Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri

Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri

Minimalist bir yaşam tarzını seçmiş olabilir, hayatınızı bu bakış açısına göre organize etmiş olabilirsiniz. Buna karşın minimalizmi sadece ev ve diğer yaşam alanlarınızda sürdürmek yeterli değil. Gerçek bir minimalist olmak istiyorsanız dijital dünyanın içindeki varlığınızı da sorgulamanız gerekir. Peki günde yaklaşık 7 buçuk saatimizi internette geçirdiğimizi göz önüne alırsak dijital minimalizm mümkün olabilir mi?  83 milyon olan ülke nüfusunun yüzde %72’sinin internet kullanıcısı olduğu çağda dijital detoks yapılabilir mi? Tüm bu yeni gerçeklikler içinde dijital yaşamlarımızı biraz daha sadeleştirmek adına neler yapabiliriz, dijital minimalizmi yakalamanın yolları neler olabilir bir bakalım.

Öncelikle dünya’da ve Türkiye’deki genel tablo ile ilgili birkaç dijital istatistik vererek konumuza giriş yapalım. 

Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri
Dijital minimalizm için 6 öneri: We Are Social 2021

Tablo: We Are Social 2021 Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri

Dijital yaşantı alanında araştırma yapan We Are Social adındaki meyda şirketinin yayınladığı “We Are Social Digital in 2021” raporuna göre 7, 83 milyar olan dünya nüfusunun 4,66 milyarı internet kullanıcısı, 4,2 milyarı sosyal medya kullanıcısı ve 5,22 milyarı ise mobil kullanıcısı durumunda. 

Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri
Dijital minimalizm için 6 öneri: We Are Social 2021

Rapora göre internet kullanıcılarının aylık etkinlikleri ise şunu gösteriyor: %90’ı internette online video izleyen kullanıcıların, %51’i vlog yayınlarını takip ediyor, %73’ü online müzik dinlerken %47’si ise online radyo dinleyicisi olarak varlık gösteriyor. İnternet kullanım amaçlarını ele aldığımızda da kullanıcılar internette en çok içerik arıyor, haber okuyor, arkadaşları ile iletişim kuruyor, ürün ya da marka arıyor, yaratıcı veya ilham verici fikirlere bakıyor, müzik dinliyor, oyun oynuyor, finans yönetimini yapıyor, iş maksatlı vakit geçiriyor ve yeni insanlar ile tanışıyor.

Türkiye’de Dijital Yaşam ile İlgili Veriler

Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri
Dijital minimalizm için 6 öneri: Türkiye’de dijital yaşam

Fotoğraf: Hj  Barraza

Dijitalleşme, sadece internet erişimi ve internet kullanımından ibaret değil ancak konunun bütününde en önemli yere sahip diyebiliriz. Geçen yılın ocak ayından bu yılın ocak ayına kadar internet kullanıcı sayısında %4’lük bir artış yaşandı. Yani 2,4 milyon daha yeni kullanıcı tanımlanmış oldu.

Türkiye’de çeşitli elektronik cihazların kullanım oranlarını incelediğimizde “We Are Social Digital in 2021” raporuna göre şu verilere ulaşıyoruz:

  • %90 telefona sahip olan kullanıcılar
  • %89 sadece akıllı telefona sahip olan kullanıcılar
  • %6,8 akıllı telefonu olmayanlar
  • %67 masaüstü bilgisayara sahip olan kullanıcılar
  • %45 tablet sahibi kullanıcılar
  • %20 oyun konsoluna sahip olan kullanıcılar
  • %17 akıllı saati ya da akıllı bilekliği olan kullanıcılar
  • %4,3 sanal gerçeklik cihazı olan kullanıcılar

Dolayısıyla akıllı telefona sahip olanların yüzdesi dijitalleşmemizin hızı ve entegrasyonu hakkında bize ciddi bir geri bildirim veriyor.

Bu bilgilere ek olarak Türkiye’deki internet kullanıcıların bir gün içinde internette neler yaptığına baktığımızda öncelikle bir günde internette geçirilen sürenin 7 saat 29 dakika olduğunu öğreniyoruz. 

Bu toplam saat miktarının dağılımı ise şöyle: 

  • 2 saat 51 dakika sosyal medya kullanılıyor, 
  • 3 saat 4 dakika televizyon seyrediliyor, 
  • 1 saat 21 dakika Spotify gibi müzik uygulamalarında vakit geçiriliyor, 
  • 58 dakika kadar da oyunlara zaman ayrılıyor. 

