6 Şubat depremleri sonrası ülkemizde madde manevi çok zor zamanlar yaşadık ve hala yaralar sarılıyor. Türkiye’de depremler ardından yaşanan kayıplara bakınca önlemlerin ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar hatırlıyoruz. Yıldönümlerini o zamandan bu zamana neler değişti değerlendirmesi yapmak, yetkililerin faaliyetlerini takip etmek ve bir daha acı tablolar yaşamamak adına farkındalıkla geçirmek önemli. Deprem adı üstünde “doğal” bir afet ve doğada sarsıntıların ara ara olması olağan bir durum. Deprem tek başına bir felaket değil; deprem sonrası olumsuz sonuçların ana sebepleri ise tedbirsizlik ve ihmal. Depreme dayanıklı binalar ve doğru şehir planlaması depremden zarar görmemek adına kilit başlıklar. Depremde tek bir binanın bile yıkılmadığı yerler mevcut. Depremleri minimum zararla atlatmak için bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler de var; bunlardan biri deprem çantası hazırlamak.
Evde deprem çantası hazırlama süreci, deprem çantasının konumu ve deprem çantası listesi için detayları yazımıza bulabilirsiniz.
Deprem Çantası İçinde Neler Olmalı?
Özellikle büyük bir deprem olduğunda yardım ekiplerinin sizin olduğunuz yere ulaşması zaman alabilir. Birkaç gün acil ihtiyaçlarınızı kendi kendinize karşılayabilmek ve gerekirse önemli evraklarınızı kullanabilmek adına bir deprem çantası sizin için çok faydalı olur. Hazırladığınız çantadaki gıda malzemelerini ve ilaçları belirli aralıklarla kontrol edip tarihi geçen ürünleri yenileri ile değiştirmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.
Deprem Çantası İçindekiler
Su ve Gıda
- Ailenin her üyesine yetecek miktarda şişe içme suyu
- Çabuk bozulmayan ve yüksek kalorili, enerji verici gıdalar (konserve yiyecekler, kuru gıdalar, meyve suları…)
Hijyen Ürünleri
- Tuvalet kağıdı ve peçete
- Hijyenik ped
- Ağız bakım ürünleri
- Sabun, dezenfektan
- Islak mendil
Kıyafetler
- Mevsime uygun kıyafetler (Deprem çantanızdaki kıyafetleri mevsime uygun olarak değiştirebilir veya yazlık-kışlık olmak üzere iki çanta hazırlayabilirsiniz.)
- İç çamaşırı
- Çorap
- Yağmurluk
Önemli Belgeler
- Tapu, sigorta, ruhsat fotokopileri
- Kimlik kartlarının fotokopileri (ehliyet, nüfus cüzdanı, pasaport)
- Banka cüzdanları
- Diplomalar
- Evcil hayvan sağlık karnesi
- Zorunlu deprem poliçesi
Diğer Önemli Eşyalar
- İlk yardım çantası (ilk 72 saatte ihtiyaç duyulabilecek ilk yardım malzemelerini içeren çanta)
- Düzenli olarak kullanılan ilaçların yedekleri
- Battaniye
- Uyku tulumu
- El feneri
- Çakı, makas
- Düdük
- Çakmak
- Pilli radyo ve uzun ömürlü yedek piller, powerbank
- Kalem, kağıt
- Nakit para
Aile üyelerinin her birinin ihtiyaçları doğrultusunda birden çok deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Bebek, çocuk ya da evcil hayvanların bakımı için özel malzemeler gerekebilir. (Bebek bezi, mama, emzik, ekstra kıyafet vb.) Deprem çantası hazırlamanın yanı sıra tedbir olarak deprem sonrası hayat kurtaran mobil uygulamalar arasından uygun olanları telefonunuza yüklemeniz de faydalı olacaktır.
Deprem Çantası Evde Nereye Konur? İşte Nereye Konur?
Deprem çantasını sadece ev için değil, gün içerisinde sıklıkla bulunduğunuz yerler için de hazırlamalısınız. Okul, iş yeri, arabanız gibi… Hazırladığınız çantaları kolay ulaşılabilir ve güvenli bir yerde bulundurmalısınız. Balkon gibi deprem anında tehlikeli olabilecek yerlere koymamalısınız.
Deprem çantası evde nereye konur sorusunun cevabı çıkışa yakın, kolay ulaşılabilir bir noktadır. İş yeriniz için ise cevap yoğunluklu olarak çalıştığınız alandır.
Deprem Sonrasında Neler Yapılmalı?
Sarsıntı bittiğinde, bulunduğunuz binanın emniyetinden emin olup elektrik, su, doğalgaz vanalarını kapattıktan sonra deprem çantanız ile birlikte binayı terk etmeniz deprem sonrası yapacağınız ilk adımlardır. Sonrasında ise olabildiğince soğukkanlı kalarak şu yönergeleri izleyebilirsiniz:
- Binadan çıktıktan sonra, deprem çantanız ile birlikte konumunuza en yakın olan toplanma bölgesine gidin.
- Deniz kenarına yakın bir yerde iseniz olası bir tsunami tehlikesine karşı sahilden yüksek yerlere doğru giderek deniz kenarından uzaklaşın.
- Yardım ekipleri size ulaşana kadar geçebilecek ilk 72 saatte, ilk ihtiyaçlarınızı gidermek ve küçük yaralanmaları gidermek için çantanızdaki malzemeleri kullanın.
- Çevrede yardıma ihtiyacı olan özellikle çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olmaya çalışın.
- Bölgede artçı depremlerin devam edebileceğini ve yapıların riskli olduğunu unutmayın, yetkili mercilerden yönlendirme gelmedikçe binalarınıza girmeye çalışmayın.
Kaynaklar
https://www.akut.org.tr/akut-acil-durum-cantasi
https://www.afad.gov.tr/afet-ve-acil-durum-cantasi-nasil-hazirlanmali
