Bir İskandinav Rüzgarı: Hygge Felsefesi Nedir?

Hygge Ne Demek? İskandinav Yaşam Felsefesi Hakkında Her Şey

Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında İskandinav ülkeleri hep ilk sıralarda yer alıyor. Bunun birçok farklı nedeni var ancak biz, bir yaşam tarzı olan Hygge felsefesine odaklanacağız. Çünkü aslında mutluluk maddi şeylere bağlı gibi görünse de en önemli kaynağı iç huzuru. 

Peki, gece-gündüz dengesi bizimkinden çok daha farklı olan, uzun süreler karanlıkta yaşayan ve güneş göremeyen İskandinavlar nasıl bu kadar mutlu? Gelin birlikte bakalım.

Hygge Nedir? 

hygge felsefesi
Fotoğraf: Julian Hochgesang

Kuzey ülkeleri, gerçekten de mutlu olmanın yolunu biliyor. Hemen hemen her yıl en mutlu çalışanların, en mutlu insanların İskandinavya topraklarında yaşadıklarına dair okuduğunuz ibareleri bir hatırlayın. Soğuk bir iklimde yaşamalarına rağmen sıcacık bir kültür oluşturmayı başarmış bu insanlar, “küçük şeylerden keyif alma” sanatı diyebileceğimiz Hygge felsefesi yaklaşımını sonuna kadar yaşatıyor. 

Hygge (hüg) ne demek sorusuna gelince Danca bir kelime olan Hygge, “rahatlık” veya “huzur” anlamına geliyor. Kavramsal olarak yuva ile özdeşleşen bu sözcük, günlük hayatta ya da ev yaşamında hem kendinizi hem de çevrenizi mutlu eden obje ve eşyalarla çevrelemeyi hedefliyor. Kısacası Hygge, iyi hissetmenizi sağlayacak şeyleri etrafınızda barındırma ve küçük şeylerden mutlu olma felsefesi…

Hygge Felsefesi

hygge kültüründe kitapFotoğraf: Stella Rose

Hygge, Danimarkalıların mutluluk sırrı demiştik. Peki, bu felsefeye biraz daha yakından bakalım ve Hygge felsefesini nasıl hayatımıza dahil edebiliriz inceleyelim.

Hiç yeni bir eşya aldığınızda sürekli onu kullanmak istediğiniz oldu mu? Cevabınız evetse Hygge felsefesine çok da uzak değilsiniz demektir. Buradan yola çıkarak evinizi Hygge dekorasyonuna dönüştürmeye başlayabilirsiniz. Yani, sizi mutlu eden, baktığınızda huzur bulacağınız eşyalarla yaşamaya başlayın!

Evinizi dekore etmek, kalabalık bir görüntü demek değil, öncelikle bunu hatırlatalım. İskandinavların genellikle oldukça sade tasarlarımı seçmesinin bir nedeni var. Ferah bir ev her zaman sizi daha iyi hissettirir. Minimalizm akımından da yararlanarak evinizde sadece ihtiyacınız olan ve sevdiğiniz eşyalarla dizayn edebilirsiniz. 

şömineFotoğraf: Lucian Alexe

Hygge dekorasyonunu biraz da örneklerle detaylandıralım. Hygge kültürüne basit ama pek çok konu içinde yer verebilirsiniz. Tamamen kişisel zevklerinize, ilgi alanlarınıza kalmış. Renkli mumlar, yanan bir şömine, sevdiğiniz çoraplar, vazgeçemediğiniz bir içecek, enerjinizi arttıracak bitkiler, çiçekler, vazolar, hoş bir tablo ile evinizi şekillendirebilirsiniz.

Eylem olarak da Hygge felsefesini hayatınıza dahil etmek için dinlerken sizi türlü duygulara sevk edecek vazgeçemediğiniz müzikler, dışarıda yağmur yağarken sarıldığınız battaniyeniz, tutkunu olduğunuz kahvenizden aldığınız ilk yudum, eve yayılan kek kokusu ruhunuza iyi gelecek eylemler gerçekleştirebilirsiniz. Ve tabii ki teknolojiden uzak bir halde, mümkünse dijital detoksa da yer vererek. Hayatınızı bu ve buna benzer küçük detaylarla süsleyebiliyor ve anın tadını çıkarabiliyorsanız ne mutlu size. 

Aslında Hygge felsefesi, her şeyden öte farkında olmayı, şükretmeyi ve güzelleştirmeyi esas alıyor. Çünkü Hygge bakışına göre her şey doğal, sade ve minimal olmalı. Çok eşya değil, ihtiyaç duyulan eşya olmalı. Teknolojik bir bağımlılık değil; samimi, sanal olmayan, gerçek insan ilişkileri önde olmalı. Hatta bu dönemde sosyal medyanın tutsaklaştıran ortamından kaçanlar ve huzur arayanlar, Hygge kültürünü günlük hayat akışlarına dahil etmeye, sevdikleri ve aileleriyle daha fazla bir arada olmaya başladılar. 