Ya Siz Dijital Dünyada Ne Kadar Varsınız? 

Bu soruyu hiç kendinize sorduğunuz oluyor mu? Makul olan dijitalleşmenin tutsaklaştırmadan yaşanıyor olması tabii. Minimal yaşam şeklinin gezegenimiz için sayısız faydası var. Hem kendimize hem de dünyamızda bir iyilik yapabilir, dijital minimalizmi hayatımızda var edebiliriz. 

Dijital Minimalizm Ne Demek?

Minimalizmin bir alt kolu olarak tanımlanabilecek dijital minimalizm, dijital yaşamda sadeleşme felsefesini baz alan popüler bir akım. Dijital araçların çok çeşitli ve yaygın olmasının yarattığı tutum ve davranışlara eleştirel bir tavır geliştiren akım, bu araçları kullanma alışkanlıklarımızı ve ayırdığımız zamanı da bizlere fark ettiriyor. Onca dijital kirliliğin arasında gerekli düzeydeki dijital etkileşimi sağlamak, her açıdan daha sağlıklı. 

Bu konuda bir sosyal medya hesabı dahi olmayan yazar Cal Newport’un “Dijital Minimalizm” adında yazdığı bir kitap var. Kitapta asıl vurgulananın dijitalleşmenin ve dijital teknolojilerin yararlarının inkar edilmeden önemli olanın hangi dijital aracı, hangi amaçla ne zaman tercih etmemiz gerektiği hususu diyebiliriz. Dolayısıyla kitapta ortaya konulan yol haritası, dijital yaşamda minimalizmi yakalamak isteyenlere bir rehber niteliğinde…

Dijital Minimalizm İçin 6 Adım

Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri
Dijital minimalizm için 6 adım

Fotoğraf: Austin Poon

Her yerden dijital bir etkileşim halinde olduğumuz günümüzde, dijital bombandırmanın ve karmaşanın önüne geçmek için yapacağımız basit ama etkili yöntemler var. Bu yöntemleri altı adımda toparladık. İşte hayatınızı sadeleştirecek altı adım…

1) Bilgisayar ve Telefonlarınızı Sadeleştirin

Neredeyse hepimizin telefon ve bilgisayarları çeşitli program ve uygulamalarla dolu. Bu dijital kirliliğin önüne geçmek için kullanmadığınız programları bilgisayarınızdan kaldırabilir, bir merakla indirdiğiniz ama işinize yaramayan mobil uygulamaları telefonunuzdan silebilirsiniz. Masaüstü arka planında karmaşaya sebep olacak şekilde çok dosya varsa bir temizlik yapabilir ya da sadeleşme yoluna gidebilirsiniz. Ayrıca masaüstü görselini zihninizi dinlendirecek, gözünüzü yormayacak şekilde seçmeniz de önemlidir. Bilgisayar ve telefonlarınızda gereksiz yük yapan fotoğrafları düzenleyebilir, aynı açıdan çekilmiş, birbirinin aynısı havasını  veren onlarca fotoğrafınızdan birkaçını saklayabilir, diğerlerini silebilirsiniz. Kısacası biriktirmek ve stok yapmak psikolojisinden uzaklaşarak gerçekten ihtiyacınız olan şeyi barındırmak, minimalizmin önemli bir adımını oluşturur.

2) E-Posta ve SMS Sürecinizi Yönetin

Gündelik hayatlarımızda telefon ve diğer dijital araçlardan gelen bildirimler dikkatinizi dağıtıyor, sizi gereksiz yere bölüyor olabilir. Bu duruma mahal vermemek sizin elinizde. Örneğin e-posta hesaplarınızın gönderi ayarlarını değiştirerek istenmeyen e-maillerden uzak kalabilirsiniz. Telefonlarınızı durmadan meşgul eden SMS bildirimlerine karşı da önlem alabilir, üyelikle ilerlediğiniz markadan gelen haber ve bülten maillerinin gönderiminin sonlanması için mail sürecini iptal edebilirsiniz. Eğer iş hayatınızda mail bombardımanı içindeyseniz ve bu sizi çok yavaşlatıyorsa e-maillerinize bakacağınız bir zaman dilimi belirleyebilirsiniz. Ayrıca günlük olarak e-posta ve mesaj temizliği yapmak hafta sonu binlerce mesajı bir anda temizlemekten çok daha kolaydır. 

