yapay zeka resim

Hayatınızı Kolaylaştıracak Yapay Zeka Araçları

Güncelleme Tarihi: 2 Mart 2024

Yapay zeka araçları her geçen gün daha fazla hayatımıza girmeye başladı. Öyle ki 2024 yılında onlardan faydalanmamak, hem iş hem de eğitim hayatı için neredeyse negatif bir duruma dönüştü. Peki, ortalıkta bu kadar fazla seçenek varken hangi araçları kullanmak gerekir? Bilgisayardaki işlerinizi kolaylaştırabilecek, günlük akışınızı düzenleyebilecek yapay zeka programları öneri listemizle karşınızdayız!

İş İçin Yapay Zeka Araçları

Çalışırken verimliliği artırmak, en önemli amaçlardan biri. İlk yıllardaki korkunun geçmesiyle birlikte artık şirketler çalışanlarının yapay zeka programı kullanmasına olumlu bakıyor hatta ve hatta teşvik ediyor. Hal böyleyken daha kolay bir iş günü için yapay zekaya başvurmak elzem! İş hayatınızı kolaylaştırmak için aşağıdaki yapay zekalara göz atın…

Breathing AI

AlanPlanlama – Verimlilik
Editör Puanı7/10
Denemek İçinTıklayın!

İş hayatında verimliliğin ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Bilgisayarın başına çalışma amacıyla oturulduğunda karşılaşılan en büyük sorun, dikkat dağınıklığı. Tam olarak bu noktada devreye giren bazı popüler yapay zeka araçları, planlama yapmanıza ve dikkat dağınıklığını engellemenize yardımcı oluyor.

Bir Chrome eklentisi olan Breathing AI, adından da anlaşılabileceği gibi çalışma sırasında sizin için nefes alma alanları yaratıyor. Kurulduğu takdirde internet tarayıcınızdaki aktivitelerinizi kaydeden ve davranış biçimlerinizi öğrenen yapay zeka, sosyal medyaya girmek gibi hedeften şaşma durumlarında sizi uyarıyor. Öte yandan çok uzun süre çalıştığınızda ve veriminiz düştüğünde ise Supercharge isimli özelliği ile nefes egzersizleri, yoga ve rahatlatıcı müzik önerileri ile sizin için “nefes aralığı” oluşturuyor.

Mailbutler

yapay zeka araçları

AlanE-posta oluşturma
Editör Puanı7.5/10
Denemek İçinTıklayın!

İş hayatının en yoğun aktivitelerinden biri de her geçen gün daha da fazla biriken e-postalara cevap vermek. Eğer siz de tüm e-postalara sürekli olarak aynı cevabı yazmaktan sıkıldıysanız Mailbutler size yardımcı olabilir.

Kullanılmaya başladığı andan itibaren tüm e-posta trafiğinizi takip eden Mailbutler, e-postaların en uygun olduğu tarihlerden gönderilmesi ve okunması için otomatik olarak ayarlama yapabiliyor. Öte yandan akıllı asistan desteği ile birlikte e-postaları otomatik olarak cevaplamanızı sağlıyor. Sık sık gönderdiğiniz e-postalar için şablonlar oluşturmak da mümkün! Anlattıklarımız, Mailbutler’ın yapabildiklerinin sadece bir kısmı. Daha fazlasını keşfetmek için denemeyi unutmayın.

Eleven Labs

yapay zeka uygulama
Görsel yapay zeka ile oluşturulmuştur.
AlanSes oluşturma
Editör Puanı8/10
Denemek İçinTıklayın!

Yapay zeka yalnızca metin veya görüntü oluşturmakta yetenekli değil. Aynı zamanda ses oluşturma konusunda da birçok farklı yapay zeka programı bulunuyor. Eleven Labs, insan sesine benzeyen seslendirmeler oluşturmak için en iyi seçeneklerden biri. 

Yüzlerce saatlik insan sesi kaydının eğitilmesiyle oluşturulan kütüphaneden çeşitli dil, cinsiyet, yaş ve ses tonunda karakterleri seçerek dilediğiniz tarzda seslendirme yapmanız mümkün. Üstelik üretilecek sesin “eğlenceli” veya “sakin” olması gerektiği hakkında direktifler de verebilirsiniz. Türkçe, programın desteklediği 29 dil arasında yer alıyor.

