Global Markalar Sürdürülebilirliğe Katkı İçin Neler Yapıyor?

Global Markalar Sürdürülebilirliğe Katkı İçin Neler Yapıyor?

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2021

Hem tükeniş hem de uyanış çağındayız. Dünyamızın sınırlı kaynakları hızla tükenirken diğer yandan da farkındalığın giderek arttığı bir dönemin içine girdik. Zira buna mecburuz. Geç bile kaldık. Geç kalmasaydık büyük ihtimalle az sonra bahsedeceklerimizi konuşuyor olmayacaktık. Bireysel açıdan baktığımızda ekolojik sürdürülebilirliğin sağlanması için yapacağımız o kadar çok şey var ki! Ama sadece bizlerin mi? Tabii ki hayır. Kapitalist döngünün en önde gelen markaları dahi kurumsal sorumluluklarının farkına varıp daha iyi ve daha yeşil bir dünya için yeni ürünler ve stratejiler geliştiriyor. Büyük markalar sürdürülebilirlik felsefesine uygun adımlarıyla ses getirmeye devam ediyor. İşin içinde samimiyet ve çevre kaygısı olduğu her durumda da beğeniyi hak ediyorlar.

Gelin büyük global markaların dünyanın geleceğini hesaba katarak geliştirdiği, icat ettiği ve ürettiği ürünler, uygulamalar, projeler nelermiş bir gezintiye çıkalım.

1) Adidas, plastik kullanımını azaltmak için mantar kökünden bir ayakkabı yaptı!

mantar kökünden ayakkabı Stan Smith Mylo

Fotoğraf: Mister James

Adidas, çevre bilinci ile hareket ederek konsept spor ayakkabı serisi üretti. İkonik modellerinden Stan Smith modelini, mantar kökü kullanarak geliştirdi ve adına da “Stan Smith Mylo” dedi. Plastik kullanım oranını düşürmek ve çevre zararını minimalize etme gayesiyle tasarladığı bu ayakkabı modelinde Adidas, ürünün dış üst kısmı ile topuk şeridi kaplamalarını unleather bir malzemeden yaparak yenilenebilir bir üretim gerçekleştirmiş oldu. Mylo ayakkabının, açık kahverengi ve krem rengi topuk pedi var ve bu model bir yıl içinde piyasaya sürülecek. Ülkemizde ise henüz ne zaman satışta olacağı netlik kazanmış değil.

2) Emporio Armani, sürdürülebilir ve izlenebilir kaynaklardan yeni bir parfüm üretti!

armani sürdürülebilir parfüm

Emporio Armani, yeni erkeksi kokusu Stronger With You Absolutely ile aşkın simgesi olmaktan daha da önemli bir detayı üretimine kattı. Parfümün içeriğinde yer alan bazı bileşenler, hem sürdürülebilir hem de izlenebilir kaynaklardan elde edildi. Örneğin parfüm formülünde yer alan vanilya Madagaskar’dan ediniliyor. Ürün temini için bu bölgeyi seçmekteki amaç ise yerel toplulukları desteklemek ve dayanışma ile kaynak sağlama programına destek vermek. Yine parfüme çekici bir çiçeksi hava katan lavanta da Fransa’da sürdürülebilir bir tarım anlayışı içinde üretiliyor. Ayrıca bileşenlerden paçuli de Madagaskar’dan geliyor.

3) Amazon, mürekkepsiz akıllı yazıcı geliştirdi!

Amazon mürekkepsiz akıllı yazıcı

Amazon’un kullanırken mürekkep gerektirmeyen cihazı Smart Sticky Note Printer, gerçekten de akıllı bir yazıcı. Mürekkep ve toneri olmayan bir printer geliştiren Amazon, bu ürününü Day 1 Editions programının dahilinde ortaya çıkardı. Yeterli sayıda ön sipariş hedefine ulaşıldığında, Amazon bu konsepti satışa sunacak ve temmuz ile eylül ayları arası siparişler tüketicilere ulaştırılacak.

4) IKEA, eski kot pantolonları koltuk örtülerine dönüştürüyor!

IKEA kot pantolondan yastık kılıfı

Fotoğraf: Rachel Claire

IKEA, sürdürülebilirlik konusundaki başarılı çalışmaları ile öne çıkıyor. En son geri dönüştürülmüş kot pantolonlardan üretilmiş Klippan kanepe kılıfı serisi ile gündeme geldi. Hollandalı denim şirketi Mud jeans ile anlaşan IKEA, %40 geri dönüştürülmüş kotu koltuk kılıfları için kullandı. Bu projede bir koltukta iki çift eski kot pantolon kullanılıyor. Bu uygulama ile koltuk kılıflarında kullanılan kotlar, karbon ayak izini %67 oranında azaltırken, 27 bin litre su tasarrufu yapıyor. Bu kot kılıflar; İngiltere, Almanya, Hollanda, İrlanda, Avusturya, İsviçre, Belçika, Fransa ve İtalya’da yer alan IKEA mağazalarında ve online mağazalarda bulunabilecek.

5) Allbirds ayakkabı markası, gübrelenebilir ayakkabı kutusu yaptı!

allbirds gübrelenebilir ayakkabi kutusu

Amerikan ayakkabı markası Allbirds, çevreci yaklaşımı ile %100 gübrelenebilir malzemelerle bir ayakkabı kutusu üretti. Ayrıca markanın ayakkabıları da doğal malzemeler ile üretiliyor. Bu örneğin sürdürülebilirlik açısından bir diğer güzel tarafı da ayakkabı kutularının istenirse saksı olarak da kullanılabileceği…

6) Cleancult, yeniden kullanılabilir cam sabunluk ve sprey şişeleri ile atık yönetimine destek oluyor!

cleancult yeniden kullanılabilir cam şişe

Temizlik ürünleri markası  Cleancult yeniden kullanılabilir cam sabunluklar ve sprey şişeleri ile atık yönetimi için anlamlı bir adım attı. Ek olarak Cleancult, 1200 metrik ton karbon emisyonunun tabiattaki yıkıcı etkilerini azaltacak bir hamlede bulunarak carbonfund.org‘a bağışta bulundu. 

