Mevsimsel Beslenme Nedir?

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2021

Bundan birkaç nesil öncesine kadar meyve ve sebzeleri mevsimi dışında yemek bir tercih meselesi değildi. Domatesin, çileğin mevsimi yaz; ıspanağın, portakalın mevsimi kıştı ve bunları ancak bu dönemlerde marketlerde bulabilirdik. Günümüzde istediğimiz her sebze ve meyveyi yılın dilediğimiz zamanında temin edebiliyoruz. Peki ama sofralarımızı mevsimsel beslenme konusunu göz ardı ederek kuruyor olmamız ne kadar sağlıklı?

Yiyeceklerde kullanılan koruyucu ve kimyasallar, tarım sektöründeki teknolojinin ve ulaşım olanaklarının hızla gelişmesine bağlı olarak artık istediğimiz her sebze ve meyveye yılın herhangi bir zamanında ulaşabiliyoruz. Buna karşılık yapılan araştırmalar gösteriyor ki doğal biçimde olgunlaşan, zamanında hasat edilen ve mevsiminde tüketilen yiyecekler; hormon ilaçları enjekte edilmiş, yapay ortamda büyütülerek kimyasallarla olgunlaştırılmış besinlere oranla çok daha fazla besin değeri ve antioksidan taşıyor. 

Mevsimsel Beslenme Neden Önemli?

Fotoğraf / Briana Tozour 

Vücudumuzun hastalıklara karşı en büyük savunma mekanizması bağışıklık sistemi. Bu sisteminin güçlendirilmesinde beslenmenin ne kadar önemli bir rol oynadığını ise hepimiz biliyoruz. Zaman zaman gıda takviyeleri alıyor, vitamin ve mineral destekleriyle bağışıklık sistemimizi korumaya çalışıyoruz ancak beslenme şeklimiz tüm bu takviyelerden çok daha önemli. Sağlığımızı korumak için yediğimiz yiyeceklerin vücuda zararlı maddeler içermemesi ve besin değerlerinin maksimum seviyede olması gerekiyor. Bu durum, hastalıkların arttığı sonbahar ve kış mevsimlerinde daha da büyük önem kazanıyor.

Aslına bakarsanız mevsiminde yetişen tüm besinler, yetiştikleri zamanlarda ihtiyaç duyacağımız besin öğelerini içeriyor. Örneğin bir kış sebzesi olan bal kabağı, özellikle soğuk havalarda gereksinim duyduğumuz A ve C vitaminlerini barındırıyor. Modern ve geleneksel tıpta, mevsimine göre beslenmenin, vücudu toksinlerden arındırması ve sistemin düzenli çalışmasını sağlaması gibi çok değerli yararı olduğunu biliniyor. Bu beslenme ile belki biz farkında olmuyoruz ama bedenimizin, dış ortamla denge kurması kolaylaşıyor.

Mevsimine Göre Beslenmek Yerel Üreticiyi Desteklemek Demek

Fotoğraf / JESHOOTS.COM

Mevsimsel beslenme uygulamasının önemi yalnızca vücut sağlığımızla sınırlı değil. Mevsiminde yetişen ürünler, hiçbir çevresel düzenlemeye ve kimyasala ihtiyaç duymadan, olgunlaşmaları tamamen doğal koşullarda gerçekleşen ürünler olduğu için bunların çok yüksek ihtimalle yerel üreticiden geldiğini bilmelisiniz. Güneşte olgunlaşan, zamanında hasat edilen ve en fazla birkaç gün içinde satın alınan yiyeceklerle vücudunuza ‘gerçek’ besin maddeleri sokarken küçük çiftçiyi desteklediğinizi unutmayın!

Yiyeceklerin Mevsimi Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Fotoğraf / Shelley Pauls

Birkaç yıl öncesi olsaydı bu sorunun cevabı için “Semt pazarındaki tezgahlarda diğer ürünlere göre en çok bulunan, fiyatları uygun yiyecekler mevsimine uygundur.” diyebilirdik. Ancak günümüzde ne yazık ki bu ayrımı yapabilmek pek kolay olmuyor. O yüzden alışverişlerinizden önce internette ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Buğday Ekolojik Yaşamı Derneği bu konuda sizlere güvenilir bir kaynak olacaktır.