadığı bilgileri epey işinize yarayacaktır ve güzel haberler gönlünüze su serpecektir.
- Tabii ki en önemli kriterlerden biri de iş konusu. Ne iş yapıyorsunuz, yeni hayatınızda işinizi nasıl yürüteceksiniz soruları kilit sorular. Çözüm yolları arasında uzaktan çalışma imkanını zorlama, belki belli aralıklara işe giderek hibrit çalışma, tayin isteme, yeni köye yakın yerlerde iş arama hatta köye göç desteği araştırmaları yapma ilk akla gelenler arasında…
- Konum belirlemenin ardından, önce internetten detaylı araştırma yapmalı sonra imkanınız varsa tura çıkmalısınız. Köylerde çoğu şey öyle internette göründüğü gibi olmaz. En basitinden internetteki kiralık ve satılık evlerden çok daha farklı imkanlar bulma ihtimaliniz yüksek.
- Her şey tamam ve diyelim ki köye taşındınız, kolay adapte olmak için komşularla tanışmak, köy kahvesinde vakit geçirmek, yürüyüşlere çıkıp çevreyi keşfetmek, köy derneklerine katılmak hatta köy WhatsApp gruplarına eklenmek köylü olma hızınızı turbolar!
Köyde Doğal Yaşamın Zorlukları
Önce iyi haber mi kötü haber mi istersin deyince genelde önce kötüler alınır. Tersine göç tabii ki zorlukları da olan bir mevzu. Yıllarca şehrin lükslerine alıştıktan sonra biraz kısıtlanma olacağı bir gerçek.
Madde madde olası zorluklar listesi şöyle:
- Yürüme mesafesinde sinema, tiyatro, bar gibi yerler bulmanız imkansız gibi bir şey.
- Arabanız yoksa toplu taşıma imkanlarını önceden detaylı araştırmalısınız.
- Köylere gelen kargo şirketleri kısıtlı haberiniz olsun, internet alışverişi ya da internetten yemek söyleme lüksünün köylerde boynu bükük…
- Büyük ihtimalle doğalgaz olmayacak, taşınmadan önce soba yakma videolarını izlemeye başlamanız iyi olur.
- Sabah horoz sesi, akşamları köpek sesleri ve gün içinde koyun, keçi, kuş sesleri alışmanız gerekenler arasında. Bir de yaşayacağınız yere göre yazın cırcır böcekleri size eşlik edebilir.
- Yılan, fare ve akreplerle haşır neşir olmaya hazır olun. Koruyucu olarak bir ya da birkaç kediniz olursa daha rahat edersiniz. Özellikle fareler gerçekten çok akıllılar! Tom ve Jerry’in yazarı kimse kesinlikle köyde yaşıyor olmalı.
- Böcekler alemi ayrı bir madde olmayı hak ediyor. Bir süre sonra evinizde küçük böcek, örümcek falan görmek doğal hale geliyor. Böcekleri zehirleyip öldürmekten kaçınmak için bir böcek yakalama kavanozu edinebilirsiniz. Doğal sivrisinek kovucular ve karasinek savar doğal yöntemler de işe yarar.
Köyde Doğal Yaşamın Güzellikleri
Zorluklar listesine bakıp gözünüz hemen korkmasın, işte zorluklar listesini alt edecek güzellikler listesi!
- Birçok kişinin tersine göç sebepleri arasında öncelikle doğayla iç içe yaşama isteği var. Köyde bol bol yeşil sizi bekliyor. Hele freelance çalışıyorsanız kahvenizi alıp balkonda çalışma keyfi bir harikadır!
- Kaynak suyundan içmeye başladıktan sonra yıllardır içtiğimiz su neymiş ki düşünmeye başlayabilirsiniz…
- Köy evlerinin çoğu bahçeli olduğu için kendi bostanınızı kurma imkanınız da mevcut. Ata tohumları ve doğal tarım konusunda biraz bilgilenirseniz leziz ve doğa dostu gıdalar üretebilirsiniz.
- Stresli şehir hayatından sonra doğal yaşam adeta bir ilaç! Toprağa basıp, doğa yürüyüşleri yapmak dünyanın en güzel meditasyonları arasında sayılıyor.
- Kimsenin doğru düzgün birbirini tanımadığı apartman yaşamından sonra köydeki komşuluklar oldukça samimi gelebilir. Tabii köyden köye bu konuda farklılık var ama genel olarak köy insanı şehir insanına göre daha bir konuşkan diyebiliriz.
- Sobalı bir evde yaşarsanız, soba yakması biraz meşakkatli olsa da sobada kestane pişirmenin, kuzinede odun tütsülü yemekler yapmanın tadı gerçekten şahane!
Kentten Köye Göç Sonrası Yeni Yaşama Alışma Tüyoları
- Yeşil yaşama adaptasyon sürecinde doğa belgeselleri izlemek hızınıza hız katar.
- Küçük ya da büyük bir aracınızın olması hayatınızı kesinlikle kolaylaştırır. Hele ki elektrikli araç edinirseniz doğa dostu olma yolunda daha kolay ilerleyebilirsiniz.
- Sobalı evde yaşıyorsanız kış için panduflar, uzun hırkalar, pofuduk battaniyeler ve pazen yatak takımları sıcacık aylar geçirmeniz için yumuşacık destekçilerdir. Ayrıca her odada soba olamayacağı için minik elektrikli ısıtıcılardan de destek alabilirsiniz. Güneş enerjisinden elektrik üreten panellere de göz atmanızda fayda var.
- Doğayla barışık yaşamak için köye taşınıp çevreye zararlı ürünler almaya devam etmek biraz çelişkili yaratıp huzursuz hissetmenize neden olabilir. Huzura ermek için doğa dostu ürünleri hayatınıza daha çok dahil edebilirsiniz.
- Köyde iş konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız çiftçilik, hayvancılık, çobanlık, arıcılık, solucan gübreciliği gibi alternatif meslekleri araştırabilirsiniz. Ayrıca tersine göç alan köylerde değişen nüfusun şöyle mis gibi ekşi mayalı ekmek de yapılan alternatif bir kafe-fırın gibi yerlere ihtiyacı olabiliyor. Çevrenizi gözlemleyin, şehirli vizyonuyla köyde kurulabilecek güzel işler olduğunu göreceksiniz…
Köye ve öze dönme vakti acaba geldi mi diye düşünüyorsanız, cevabı yüreğinizde bulabilirsiniz… Kalbinize güvenin ve sadece deneyime açık olun.
Cesaretinizin, motivasyonunuzun düştüğü anlarda şunu hatırlamak faydalı olabilir; insan, adaptasyonu çok güçlü bir varlık. Yüzyıllardır bu dünyada nesli tükenmeyen bir türüz sonuçta değil mi? Adaptasyon bizim işimiz! Nasıl ki köylerden çıkıp mega kentler kurup adapte olduysak tersine göç edip yine köye adapte olabiliriz. Yani… en kötü ne olur canım yine şehre dönülür, şehirler kaçmıyor ya…