İş Hayatında İletişim Hataları: 5 Ölümcül Günah

İş Hayatında İletişim Hataları: 5 Ölümcül Günah

Yalnızca bir yanlış anlaşılma ya da iletişimsizlik yüzünden ne projeler, ne inovasyon fikirleri çöpe gidiyor… İkili veya toplu ilişkilerdeki iletişim sorunları nedeniyle birçok kişinin kariyerleri, aslında hak etmedikleri yönlere doğru savruluyor. Evet, bir işi iyi yapmak çok önemli. Ancak söz konusu hangi iş olursa olsun iş hayatında iletişim konusunda dikkatli olmak, başarının en önemli anahtarlarından bir tanesi. Peki nelere dikkat etmek gerekli? Hangi konulara özen göstermeli, hangi ‘ölümcül günahlardan’ uzak durmalıyız? İş hayatında iletişim konusunda yapılan 5 ölümcül hatayı sizin için derledik… Başlıyoruz!

Samimiyet Derecesini Doğru Ayarlayamamak

iş hayatında iletişim hataları

Fotoğraf: Ryan Mcguire

İş hayatında yapılan iletişim hataları arasında en sık karşılaşılanlardan bir tanesi samimiyet derecesini doğru ayarlayamamak. Bu problem, her iki uca doğru yönelen bir etki gösterebiliyor. Yani hem gereğinden fazla samimi olmak, hem de gereğinden fazla mesafeli olmak gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Fazla samimiyet, genellikle kısa veya uzun vadede iş disiplininden taviz vermek gibi sonuçlar doğururken aşırı resmiyet ise büyük oranda zaman kaybına neden oluyor. Ayrıca fazla mesafeli ilişki kuran kişilerin birbirilerini anlaması ve birbirlerinin sorunlarına çözüm bulabilmesi de zorlaşıyor. 

Empati Yoksunluğu ve Dinlememe Alışkanlığı

işte iletişim hataları

Fotoğraf: Dylan Gillis

Konu yalnızca iş hayatında iletişim olduğunda değil, tüm sosyal ilişkilerimizdeki en büyük problemlerden bir tanesi karşımızdakini dinlemek yerine biraz sonra ne söyleyeceğimizi düşünmek. Tabii bu durum doğal olarak karşındakini anlayamamayı ve dolayısıyla kendini onun yerine koyamamayı da getiriyor. Empatiden yoksun bir şekilde ilerleyen ilişkiler; ego savaşlarına ya da anlamsız rekabetlere dönüşebiliyor. Rasyonel düşüncenin etkisini kaybettiği, tamamen kişisel inatların ön plana çıktığı iletişim metotlarıyla iş hayatında başarılı sonuçlara ulaşmak, tam anlamıyla bir hayal.

Pasif Agresif Tavır Sergilemek

iş hayatında pasif agresif tavır

Dinlememek kadar konuşmamak da büyük bir sorun. Hatta bu sorunun bir diğer versiyonu ise konuşmak fakat aslında söylemek istediklerini söylememek, yalnızca -belli etmeye çalışmak- üzerinden ilerliyor. Psikolojide pasif agresif iletişim metodu olarak adlandırılan bu tavırda kişi, rahatsız olduğu şeyi açıkça söylemek yerine genellikle amiyane tabirle -laf sokma- eylemine başvuruyor. Bu durum, ikili ilişkilerde sürekli bir gerginlik hali yaratırken sorunun net bir şekilde ortaya konamaması da mevcut durumu çözümden uzaklaştırıyor.

Karşındakinin Zekasını Küçümsemek

iş hayatında iletişim

Fotoğraf: Annie Spratt

İş hayatında iletişim denince bazı yazılı olmayan kurallar olduğunu kabul etmek gerekli. Her daim belirli bir nezaket içerisinde ilerlemesi gereken iş ilişkileri, kimi zaman bir tarafın gereğinden fazla taviz vermesine neden olabiliyor. Aslında yalan olduğu apaçık belli olan mazeretler, bir süre alttan alındığı zaman ortaya suistimallerin çıkması kaçınılmaz. Yani bir diğer deyişle patronumuz ya da yöneticimiz, her hafta anneannemizin rahatsızlanmadığını biliyor ancak şimdilik bu konuya itiraz etmek için sabrediyor. Bu durumun süreklilik halini alması ise yalnızca güven ilişkisini zedelemekle kalmıyor. Süregelen yalanlar, bir süre sonra kişide hakarete uğramışlık hissi yaratıyor ve öfke birikmesine neden oluyor.

Nezaketsizlik ve Emir Kipi Cümleler

iş hayatında iletişim hataları

İş hayatında iletişim hataları sıralanırken en ölümcül olanını en sona bırakmaya karar verdik. Kişiler arasında sağlıklı iletişim ihtimalini tamamen ortadan kaldıran etmenlerin başında tabii ki nezaketsizlik geliyor. İş hayatında unvanınız veya pozisyonunuz her ne olursa olsun iletişim kurduğunuz kişinin “sizin köleniz olmadığını” her daim hatırlamanız gerekli. Emir kipi kullanılan cümleler, alaycı sorular, eleştiri sınırını aşan yargılar başarısız bir iş ilişkisinin en önemli sebepleri arasında. Herhangi bir konuda geri bildirimde bulunurken eksiklikleri “sen” dili yerine “biz” dili kullanarak belirtmek, bu gibi sorunların büyük oranda önüne geçebilir. Beraber çalıştığınız kişiye bir görev verdiğinizde “bunu yap” yerine “bunu yapalım” demek, o işte beraber olduğunuzu ona hatırlatacak ve sizin de bu görevden azade olmadığınızı ortaya koyacaktır.

Kapak Fotoğrafı: Charles Forerunner