Spotify’da En İyi 5 Kadın Podcast Kanalı

Spotify’da En İyi 5 Kadın Podcast Kanalı

Bazı insanlar okumayı, bazı insanlar izlemeyi, bazı insanlar ise dinlemeyi sever. Artık kitapların bile sesli olarak takip edildiği bu çağda insanlar sevdikleri konuların takibini de yine dinleme aracılığı ile yapıyor. Yolda yürürken, çalışırken, hatta spor yaparken bile artık müzik harici şeyler de dinleniyor. Podcast de bir derdi, anlatmak istediği cümleleri olan insanların mikrofon başına geçip içerik ürettiği, ürettiği içeriği birçok kanal üzerinden dinleyiciye aktardığı, çok alternatifli ve bir o kadar renkli bir alan. Radyo deseniz değil, seslendirme deseniz değil, ikisinin karışımı, lezzetli bir programlar serisi olan podcastin en sık dinlendiği mecra ise Spotify. 

Hemen herkesin telefonunda uygulaması olan, kolay ulaşılabilir olan Spotify’da birçok türden, bambaşka podcast programları yer alıyor. Hikayeler, haber ve politika, sanat ve eğlence, müzik, toplum ve kültür, spor ve boş zamanları değerlendirme, gerçek suç, hayat tarzı ve sağlık, oyunlar, iş ve teknoloji, çocuklar ve aile, komedi gibi fazlaca kategorisi bulunuyor. Bu yazıda Spotify’daki podcast programlarından bir kolaj aktarmaktan ziyade kadın moderatörlerin olduğu programları sizlerle paylaşacağım. 

Mitolojik İnciler | Pandora

Mitolojik İnciler | Pandora spotify podcast

Fotoğraf: listennotescom

Mitolojik hikaye sever misiniz? Şayet cevabınız evet ise bu program tam size göre. 37 bölüm boyunca mitolojik hikayeler seslendiren kanalın sesi bir kadın. Kimliği hakkında bilgiye ulaşamadım. Hikayeler gibi kendisi de gizemli biri olsa gerek. En fazla 25 dakikayı bulan yayınların sizi sıkmayacağını, masal dinler gibi dinleyeceğinizi söyleyebilirim. 

Merdiven Altı Terapi | Deniz Dülgeroğlu

Merdiven Altı Terapi | Deniz Dülgeroğlu spotify podcast

Fotoğraf: spodtail.com

Derdin mi var? İşlerin yolunda mı gitmiyor? Çok düşünüyor ve cevaplar bulamıyor musun? Elbette profesyonel destek almanı öneririm ama o zamana kadar neden bu yolculuğu 20 yıldır yapan birini, yani Deniz Dülgeroğlu’nu dinlemeyesin ki? Kendi terapi sürecini, terapi sürecinde yaşadıklarını, geçmişini, kafa yorduklarını, kendince çözümlerini, aydınlanmalarını dinleyici ile paylaşan Deniz Dülgeroğlu’nun içinizde bir yerlere dokunacağı kesin. “Gözyaşım pıt!” derken, siz de ufak bir aydınlanma yaşayabilirsiniz. 

Nasıl Olunur? | Nilay Örnek

Nasıl Olunur? | Nilay Örnek spotify podcast

Fotoğraf: spodtail.com

Gazeteci, yazar, TV programcısı ve son olarak podcast programcısı gibi unvanların sahibi olan Nilay Örnek, 2019 yılında Storytel’in sponsorluğunda podcast yayınlarına başladı ve hala yayınlarına devam etmekte. Programlarında alanlarında iyi olan isimleri konuk alıyor ve onlara programın adından da anlaşılacağı üzere “Nasıl olunur?” diye soruyor. İnsan hikayeleri dinleyeceğiniz bu programda aynı zamanda her alandan mesleklerle alakalı bilgileneceksiniz de. 

Olumlu Dünya | Deniz Özturhan

ölümlü dünya podcast

Fotoğraf: podbeemedia.com

Güncel konuları, anılarını, insanın delirmeye ramak kala hallerini mizahi bir dille tartışan Deniz Özturhan, aynı zamanda yazar ve komedyen. Ortalama 30 dakika süren bölümler şu an 44 bölüme ulaşmış durumda. Bu da demek oluyor ki bolca güleceğiniz çokça programı istediğiniz her yerden dinleyebilirsiniz. Ölümlü değil, olumlu dünya diyoruz ve Deniz Özturhan’a kulak veriyoruz.   

Ayıptır Söylemesi | Kız Başına

Spotify podcast programı Ayıptır Söylemesi

Fotoğraf: podtail.com

2017 yılında kurulan Kız Başına ekibi Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Instagram’da da kitlesi olan bu sosyal sorumluluk projesi sahibi ekip, artık Spotify’da insanlara #ayıptırsöylemesi etiketini ve ismini kullanarak ulaşıyor. Peki bu yayında neler konuşuluyor? Ötekileştirilenler, ayıp denilenler, elalem ne derler… İşte bunlar ve bunun gibi bir sürü kalıplaşmış, dilimize yerleşmiş ve artık değişmesi gereken tabusal kelimeler, cümleler ve konular. Onur Haftası’nın yaklaştığı şu günlerde belki bir kişi bile doğru bildiği yanlışı dönüştürüp yerine eşitlikçi bir dil kullanabilir hale gelsin diye konuşup ikna edemediğiniz arkadaşınızla bu yayınları paylaşabilirsiniz. Bir çeşit amme hizmeti gibi düşünebiliriz. Zira Türkiye’de kadın olmak veya “öteki” olmak ne denli zor, artık az çok konuya hakimiz diye düşünüyorum. Instagram’da yürüttükleri hareketleri ve göze batan bazı güncel konuları paylaşan @kız_basına hesabını da takip edip dört koldan konuya vakıf olabilirsiniz.