Okul İçin Yapay Zeka Araçları

Yapay zeka kullanımının en hızlı artış gösterdiği alanlardan biri de eğitim. Eğitimde yapay zeka kullanımı, bireylerin çok daha hızlı sonuçlara ulaşmasına ve kendi sorunları çerçevesinde çözümler bulmasına yardımcı oluyor. Gelin en iyi eğitim yapay zeka araçlarına göz atalım!

Plag AI

en iyi yapay zeka programı
Görsel yapay zeka ile oluşturulmuştur.
AlanEğitim
Editör Puanı7/10
Denemek İçinTıklayın!

Yapay zekanın ve internetteki bilgi kaynaklarının bu denli yükselişe geçtiği son günlerde insan üretimi olan metni diğerlerinden ayırmak bir hayli zor. Öte yandan herhangi bir tez veya makale yazarken okuduğunuz kaynaklardan farkına varmadan gereğinden fazla yararlanmak, çalışmanızın intihal olarak değerlendirilmesine yol açabilir.

Hazırladığınız tüm metinler için intihal araştırması yapan Plag AI, teslimden önce son kez kontrol imkanı sunmasıyla öğrencilerin dostu konumunda. Yapay zeka desteğiyle geliştirilen program, bir yazıdaki yüzdelik intihal oranını hesaplayabiliyor ve alıntı yapılan makaleleri gösterebiliyor. Veri seti içerisinde ise tüm dünyadan milyarlarca makale yer alıyor. 

DeepL

yapay zeka çeviri

AlanÇeviri
Editör Puanı9/10
Denemek İçinTıklayın!

“Çeviri araçları yıllardır zaten hayatımızda, yapay zeka destekli olanına ne ihtiyacımız var!” dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak DeepL’ın listemizdeki en iyi yapay zeka aracı önerilerinden biri olduğunu söylememiz gerek. DeepL, Google Çeviri veya Yandex Çeviri’nin aksine çeviri yaptığınız metnin tamamını anlayarak anlamlı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Özellikle diğer çeviri araçlarının yetersiz kaldığı deyim, metin içinde anlamlı kalıp veya makale çevirisi gibi konularda oldukça başarılı.

Öte yandan doğru anlamı karşılamadığını düşündüğünüz kelime için değişiklik yapabiliyorsunuz. Değişim sonrasında yapay zeka sizin için cümleyi yeni kelime ile anlamlı hale getiriyor. Kullanım açısından ise masaüstü uygulamasını mutlaka indirmenizi öneririz. Bu sayede bilgisayarınızı kullanırken herhangi bir metni seçip “CTRL+C+C” kombinasyonunu yaptığınız takdirde anında çeviriye ulaşabilirsiniz.

Mem

yapay zeka araç

AlanVerimlilik
Editör Puanı7.5/10
Denemek İçinTıklayın!

Dijitalleşme ve sonsuz bilgi akışı, günden güne hafızanızın zayıflamasına yol açabilir. Kapsamlı bir çalışma asistanı olan Mem, tüm düşüncelerinizi kaydetmenize ve anında hatırlamanıza yardımcı oluyor. 

Tek yapmanız gereken hatırlamak istediğiniz konuları, dosyaları ve hatta fotoğrafları Mem’e yüklemek. Konu hakkındaki düşüncelerinizi de not etmeyi unutmayın. Mem sizin için tüm bağlantıları kuracak ve devasa bir düşünce ağı oluşturuyor. Öte yandan yaratıcı tamamlama, arama ve düzenleme araçları ile verimliliğinizi artırıyor. 

Wordtune

Alanİmla ve metin düzeltme
Editör Puanı8/10
Denemek İçinTıklayın!

Okul hayatında profesyonel veya teknik dil kullanımı içeren metinler oluşturmanız gerekebilir. Ancak doğru kelimeleri seçmek ve imla kurallarına dikkat etmek oldukça yorucu. Wordtune, yazı yazmadaki potansiyelinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı oluyor.

Yeniden yazma özelliği, halihazırda ürettiğiniz bir metin için imla hatası, anlatım bozukluğu ve yazım yanlışı düzeltme imkanı sağlıyor. Öte yandan diğer yaratıcı yapay zeka araçları ile uzun metinleri kısaltmak, önemli bir cümleyi vurgulamak veya konu hakkında bir espri hazırlamak mümkün. Tüm bunların yanında aynı zamanda kişiler hakkında notlar almanıza ve YouTube videosu, web siteleri ve PDF’ler hakkında özet çıkarmanıza da yardımcı oluyor.

