Yaşa Göre Beslenme Nasıl Olmalı?

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2021

Doğru beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, bize kaliteli bir hayat sunar. Ömrümüzden keyif alabilmek, bebeklikten tutun da yaşlılığımıza kadar tüm yaşam sürecimizle ilgilidir. O halde organizmamızı iyi tanımalı ve yaşa göre değişen ihtiyaçlarına yeterli bir biçimde cevap vermeliyiz. Şüphesiz her yaşın beslenme alışkanlıkları ve yaşa göre beslenme içeriği farklıdır. Bu dengeyi kurmak, hem bedenimizi iyi tanımamıza hem biyolojik gereksinimlerimizin farkında olmamıza hem de yaşımıza uyum sağlamamıza bağlıdır. Bu nedenle yaşa göre beslenme çok önemlidir.

Fotoğraf: Freepik

Dolayısıyla yaşa göre beslenme hakkında bilgilenmek hayati önem taşır. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde kemik ve kasların gelişimine bağlı olarak süt ve süt ürünleri birincil derecede mühimdir. Yine genç grubun, ileri yaş grubuna göre daha fazla karbonhidrat ihtiyaçlarının olduğu gibi gerçekler de göz ardı edilmemeli, tüketim ihtiyaca göre şekillenmelidir. Yetişkin ve daha ileri yaşlarda ise temel amino asitlerden yüksek besinler ve antioksidan gıdaların alınması ihtiyaçtır.

Fotoğraf: Eliassch

Unutmayalım ki yaşa göre beslenme verimli ve sağlıklı bir metabolizma sunar. Neticede vücudumuzu ve iç organlarımızı bazı kronik rahatsızlıklara ya da iltihaplara karşı da koruyor oluruz. Bu nedenledir ki her yaşa özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır.

Fotoğraf: Bernadette Wurzinger

Ayrıca yaş gruplarına göre beslenme sağlıklı bir metabolizmayı da beraberinde getirir. Böylelikle vücudumuzu ve iç organlarımızı hasarlara karşı koruruz. 

Yaşa Göre Beslenme Planlaması

11-13 Yaş Beslenme: Süt ve Süt Ürünleri Bolca Tüketilmeli

Fotoğraf: Senivpetro

Süt ve süt ürünlerinden oluşan kalsiyum zengini gıdalar, taze meyveler, ıspanak, biber, brokoli gibi sebzeler tüketilmesi gerekir.

13-18 Yaş Beslenme: Deniz Ürünleri ve Demirden Zengin Gıdalar Alınmalı

Fotoğraf:Timolina

Demir, bu yaş diliminde önemli bir elementtir. Yağsız kırmızı et, deniz ürünleri, sebze ve meyveler, tahıllar gibi demir zengini gıdalar yeterli miktarda alınmalıdır.

18-25 Yaş Beslenme: C Vitamini Önemli

Fotoğraf: Senivpetro

C vitamini 18-25 yaş diliminde ön plana çıkar. Taze meyve ve sebzeler ile yine kalsiyum içeren gıdaları sık tüketmek önemlidir.

25-30 Yaş Beslenme: Vücuttaki Folik Asit Miktarı Düşük Olmamalı

Fotoğraf: Jeshoots

Folik asidin vücutta düşük seyretmemesi için folik asit ihtiyacı; yeşil yapraklı sebzelerden, özellikle portakal suyu ve bakliyatlardan alınabilir.

30-35 Yaş Beslenme: Antioksidan Gıdalara Yer Açılmalı

Fotoğraf: Trang Doan

Bu yaş grubunda antioksidan gücü yüksek olan gıdalar ön plana çıkar. Oldukça renkli sebze ve meyvelerden faydalanmak gerekir. Örneğin sarılarda kayısı, mango veya havuçtan karotenoid alınabilir. Kırmızılarda karpuz, domates;pembe greyfurttan likopen; mor kırmızılardan ise siyah dut, vişne, kiraz ve üzümle proantosiyanidin ihtiyacı karşılanabilir. Tüm bu meyvelerdeki antioksidan değerleri de bağışıklığı güçlendirerek genç ve sağlık katar.

35-40 Yaş Beslenme: Temel Amino Asitler Önem Kazanır

Fotoğraf: Bernadette Wurzinger

Bu yaş grubunda özellikle amino asitler ön plana çıkar. Temel amino asit ihtiyacını hayvansal proteinlerden, kalsiyum ve B vitamininden karşılamak gerekir. Tahıl çeşitleri ve çavdar, yulaf, kepekli ürünler, B vitamini bakımından zengindir. Yine yarım yağlı süt ve süt ürünlerinin, bilhassa yoğurt, sebze, meyve ile bakliyatın kalsiyum ve güçlü kemikler için mutlaka tüketilmesi gerekir. Protein ihtiyacı için de balık, hindi, tavuk gibi beyaz etler önemli kaynaklardandır. 

45-50 Yaş Beslenme: Yağı Azaltıp Posayı Arttırın 

Fotoğraf: Sharon Pittaway

Daha az yağlı ürünlere yönelmek, günlük alınan kaloriyi bir miktar düşürmek, bol posalı ürünler tüketmek, bu yaş dilimi için daha idealdir. 40’lı yaşlar daha az kalorili beslenmeye uygun yıllardır. Beslenme çeşitliliğiniz arasında doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük gıdalar olmalı, omega 3 kaynakları bakımından zengin gıdalarla beslenilmelidir.

Fotoğraf: Explorer Bob

Deniz ürünleri, ceviz, fındık, badem gibi değerli tohum yağlar içeren gibi kuru yemişler, soya ve soya ürünleri beslenme planınızda yer almalıdır. Ayrıca omega 3’ten zengin olan keten tohumu ve semizotu da sofranızda mutlaka bulunmalıdır.

50-60 Yaş Beslenme: Kalsiyum İhtiyacı Artar

Fotoğraf: Bernadette Wurzinger

Antioksidan gıdalar ve kalsiyumdan zengin ürünler ön plana çıkar. Bu yaş diliminde yavaşlayan metabolizmaya karşı bir miktar kalori kısıtlamasına gitmek, yağı azaltmak gereklidir. Katı yağlar yerine soğuk sıkım doğal zeytinyağı tercih edilmeli, renkli sebze ve meyveler tüketilmelidir. 

Fotoğraf:Pezibear

Ayrıca ilerleyen yaşlarda hormon seviyelerini dengelemek için yeterli miktarda tahıl, keten tohumu, çörek otu ve soyalı yiyecek alınmalıdır. Zayıflayan kemiklere karşı da doğal ev yapımı yoğurt, az yağlı süt ve süt ürünlerine önem verilmelidir. Bu dönemde yaş gruplarına göre beslenme giderek ciddiyetini arttırır.

60 Yaş Önemli: Olası Rahatsızlıklara Karşı Dikkatli Beslenme

60 yaş sonrası için mutlaka ideal bir beslenme planına geçilmesi gereklidir. B Vitamini, kalsiyum, temel yağ asitleri ve temel amino asitlerden dengeli beslenilmeli, posalı gıdalara daha çok yer açılmalıdır. Hipertansiyon, damar sertleşmesi olan ateroskleroz, şeker hastalığı gibi kronikleşen rahatsızlıklara karşı da özel bir beslenme planına geçilmelidir.