Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023
PlumeMag ile podcastler serimizin bugünkü konuğu Diyetisyen Pınar Demirkaya. Demirkaya, bugün sizler için hamilelikte beslenme ve diyet hakkında merak edilenleri cevaplıyor. İşte karşınızda; hamilelikte beslenme ve diyet üzerine merak edilenler ve cevapları…
“Hamileyim, öyleyse canımın istediği her şeyi yiyebilirim.” algısı doğru mudur?
Tam tersine, hamilelik süreci beslenme şekliniz ve düzeninize en dikkat etmeniz gereken dönemdir. Çünkü bu süreçte, ne tüketirseniz tüketin; yediğiniz her şey doğrudan bebeğinize ulaşacaktır. Bu sebeple önceden belli bir beslenme düzeniniz yoksa da hamilelik içinde bir düzen kurmanız ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz şart.
Podcastimizde bahsettiğimiz “diyet” aslında kilo vermek üzerine değil, bu süreçte kilo alımımızı olabildiğince kontrol altında tutmak ve sağlıklı beslenmek ilgili, değil mi?
Aslında hamilelerin kilo veremeyeceği algısı yanlış. Eğer kişi, yüksek bir kiloda hamile kalırsa; hamileliğinin yirminci haftasına kadar kilo verebilir. Daha sağlıklı bir doğum ve bebek için hamileliğin yirminci haftasına kadar fazla kilolardan kurtulmak sanıldığından da önemli. Çünkü bu yüksek kilo problemi aslında gebelikte birçok farklı soruna sebep olabiliyor; tiroit, geçici şeker rahatsızlığı, polikistik over gibi…
Bizim yüksek kilo ile hamile kalmış danışanlarımızla bu süreçte izlediğimiz yöntem; ilk yirmi hafta içinde mümkün olduğu kadar fazla kilodan kurtulmak ve sonrasında hamilelik sürecinde alınabilecek en fazla kiloyu, danışanın hamile kaldığı kiloya kadar çıkartarak kilo problemini kontrol altında tutmak.
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir şey var: “Sekiz, on kilo ile hamile kaldı ve bu hiç de sağlıklı değil!” Bu konu hakkındaki görüşlerin neler?
Bu düşünce oldukça yanlış çünkü zaten normal bir hamilelikte kişinin yedi kilo almasını hedefleriz; eğer anne adayı çok zayıfsa bu sayı on bire kadar çıkabilir. Anne adayının, hamilelik sürecinde fazlaca kilo alması, onun hamileliğini diğerlerinden daha iyi yapmaz. Bu süreçte önemli olan bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve ihtiyacı olan kiloyu alıp alamadığını takip etmektir.
Hamilelik döneminde spor hakkında ne düşünüyorsun?
Hamilelik döneminde bir kadının kendine verebileceği en büyük hediye belki de spor yapması! Bu süreçte çokça hormon değişimi yaşandığı için anne adaylarının olaylara bakışı ve olaylar karşısındaki tutumu da değişebiliyor. Bir yemeğin çok tuzlu olması gibi normal bir duruma ağlayabilir; olaylar karşısında verdiğiniz tepkilere kendiniz bile şaşırabilirsiniz. Hamilelik sürecinde oldukça normal olan bu durumu kontrol altına alabilmeniz sporla mümkün olabilir. Üstelik spor yapmak; sağlıklı bir gebelik ve özellikle normal doğum yapmayı tercih eden anne adayları için şart.
Peki, bu spor nasıl ve ne zamana kadar yapılmalı?
Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişse de benim hamilelik sürecinin sekizinci ayına kadar spor yapan danışanlarım var. Biz bu süreçte hamilelere yürüyüşü, yogayı ve hamile pilatesini tavsiye ediyoruz. Fakat burada oldukça dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Spor, mutlaka alanında uzman kişilerden yardım alınarak yapılmalı. Kime danışabileceğinizi bilmek istiyorsanız hamile pilatesi ve yogasında uzmanlaşmış kişilere danışmayı tercih edebilirsiniz.
Hamilelik sonrası beslenme nasıl olmalı ve nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle şunu belirtmeliyim; süt yapan tek şey sudur! Etrafınızdan “Sen süt veriyorsun bunu tüketmelisin.” gibi cümleler duyuyorsanız buna aldanmayın. Çünkü bir annenin vücudunun doğum sonrasında, süt üretebilmesi için mutlaka bolca su tüketmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra sütünüzün miktarının çokluğundansa kalitesi bizim için daha önemli. Bu kaliteyi artıran şeylerse aslında “topraktan gelen” besinler, mor yapraklılar, çok koyu yeşil yapraklılar. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta; doğumdan sonra bebek için ek gıdalara başlanana kadar süre besinlerin anne tarafından çiğ tüketilmemesi gerektiğidir. Çiğ besin tüketmek, bebeğinizde de gaz oluşmasına sebep olabilir.
Son olarak hamilelik sonrası spor hakkında ne söylemek istersin? Ne zaman başlanmalı?
Hamilelik sonrası spora başladığınızda, vücutta laktik asit salınımı oluyor ve bu da süte karışıyor. Vücudunuz spora alışana kadar bir süre; spordan hemen sonra gelen sütü ayırıp onu bebeğinize içermez ve sonrasında gelen sütü tüketmesini sağlarsanız, sağlıklı bir beslenme süreci gerçekleşebilir.