7) HelloFresh, elektrikli araçlarla teslimat yapıyor!

helloFresh

Berlin’den doğan bir marka olan HelloFresh, taze meyve-sebze ve yemek siparişlerini elektrikli araçlarla teslimat yapacağını duyurdu. Firma ayrıca nakliye ortaklarının da aynı uygulamaya gitmesini istedi. HelloFresh 2019 yılında toplam karbon emisyonları açısından baktığımızda gelir başına 9,4 gram olan karbon emisyonunu 2020 yılında 6,5 grama indirdi. Marka, atmosfere saldığı her ons kötü gazın bertaraf edilmesi için de karbon kredisi satın alıyor.

8) Kiehl’s’in ürünleri de mağazaları da çevre dostu!

çevre dostu kiehl's mağzaları

“Future Made Better” programı dolayısıyla hem ürünleri hem de mağazalarında sürdürülebilirliği öne alan Kiehl’s, yenilenebilir enerjiyi destekliyor. Bu doğrultuda 2020 yılında bütün mağazalarında %100 yeşil enerji tercih edilirken, 2019 yılından itibaren de doğa dostu materyaller ile LED ışıklandırmalar devreye sokuldu. Mağaza, depolarında enerji tüketimini azaltmak adına akıllı sensörler kullanılıyor. Kimi mağazalarda ise vitrin görsellerinde kağıt değil LED ekranlar var. Avrupa’daki bütün Kiehl’s mağazalarında da ekolojik tasarımlar uygulanıyor. Örneğin alışveriş çantaları geri dönüştürülmüş sertifikalı kağıtlardan üretiliyor. 2009’dan itibaren 11,2 milyondan fazla ürünü geri dönüştüren marka,  2020’de cilt bakımı formüllerine en az üç yenilenebilir bileşen ekledi. Bu adım ürünlerinin %98’ini kapsıyor. 2025 yılına kadar da tüm ürünlerin %100 geri dönüştürülmüş olacağı planlanıyor.

9) Gucci, ikinci el mağaza açmaya karar verdi!

ikinci el ürünlerin satışı gucci

Fotoğraf: Christian Wiediger

İkinci el ürünlerin satışının yapılacağı bir çevrim içi mağaza planında el sıkışan Gucci ve RealReal, modanın sürdürülebilirliği açısından da önemli bir adım attılar. İki firma; Gucci satın alımları ile çevrim içi mağaza yolu ile yapılan ABD sevkiyatları için One Tree Planted projesi sayesinde de ağaç dikmiş olacak.

10) Vodafone Türkiye, İstanbul’a güneş enerjisi santrali yatırımı yapıyor!

Vodafone, Adana’nın ardından karbon ayak izini azaltmak adına İstanbul’da da güneş enerjisi santrali kurdu. Böylece yılda 628 MWh enerji üreterek 318 ton karbon salınımını engelleyecek olan Vodafone, sera gazı emisyonunu %50 azaltmayı planlarken, 2025’e kadar da satın aldıkları elektriği %100 yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmeyi hedefliyor.

11) Xbox’ın yeni oyun konsolu geri dönüştürülmüş ürünlerden yapıldı!

xbox oyun konsolu

Fotoğraf: multiplayer.it

Xbox, sürdürülebilirlik ilkesini hayata geçirdiği bir ürününü tanıttı. Geri dönüştürülmüş ürünler aracılığı ile oyun konsolları üreten Xbox, çıkardığı kablosuz oyun konsolu sayesinde daha çevreci bir düzene de katkı sağlamış oluyor. Bu oyun konsollarının üretim aşamasında otomotiv farı, CD, plastik sürahi gibi atık maddeler kullanılıyor.

12) Pernod Ricard, The Bar World Of Tomorrow Projesini Başlattı!

the bar world of tomorrow

Dünyanın en büyük alkollü içecek üreticilerinden biri olan Pernod Ricard, geleceğin bar dünyasını sürdürülebilirlik üzerine şekillendirmek adına The Bar World of Tomorrow projesini başlattı. Plastik atıkları ve israfı en aza indirgemeyi hedefleyen proje kapsamında pek çok işletmeye ve barmene eğitimler veriliyor.

13) Starbucks Japonya, yeniden kullanılabilir pipetleri ile plastik kullanımını azaltmayı hedefliyor!

My Straw Starbucks pipet

Starbucks Japonya’da plastik kullanımını azaltacak bir hamle yapıldı. Silikon kauçuk pipetleri üreten Starbucks Japonya, bu pipetlere de “My Straw” ismini verdi. Yeniden kullanılabilir özellikte olan pipetler sarı, yeşil, turuncu, mavi, pembe gibi renklere sahipler.  Bir temizleme fırçası eşliğinde silikon kılıfla satılan pipetlerin fiyatı 8,24 ABD Doları. 

14) New Balance, atık ayakkabı parçalarını kullanarak sürdürülebilir ayakkabılar yapıyor!

sürdürülebilir new balance

Fotoğraf: trendhunter.com

Sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı amaçlayan New Balance, atık malzemeler kullanarak yeni ayakkabılar üretti. Astar, yaka şeridi, çeşitli süslemeler, taban ve süet kaplamalar ile tasarlanan ayakkabıya da Made Responsarily 998 adı verildi. Her bir çift, England tesisinde el yapımı olarak üretilecek.