Ücretsiz Yapay Zeka Araçları

Yapay zeka araçları ücretsiz veya ücretli versiyonlar olarak birbirinden ayrılıyor. Genellikle ücret ödendiği takdirde daha fazla imkana veya daha iyi üretim yapabilen modele erişebiliyorsunuz. Ancak halihazırda herkesin kullanımına açılan bazı ücretsiz yapay zeka siteleri, günlük hayatınızı oldukça kolaylaştırabilir.

Microsoft Image Creator

yapay zeka görsel

AlanGörsel üretme ve düzenleme
Editör Puanı9/10
Denemek İçinTıklayın!

Microsoft ve OpenAI iş birliğinden doğan Microsoft Image Creator, en gerçekçi görüntüleri oluşturmak için oldukça iyi bir araç. Üstelik MidJourney veya DALL-E gibi alternatiflerine kıyasla kullanımı çok daha kolay. Gerçekçi sahneler ve illüstrasyonlar konusunda oldukça başarılı olan araç, tüm girdilerinize ekstra katmanlar ekleyerek çok daha detaylı görseller oluşturabiliyor. Kullanımı ise neredeyse ücretsiz. Eğer haklarınız biterse tek yapmanız gereken Bing üzerinde birkaç siteye girerek Microsoft Rewards kazanmak!

Okuduğunuz yazının büyük bir bölümünde Microsoft Image Creator kullanılarak oluşturulan görseller kullandı. 

Gymbuddy

AlanSpor
Editör Puanı8/10
Denemek İçinTıklayın!

Eğer yeterince bilgili değilseniz spor yapmak için eğitmenlere ve diyetisyenlere büyük paralar dökmeniz gerekebilir. Tam olarak bu noktada devreye giren Gymbuddy, sizin boy ve kilo ölçüleriniz, tercihleriniz ve spor yapma alışkanlıklarınıza uygun olarak program hazırlıyor. Size özel olarak hazırlanan programı takip etmeniz ve ilerleyen haftalar için yeni programlar oluşturmanız mümkün. Program içerisinde hareketleri nasıl yapmanız gerektiği hakkında detaylı açıklamalar da yer alıyor.

Chef GPT AI

yapay zeka yemek tarifi

AlanYemek Tarifleri
Editör Puanı7/10
Denemek İçinTıklayın!

Her hafta aynı yemekleri yapmaktan sıkıldınız mı? Yetenekleri ile tüm tarif kitaplarını çöpe atmanıza sebep olacak Chef GPT AI, yemek yapmayı çok daha eğlenceli hale getiriyor. Chef GPT AI ile haftalık yemek planı oluşturmanız ve yeni tarifler yaratmanız mümkün. Ayrıca yalnızca evinizdeki malzemeleri kullanarak hangi yemekleri yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz. Bizce en iyi yanı ise haftalık yemek programı oluştururken size özel market alışverişi listesi oluşturması!

Gemini AI

AlanSohbet botu
Editör Puanı9/10
Denemek İçinTıklayın!

Yapay zeka araçları listemizdeki çoğu seçenek, küçük firmalar tarafından oluşturulan oldukça niş programlar. Listemizin sonunda ise size Google’ın alameti farikası Gemini AI’ı önermek istiyoruz. Çünkü ChatGPT’ye rakip olarak çıkarılan Gemini AI, potansiyeli ve yetenekleri göz önüne alındığında bizce layık olduğu ilgiyi görmüyor.

Yakın zamanda Gemini 1.5 Pro modelinin duyurulmasıyla birlikte sohbet botuna artık 1 saate kadar varan videolar yüklemeniz ve bu videolar hakkında yanıtlar almanız mümkün. 1.5 milyon token seviyesine çıkan model, devasa bir kitabı tek seferde okuyup %90’ın üzerinde doğruluk oranıyla cevaplar üretebiliyor. Ayrıca ücretsiz versiyonu ChatGPT’nin aksine görsel ve ses girdisi de alabiliyor. Ücretsiz versiyonda Gemini Nano ve Gemini Pro modelleri kullanıcılara sunuluyor. Ancak ücretli model Gemini Ultra’yı denemek isterseniz mart 2024 itibarıyla iki aylık ücretsiz deneme hakkı sunuluyor.