Dünyadan Umutlu Haberler - Ağustos

Dünyadan Umutlu Haberler – Ağustos

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

Yeşil ve yaşanabilir bir gelecek için dünyanın dört bir yanında atılan adımları derlediğimiz Dünyadan Umutlu Haberler serimizin Ağustos ayı burada! 

Grönland’ta Petrol ve Doğalgaz Arama Çalışmaları Durduruluyor

Grönland’ın yeni hükümeti, ada çevresinde planlanan doğal kaynak çıkarma projelerine karşı yürüttüğü kampanyada başarıya ulaştı. Alınan karara göre bundan böyle yabancı enerji firmalarına arama ruhsatı verilmeyecek. Bakan Naaja Nathanielsen, petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetlerinin çevresel etkilerinin, finansal getirilerle karşılaştırıldığında çok daha yüksek olduğunun altını çizerek Grönland’ın iklim krizini ciddiye aldığını gösterdi. Danimarka’dan ekonomik ve siyasi bağımsızlığını kısmen almaya başlayan adada gelecek, sürdürülebilir balıkçılık ve yenilenebilir enerji yatırımlarında görülüyor. Ayrıca yeni hükümet, sadece petrol ve gaz değil, uranyum gibi 17 farklı maden ve metal için de arama çalışmalarının durdurulmasını siyaset gündeminde tutacak. 

Ağaçlandırma Çalışmaları Yazların Daha Az Kurak Geçmesini Sağlayabilir

2021 yazı, Avrupa kentleri için rekor sıcakların ölçüldüğü bir yaz oldu. İklim değişikliği nedeniyle Avrupa’da yazların her yıl giderek daha sıcak ve kurak geçeceğini öngörülüyor. Nature Geoscience’ın yaptığı yeni araştırmaya göre Avrupa’da yerel biyolojik çeşitlilik göz önünde bulundurularak ağaçlandırmaya elverişli araziler ağaçlandırıldığı takdirde ortalama düşen yaz yağışları %7,6 artabilir. Bu da yaz aylarının kısmen daha az kurak geçmesini demek. Ormanlar, karbon tutmanın ötesinde de sayısız fayda sağlıyor. 

Araştırmaya göre Avrupa’da kara alanının %14,4’ü yeniden ağaçlandırılmaya müsait. Ancak bu, şu an için çok uzak bir hedef. Avrupa Komisyonu son toplantısında iklim krizi ile mücadele için 2030 yılına kadar 3 milyar ağaç dikeceğinin taahhüdünü verdi. Sevindirici bir haber olsa da eğer verilen söz tutulursa toplam ağaç örtüsü alanı yalnızca %0,7 kadar artacak. 

Her yıl onlarca insan aşırı sıcak hava yüzünden hayatını kaybediyor. Ayrıca aşırı sıcaklar, dolaylı olarak farklı hastalıkları tetikleyebildiğinden ciddi bir tehdit haline gelmiş durumda. NY Times haberine göre aşırı sıcaklar, ABD’de yıllık olarak kasırga ve hortum gibi hava olaylarının neden olduğundan çok daha fazla ölüme yol açıyor. Bilim insanları, özellikle şehir içi ağaçlandırma çalışmalarının kent bölgelerinde -10 dereceye varacak kadar fark yaratabileceği görüşünde. Buna ek olarak yaz aylarında klima ve havalandırmaya olan ihtiyacı düşüreceği, elektrik tüketiminin de hatırı sayılır derece azalacağı tartışılıyor. Ağaçlandırma önemli ancak bir diğer can alıcı nokta ise şehir yerleşimlerinde halihazırda yaşlı olan ağaçların inşaat ve arazi açma gibi nedenlerle kesilmemesi gerektiği. 

Bangladeş’te ‘Yüzen Bahçe’ Tarımı, Çiftçileri İklim Değişikliğinden Koruyabilecek 

Dünyadan Umutlu Haberler Ağustos yüzen bahçe
Dünyadan Umutlu Haberler serimizin ağustos ayı derlemesinde yer alan yüzen bahçe bölgeleri

Fotoğraf: Syed Zakhir Hossain 

İklim değişikliğine bağlı olarak sel sayısının giderek artması bekleniyor. Bu durumdan şimdiden en çok etkilenen ülkelerden biri ise Bangladeş. Ekonomisinin büyük bir kısmı tarıma dayalı olan ülkede çiftçiler yüzyıllardır kullanılan geleneksel yöntemlerle sebze yetiştiriciliğini yüzen bahçe (floating farms) olarak adlandırdıkları bölgelerde yapıyorlar. Ohio Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre bu geleneksel yöntem; aşırı yağış, sel, su seviyesinin olağan dışı artması gibi olaylarda çiftçilerin ürünlerinin zarar görmemesini sağlayabilir. Yüzen bahçeler, iklim değişikliğine adapte olmanın iyi örneklerinden bir tanesi. Benzer yöntem; Myanmar, Kamboçya ve Hindistan’da da kullanılıyor.

Avrupa, 2030 Yılına Kadar 3 Milyar Ağaç Dikme Sözü Verdi 

Avrupa Komisyonu’nun aldığı karara göre iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 2030 yılına dek kamu ve özel sektörlerin ortak çalışması ile 3 milyar ağaç dikilmesi planlanıyor. Ağaçlandırma projesi, AB’nin 2030 yılına kadar sera gazı emisyonu azaltma hedefine ulaşma ve biyolojik çeşitlilik kaybının önüne geçilmesi gibi hedeflerine destek olacak. Ağaçlandırma projesinin gidişatı ise bir web sitesi aracılığıyla izlenebilecek. 

Benzer projeler Pakistan ve Suudi Arabistan’da da uygulamaya konuluyor. Pakistan 3, Suudi Arabistan ise 50 milyar ağaç dikeceğini bildirmişti.

Yapımında Fosil Yakıt Kullanılmayan Çelik Üretildi 

İsveçli Hybrit firması, üretiminde fosil yakıt kullanılmadan ürettiği ‘yeşil çelik’ ürününü tanıttı. Ürünün 2026 yılına kadar kullanılabilmesi planlanıyor. Karbon ayak izi en yüksek olan endüstrilerden bir tanesi inşaat endüstrisi olduğundan bu, oldukça sevindirici bir haber.

Kapak Fotoğrafı: Pixabay