Hygge Günden Güne Yaygınlaşıyor

yanan mumlar

Araştırmalara göre Danimarka’da yaşayan bir kişi, Hygge felsefesini ortamına taşımak için yılda 5,8 kg mum kullanıyor. Dolayısıyla ışıklandırma, giyim tarzı, yiyeceklerin sunumu, ofis ortamı, evinizin huzur bulduğunuz köşesi yani her şey Hygge kültürü ile uyumlu dizayn edilmeli. 

Ayrıca dünyada du akıma uygun restoranlar, oteller, pub’lar gittikçe yayılırken Londra’da yer alan Monley Üniversitesi de ders planına Hygge’ü ekledi. Yazar Meik Wiking, “Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Sırrı” adlı bir kitabı ile oldukça ses getirdi. Bu kitap Türkçeye de çevrildi. 

Ayrıca Hygge kelimesi, Oxford sözlüğünde finale seçilen kelimelerinden biri oldu. Bu kavramı ciddiye almak ve yaşamımızda uygulamak belki de son yılların en yapmamız gereken adımlarından.

Hobiler de Hygge Felsefesine Dahil

hygge felsefesi nasıl uygulanır
Fotoğraf: Victoria Berman

Hygee, sadece yaşadığınız ortamın nasıl olduğuyla sınırlı değil. Sizin ne yaptığınız da mutlu olmanız için önemli bir etken.

Yeteneğinize veya ilgi alanlarınıza göre edineceğiniz hobiler, hayatınızı biraz yavaşlatmaya ve iç huzurunuzu sağlamaya yardımcı olur. Günün belirli saatlerinde çiçeklerle ilgilenmek, resim yapmak, bir el işiyle uğraşmak, örgü örmek gibi hem yaratıcılığınızı hem de emeğimizi dahil ettiğimiz hobiler, daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır.

Çünkü kendinize ayırdığınız bu zamanlar, aslında sizi mutsuzluğa iten stresten de uzaklaştığınız anlar olur. Ayrıca bir şeyler üretmenin ve bir şeylere katkı sağlamanın verdiği iç huzur, mutluluğa doğru olan yolculuğunuzda size yardımcı olacaktır. 

Ancak buradaki en önemli nokta, ne yaparsanız yapın sizin için bu işin değerli olduğunu kavramak. Küçük şeyler aslında bize yaşadığımızı hissettirir. Önemli olan bu hissi yakalamak için yavaşlamak ve alacağımız zevki maksimuma çıkarmaya çalışmak. 

Gün Boyu Hygge Felsefesi İçinde Kalmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

hygge kültüründe kendi alanlarınızı yaratın

  • Güne güzel enerjilerle, iyi düşüncelerle başlayın. Olumsuz fikirleri odağınızdan uzaklaştırarak şimdinin değerine ve akışına odaklanın.
  • Evinizin en sevdiğiniz köşesini zevkinize uygun hale getirin. Küçük objelerle, enerjisi size iyi gelecek eşyalarla dekore edin.
  • Kendinizi iyi hissedeceğiniz türdeki kumaşlardan olan rahat ev kıyafetlerinizi giyin, saçınıza çeki düzen verin, cilt bakımınızı ihmal etmeyin. Kısacası aynadaki görüntünüz pozitif olsun.
  • Damak tadınıza uygun, yediğinizde size mutluluk verecek sağlıklı atıştırmalıklardan bir tabak hazırlayın, yanına sevdiğiniz içeceğinizi alın ve köşenize kurulun.
  • Şimdi hobilerinize, iş ya da keyif alanlarınıza odaklanabilirsiniz. Dilerseniz kitap okuyun, müzik dinleyin, mum ışığı eşliğinde manzaraya bakın. 
  • Hygge dekorasyonu hakkında detaylı fikirlere ihtiyaç duyarsanız internet ve mobilya sitelerinden faydalanabilirsiniz. 
  • İlham alacağınız fikirler eşliğinde kendi tarzınızı oluşturabilirsiniz.

Hygge Manifestosu

Mutlu olmak, keyifli kalmak ve andan zevk almak için Hygge kültürü içinde bir de Hygge manifestosu var. 10 maddeden oluşan bu manifesto işin aslını çok da güzel özetlemiş aslında. Ayrıca biri size Hygge ne demek diye sorarsa doğrudan bu maddeleri sıralayabilirsiniz. 

İşte maddeler:

    1. Atmosfer
    2. Anda kalmak
    3. Küçük keyifler
    4. Eşitlik
    5. Şükran/Minnettarlık
    6. Uyum
    7. Rahatlık
    8. Ateşkes
    9. Birliktelik
    10. Sığınmak/Güvende Kalmak

Siz de bu maddeleri hayatınızda uygulayabilir, Hygge kültürünün birer temsilcisi olabilirsiniz. Elbette özgünlük her daim geçerli. Bu maddeleri kendi ilkelerinize göre esnetebilir, kendi Hygge tarzınızı zamansız ve sürdürülebilir bir biçimde oluşturabilirsiniz. 

Kapak Fotoğrafı: Cottonbro