Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2024
Akşamları ışıkları açtığımızda, ısınmak ya da yemek pişirmek için doğalgazı açtığımızda, bilgisayarımızın prizini fişe taktığımızda, çamaşır ya da bulaşık yıkarken enerji kullanıyoruz. Bu enerji, yani elektrik ve doğalgaz, doğadan geliyor. Nehirlere hidroelektrik santraller kurarak ya da kömürü termik santrallerde yakarak elektrik elde ediyoruz. (Bulunması için madenlerin bulunduğu ve daha sonra madencilerin yer altına kömür bulmak için sokulduğu kömürden bahsediyoruz.) Doğalgaz rezervlerinin toprağın derinlerine inerek buluyor, sonra o gazı kilometrelerce ötelere aktarmak için boru hatları döşüyoruz. Tüm bunlar, doğadan geliyor. Dahası; enerji talebimiz ve kullandığımız enerjinin tipi ve üretim süreçleri de doğadan geliyor, doğayı yok ederek…
Ülkemizde şu an 42 aktif kömürlü termik santral var. Bununla birlikte çalışma izni alan, yapım aşamasında olan 22 tanesi daha mevcut. Kömüre bağımlı enerji politikalarını terk etmek ve temiz enerjiye yönelmek yerine, kömüre daha da bağlanmaya devam ediyoruz. Kömürlü termik santrallerin aktif olarak çalıştığı bölgelerde solunum yolu hastalıklarında oldukça yüksek bir oran var. Bu bölgelerde hava kirliliği yüksek ve hava kirliliğine bağlı ölümler de gözleniyor.
Enerji talebimiz, ülkemizin enerji politikalarını değiştirmeye yetmez belki ama enerji kullanım miktarımızı gözden geçirmek ve kullandığımız her birim enerjinin doğada bir bedeli olduğunu bilerek enerji tasarrufu yapmak, ülkemizin güneş enerjisi gibi temiz enerji yatırımlarına öncelik vermesi için bir adım olabilir.
Evde Enerji Tasarrufu Yöntemleri
Fotoğraf: PIRO4D from Pixabay
En çok evde zaman geçirdiğimiz bu günlerde, evsel enerji kullanımımızı azaltmak öyle kolay ki! İşte önerilerimiz:
- Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi tamamen dolmadan çalıştırmayın ve tamamen dolduklarında eko modda çalıştırın.
- Kullanmadığınız odaların ışıklarını açık bırakmayın.
- Bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi teknolojik aletlerin prizlerini fişe takılı bırakmayın. Kablonun ucu teknolojik cihazınıza bağlı olmasa dahi prizlerden elektrik çekmeye devam ederler. Bu, enerji tüketiminin yanı sıra yangın tehlikesi de doğurur.
- Şarjı dolmuş elektronik aletlerinizi prize takılı çalıştırmaya devam etmeyin, prizden çıkarın, şarjı bitince yeniden takın.
- Havalar çok soğuk olmadığında evinizin ısısını artırmak yerine kalın giysiler giyin ve geceleri uyurken üstünüze ek örtü ya da battaniye örtün. Termometre derecesine göre evinizin sıcaklığındaki 1 derecelik bir düşüş bile önemli ölçüde enerji tasarrufu yapar. Kış mevsiminde evin içinde kısa kollu tişört ile gezmemeye dikkat edelim.
- Banyo suyunuzun sıcaklığını düşürmeseniz bile banyo sürenizi kısaltabilirsiniz. Bu, kuraklık yaşadığımız bugünlerde su tasarrufu için de önemli.
- Su ısıtıcı ya da demlikleri açık bırakmayın. Kullanacağınız miktarda su koyun ve kaynadığında kapatın.
- Karar vericilerden temiz enerji talep edin.