Gelecek Turizmde Programı ile Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu

Gelecek Turizmde Programı ile Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu

Anadolu Efes’in Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğiyle 14 yıldır başarıyla devam ettirilen Gelecek Turizmde programı, şimdiye kadar 19 proje ile 200 bin kişinin hayatına dokundu. Bu sene Sinop’un Ayancık ilçesinde program kapsamında sürdürülebilir turizmin yeni rotalarından biri oluşturulmaya çalışılıyor. Keten bezi ve keten ipi yapımının yeniden canlandırılması, bölgenin coğrafi işaretli ürünü olan Ayancık keteninin kültürel mirasının korunması hedefleniyor. 

Ayancık Keteninin Köklü Tarihi

Keten, ilk çağlardan bu yana dokuma ham maddesi olarak kullanılıyor. Dünyadaki en eski kültür bitkilerinden biri olarak bilinen keten, tohumundan çıkarılan yağ ve saplarından elde edilen liflerle hem doğal beslenme hem de moda için büyük önem taşıyor. 

Türkiye’nin keten üretimindeki en önemli noktalardan biri olan Ayancık, yıllar boyunca Türkiye’deki keten ihtiyacını karşıladı. Özellikle 1960-1990 yılları arasında önemli miktarlarda üretilen keten, 90’ların başından itibaren yavaş yavaş azalmaya başladı. Bu döneme kadar keten, Ayancık halkının temel geçim kaynaklarından biriyidi.

Gelecek Turizmde projesi kapsamında unutulmaya yüz tutan bir üretim şekli yeniden canlandırılarak yerli kadınlara da istihdam sağlandı. Bu projeyle birlikte “Keten Evi” adı verilen ip yapım atölyeleri kuruldu ve 16 kadın İŞKUR desteğiyle aldıkları atıl durumdaki arazilerde keten ekimi yaparak bölgede keten üretimini yeniden canlandırmaya çalıştı

Sürdürülebilir Moda ve Keten

Gelecek Turizmde Programı ile Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu
Gelecek turizmde programı kapsamında ketenin yolculuğu

Keten, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizden biri olarak sürdürülebilirlik için çok önemli. Anadolu Efes ve diğer proje ortakları, 17 sürdürülebilirlik hedefi çerçevesinde bölgesel kalkınmaya destek vermeye büyük önem gösteriyor. 

Sürdürülebilir modanın öncü tasarımcılarından olan Zeynep Tosun, keten ile yapılabilecek ürünler hakkında projeye danışmanlık yaptı. Eğitime ve üretime katılan kadınlar, Zeynep Tosun ile birlikte keten sofra koleksiyonu hazırladı.  Tasarımcı Zeynep Tosun, proje hakkında “Tasarımlarımda kullandığım ketenin iplik olarak yapılışı çok eski yöntemlere dayanıyor. Bizler de bu kadar emek ile iplik olan ve dokunan keteni sofralarımıza taşırsak insanlara ulaşabiliriz diye düşündük. Ayancıklı kadınlar, Türkiye’nin farklı bölgelerinde kullanılan birçok farklı teknikle keteni işledi ve ortaya çıkan koleksiyon ile keteni hayatımıza tekrar kazandırdı.” şeklinde konuştu.

Gelecek Turizmde Projesi ile Kadın Dayanışması 

Ne yazık ki geçtiğimiz aylarda ülkemizin birçok bölgesinde sel felaketi yaşandı. Selden etkilenen bölgelerden biri de Ayancık olmuştu. Gelecek Turizmde programının iki farklı projesinde çalışan kadınlar arasında ise ders niteliğinde bir anlaşmaya şahit olduk. Ayancık’ta yaşanan sel felaketi sonrası Şile Ovacıklı kadınlar, Ayancıklı meslektaşlarına atölyelerini açarak büyük bir dayanışma örneği gösterdi. Ayrıca bununla da yetinmeyerek Ayancık’ta üretilen tüm ürünlerin Şile’deki atölyelerde de satışa sunulması kararı alındı. Yaratılan bu dayanışma ve sinerji ortamıyla farklı bölgelerin kadınları, ortak bir amaç altında buluşarak kendilerine yeni gelir kapıları oluşturdu. 

Sürdürülebilir Turizm Projeleri

Gelecek Turizmde projesi kapsamında tam 14 yıldır çeşitli bölgelerdeki farklı projelere destek veren Anadolu Efes, sürdürülebilir turizm yatırımlarının toplumsal gelişimde büyük önem taşıdığına inanıyor. 

Düzenlenen etkinlikte konuşan Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, proje hakkında şu açıklamaları yaptı:

“Gelecek Turizmde ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden ‘faydalı ve sürdürülebilir turizmin desteklenmesi’, ‘tam istihdam ve eşit ücretli, insana yakışır iş’ başta olmak üzere toplamda 17 hedefe uygun çalışmalar üretiyoruz. Gelecek Turizmde ile aslında her projenin ve bölgesinin hikayesine dahil oluyoruz. Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu projesiyle, coğrafi işaretli ve kadim bir kültüre sahip Ayancık Keteni üretiminin yeniden canlandırılarak burada alternatif bir turizm rotası oluşturulmasına destek verdiğimiz ve burada da kadınların istihdam edilmesine katkı sağladığımız için çok mutluyuz.”