Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi, her yıl dönüşümlü olarak sanat ve mimarlık sergileri düzenliyor. Bu yıl, 20 Nisan-24 Kasım tarihleri arasında Venedik’te gerçekleşecek 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, Gülsün Karamustafa’nın mekana özel ürettiği eseri Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli başlıklı yerleştirmeye ev sahipliği yapacak.
İlk kez 2003 yılında gerçekleşen Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, farklı sanatçıların katılımıyla ilgi çekiyor. Bu yıl Türkiye Pavyonu’nda göreceğimiz Gülsün Karamustafa ise 50 yıldan uzun süredir göç, bellek, aidiyet, kültürel kimlikler gibi toplumsal meseleler üzerine eğilerek sanat çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçı, çalışmalarında resim, enstalasyon, fotoğraf, video ve performans gibi farklı mecraları kullanıyor. 2021 yılında Roswitha Haftmann Ödülü’ne, 2014 yılında Prens Claus Ödülü’ne layık görülen Karamustafa, eserleriyle kendisinden sonraki kuşaklara da ilham veriyor.
Gülsün Karamustafa’nın Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli başlıklı çalışması ise dünyanın savaşlar, afetler, doğa ve çevre sorunları gibi zorluklarla karşı karşıya kalması sonucu ortaya çıkan acıları, kaybolan değerleri ve zayıflayan insan ilişkilerini ele alıyor. Sanatçı, bu anlatıyı ise günlük nesneler üzerinde yeni anlamlar yaratma geleneğini devam ettirerek ortaya koyuyor. Bu sayede yaşanan olayların ardında bıraktığı boşluk, oyuk ve kırıklıkların izlerini mekana taşımayı amaçlıyor. Sergide gerçekleşecek yerleştirme, dünyayı “bir savaş alanı” ve “sürekli değişen bir zemin” olarak tasvir ediyor. Sanatçı, yapıtının bir bölümünde kadim inançlar arasında süregelen çatışmalara gönderme yapıyor.
“Başka bir şirket mümkün” diyerek sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve çeşitlilik, kültür-sanat gibi birçok alanda çalışmalar yürüten Mey|Diageo’nun destekçilerinden biri olduğu ve İKSV koordinasyonu ile gerçekleşecek olan Venedik Bienali Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, dünyaca ünlü sanat dergisi Frieze editörleri tarafından yılın en merakla beklenen sergileri arasında gösterildi.