3) Ekran Karşısında Geçirdiğiniz Süreyi Sınırlayın

Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri
Dijital minimalizm için 6 adım: Ekran süresi

Fotoğraf: Xps

Dijital medyada geçirdiğimiz zaman bazen yıpratıcı olabiliyor. Saatlerce ekran karşısında kalmak vaktimizi ve zihnimizi ciddi biçimde tüketiyor. Sanal gerçeklik içinde sıkışmamak için kişisel sorumluluğumuzu almamız şart. Gün içinde cep telefonu ile geçireceğiniz zamanı belirleyebilir ya da ara ara, kısa süreler olmak kaydı ile telefonda vakit geçirebilirsiniz. Diğer taraftan sık kullanmadığınız uygulamaların bildirimlerini ve sesli uyarılarını kapatırsanız her duyduğunuz bildirim için telefonu elinize almamış olursunuz. 

Çeşitli konularda çekilen bütün videoları izlemeye, tüm yorumları okumaya çalışmak da zaman çalan alışkanlıklardan. Bu konuda seçici davranarak dijital minimalizm yolunda önemli bir adım atabilirsiniz.

4) Gereksiz Yere Duran Sosyal Medya Uygulamalarını Silin

Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle sosyal medya dünyasına entegrasyonumuz da çok hızlı oldu. Her geçen yıl sayıları gittikçe artan sosyal medya uygulamalarında seçici davranmak ve her yerde olmamaya çalışmak sadeleşmek ve daha minimal bir dijital hayat için son derece gerekli. Tüketim çılgınlığını da beraberinde getiren sosyal medya uygulamalarına mesafeli kalabilir, onca uygulama arasından gereksiz olanları silebilir, en sevdiğiniz birkaç uygulamaya öncelik tanıyabilirsiniz. Hatta bu aşamayı bir adım ileri taşıyabilir ve sosyal medya detoksu yapabilirsiniz.

5) Gerçekten İşinize Yarayan Sayfaları Takip Edin

Dijital Minimalizm İçin 6 Öneri
Dijital minimalizm için 6 adım: İşinize yarayan sayfaları takip edin

Fotoğraf: Roberto Nickson

Sırf popüler olduğu için kendinizi bir uygulamayı kullanmaya zorunlu hissetmeyin. Çünkü mobil uygulamalar ya da sosyal medya uygulamalarındaki sayfalar takipçi sistemi ile ilerliyor. Bazen takipçi sayısı çok yüksek, bilinen ve moda sayfaları takip etmek eğiliminde olabiliyoruz. Bu noktada kendinize şu soruyu ihmal etmeyin. “Bu sayfa benim için gerçekten faydalı mı?” Cevabınız hayır ise sayfayı takip etmeyin ve gerçekten ilgi alanlarınız içindeki en kaliteli, sizin işinize en çok yarayacak sayfaları takipte kalın. Gereksiz takiplerden çıkın, gereksiz içeriklerin sizi oyalamasına izin vermeyin. Takip sayınız azaldıkça ekran karşısında geçirdiğiniz sürenin ne kadar azaldığına siz de şaşıracaksınız.

6) Dijital Detoks Günü İlan Edin

Haftanın bir ya da birkaç gününü dijital detoks günü olarak ilan etmeye ne dersiniz? Ailece ya da bireysel olarak alabileceğiniz bu karar, dijital dünyadan uzak kaldığınız süre içinde size birçok şeyi fark ettirebilir, yeni yeni hobiler edinmenizi dahi sağlayabilir. Unutmayın ki her şeyin çok hızlı bir şekilde tüketildiği, görsel akışın dur durak bilmediği ve sürekli online olma güdüsünü harekete geçiren dijitallik, kimi zaman yaratıcılığınızı baltalayabilir. Bu nedenle molalar vermek, bazı günler uzak kalmak oldukça sağlıklı bir karar. Ayrıca bu dijital detoks gününü sadece telefondan ayrı kalmak olarak düşünmeyin. Bilgisayar, tablet ve televizyon gibi tüm elektronik eşyaları o gün hayatınıza almayın.

Kapak Fotoğrafı: Note Thanun