2020 Yılında Google’da En Çok Neleri Arattık?

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

Nevi şahsına münhasır bir yılı yavaş yavaş geride bırakıyoruz. 2020 boyunca yaşadıklarımızı anlatmaya kalksak uzun bir roman yazabiliriz. Peki bunca çarpıcı olay içerisinde en çok hangilerini merak ettik? Dünyanın en büyük arama motoru Google, her yıl sonunda olduğu gibi bu yıl da geçtiğimiz sene boyunca en çok aranan kelimeleri açıkladı. İşte Türkiye’nin 2020 Google aramaları…

10) ABD Seçimleri

Fotoğraf: Usatoday.com

İlginç fakat bir o kadar da çarpıcı… Her günü bambaşka bir gündemle selamlayan Türkiye’nin en çok arananlar listesinde 10. sırada “ABD seçimleri” var. Kasım ayında gerçekleşen seçimler, tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de ilgisini fazlasıyla çekmiş görünüyor.

9) Sağlık Bakanlığı

Dokuzuncu sırayla birlikte yavaş yavaş asıl gündemimize doğru yaklaşıyoruz. Pandemi nedeniyle tüm yıl boyunca en önemli gündemimizi sağlık olarak belirlediğimiz 2020 yılında en çok arananlar listesinde 9. sırada “Sağlık Bakanlığı” var.

8) Sokağa Çıkma Yasağı

Fotoğraf: Drastic Graphics

2019 yılında aklımızda bile olmayan, ancak çok eski yıllardaki nüfus sayımlarından hatırladığımız bu kavram, artık hayatımızın bir gerçeği haline geldi. Sekizinci sırada bir türlü kurtulamadığımız ve uygulanan metotlar hakkında da net bir fikir sahibi olmakta zorlandığımız “Sokağa Çıkma Yasağı” bulunuyor.

7) Kandilli Rasathanesi

2020’nin ülkemize getirdiği acılardan bir tanesi de maalesef yine depremler oldu. İzmir’de gerçekleşen 6.5 büyüklüğündeki deprem hiç unutmamamız gereken bir gerçeği tekrardan hatırlattı. 114 kişiyi kaybettiğimiz İzmir depremi nedeniyle Google’da en çok aranan ifadeler listesinde 7. sırada “Kandilli Rasathanesi” var.

6) HES Kodu Alma

Altıncı sırada yine 2020 ile hayatımıza giren kavramlardan bir tanesi bulunuyor. Hayat Eve Sığar uygulamasının açılımı olan HES kodu, yaşamımızın vazgeçilmezi haline geldi. Seyahat ederken, toplu taşımaya binerken ya da kimi zaman sokağa çıkarken ihtiyaç duyduğumuz bu kodu nasıl alacağımız konusunda araştırmalar yaptık.

5) Zoom

Dijital dünyada 2020’nin yükselen trendi ise Zoom uygulaması oldu. Yeni normalin getirdiği yepyeni çalışma sistemi ve sosyalleşme metotları ile hepimiz adeta bir Zoom uzmanı haline geldik. 

4) Deprem

Yedinci sırada karşımıza çıkmıştı ancak dördüncü sırada da yine ülkemizin çok önemli bir gerçeği olan deprem yer alıyor. Yaşanan İzmir depremi, beklenen İstanbul depremi ve ülkemizin birçok farklı bölgesinde bulunan fay hatları, yetkililerin olmasa da Türkiye halkının en önemli gündemlerinden bir tanesi.

3) Corona Virüsü

Fotoğraf: CDC

“Bu ifade nasıl üçüncü sırada yer alır?” diye düşünebilirsiniz. 2020’nin tartışmasız başrol oyuncusu olan bu minik virüsün birinci sırada olmamasını kendisine verilen farklı isimlere bağlıyoruz. İlk ortaya çıktığında “Wuhan Virüsü” adıyla anılan daha sonra “Koronavirüs”, “COVID-19” ya da “Sars COV-2” gibi çok çeşitli isimlerle tanınan bu minik kabus, Türkiye’de en çok “Corona Virüsü” ifadesi kullanılarak aratılmış. 

2) Dolar Kaç TL

Coğrafya kader midir bilinmez ancak bizim uzun yıllar daha bu soruyu hem kendimize hem de Google’a soracağımız kesin. Olağanüstü artışlarla akılalmaz seviyelere gelen USDTRY paritesi, yine en önemli gündemlerimizden biri haline geldi. Bu yazı hazırlandığında 7,86 TL seviyesinde olan Amerikan doları, yıl boyunca 10 adım ilerleyip 1 adım geri gitti. 

1) EBA

2020’nin en çok aratılan Google terimleri listesinde zirvede sürpriz bir isim var. Eğitim Bilişim Ağı ifadesinin kısaltması olan EBA, pandemi süresince uzaktan eğitime geçen okullar nedeniyle öğrencilerin ve dolayısıyla velilerin en önemli gündemi oldu. Defalarca erişim sorunu yaşanan, ülkemizin önemli bir kısmının maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitime ulaşma şansı elde edemediği EBA, Türkiye’de 2020 yılında en çok aratılan Google terimi.

2020 Yılında Dünyada En Çok Aratılan Google Terimleri

  1. Election Results (Seçim Sonuçları)
  2. Coronavirus (Koronavirüs)
  3. Kobe Bryant
  4. Coronavirus Update (Koronavirüs Gelişmeleri)
  5. Coronavirus Symptoms (Koronavirüs Semptomları)
  6. Zoom
  7. Who Is Winning The Election (Seçimi kim kazanıyor)
  8. Naya Rivera
  9. Chadwick Bosman
  10. Playstation 5