Dünyadan Umutlu Haberler - Eylül

Dünyadan Umutlu Haberler – Eylül

Yeşil ve yaşanabilir bir gelecek için dünyanın dört bir yanında atılan adımları derlediğimiz Dünyadan Umutlu Haberler serimizin eylül ayı karşınızda! 

Çin, Ülke Dışı Kömür Yatırımlarını Durdurmayı Planlıyor 

Bu ay gerçekleşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Çin, başka ülkelerde finanse ettiği kömürle çalışan elektrik santrallerinin inşaatını durdurmaya yönelik planlama yapmaya başladığını duyurdu. Institute of Green Finance’e göre Çin, günümüzde dünya genelinde kömürle çalışan santrallerin %70’ine aktif olarak fon sağlıyor. Kömür, petrolden sonra en sık kullanılan ikinci fosil yakıt türü. 

2020 yılında en yüksek karbon emisyonuna sahip olan Çin, geçtiğimiz yıl 2060 yılına kadar karbon nötr bir ülke olacağının sözünü vermişti. Kademeli olarak önce düşük karbonlu ekonomiye geçmeyi hedefleyen ülke içerisinde ise ekonomi, hala kömüre bağımlı olarak ayakta duruyor. En büyük ekonomilerden birine sahip olan Çin’in aldığı kararın diğer ülkeleri de etkileyeceği öngörülüyor. 

Almanya Üniversitelerinde Et Opsiyonu Minimuma İniyor

Önümüzdeki okul döneminden itibaren Berlin’de dört üniversite, öğrencilere kampüs yemekhane ve kantinlerinde yalnızca dört günde bir et içeren menü sunacak. Böylelikle satılan gıdaların %68’i vegan, %28’i vejetaryen ve %2’si balık içerikli olacak. 

En yüksek karbon ayak izine sahip olan gıdaların başında kırmızı et ve diğer et ürünleri geliyor. Öğrencilerin et tüketimine ve yarattığı karbon ayak izine bağlı oluşturdukları bilinç, Almanya genelinde birçok üniversitede et içerikli ürünlerin azalmasına ve alternatiflerin artırılmasına yol açtı. En önde Berlin gelmekle beraber Almanya genelinde de kampüslerde vejetaryen menü oranları ortalama %30-50 arasında değişiklik gösteriyor. Öğrenciler, sürdürülebilir ve düşük karbon ayak izine sahip tüketimden mutlu. 

İstanbul’da Çocuklar ve Gençler İklim Grevinde Buluştu

dünyadan umutlu haberler
Dünyadan Umutlu Haberler Eylül: İstanbul’da çocuklar ve gençler iklim grevinde

Fotoğraf: Duygu Naz Yaldız/ Kadıköy, İstanbul

Tüm dünyada aynı anda gerçekleşen Küresel İklim Grevi’nde genç aktivistler, Türkiye’nin farklı illerinde bir araya geldi. Gençler, karar alıcılardan acil aksiyon planı ve somut adım atılması taleplerini yineleyerek iklim krizinin geri dönülmez etkileri sıkılaşmadan eyleme geçilmesini istedi. 

İklim acil durumu ilan edilmesinin altını çizen rengarenk dövizlerle gençler, ‘iklimin değil sistemin değişmesi’ ve iklim adaleti mesajlarını verdi. Greve Almanya’dan Brezilya’ya, Kanada’dan Bangladeş’e kadar pek çok farklı coğrafyadan binlerce genç ve çocuk katıldı. Eş zamanlı olarak gerçekleşen etkinlik, şu ana kadar düzenlenen sekizinci büyük eylem oldu. 

Harvard Üniversitesinde Fosil Yakıt Yatırımları Sona Eriyor

Süregelen hem üniversite içi hem üniversite dışı tepkilerin sonuca ulaşmasıyla Harvard Üniversitesi, fosil yakıt arayan veya geliştiren hiçbir şirket ile partnerlik sürdürmeyeceğini açıkladı. Üniversitede uzun yıllardır öğrenciler, mezunlar ve aktivistler kampüsün daha sürdürülebilir olması, iklim araştırmalarının artması ve fosil yakıt şirketi yatırımlarının kaldırılması gibi baskılarda bulunuyor ve eylem düzenliyordu. Üniversite yönetimi, aldığı bu karar ile 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefine bir adım daha yaklaşmış oldu. 

Aileler Çocukların İklim Değişikliğiyle Mücadelesini Destekliyor

Independent haberine göre İngiltere’de yapılan araştırmada ailelerin üçte ikisi, çocuklarının iklim değişikliği konusunda bilinçlenmesini ve duyarlı olmasını istiyor. Yaşları 5 ile 16 arasında değişen çocuklu ailelerle yapılan araştırmada ilginç bulunan nokta ise şu: Aileler, iklim ile ilgili haberleri çocuklarından öğreniyor hatta ev içerisinde çevre dostu bir düzen kurmak için çocuklarının fikirlerini duymak istiyorlar. Çocukların %25’i önlemin evden başlayacağına inandığını belirterek evde su ve enerji tasarrufu sağlama, geri dönüşüm ve satın alınan ürünlerin iklim dostu olması gibi konulara özen gösteriyor.

Kapak Fotoğrafı: David Clode