Yakın gelecekte bizi bekleyen en büyük tehlikenin iklim krizi ve doğal kaynakların tükenmesi olduğunun artık hepimiz farkındayız. Gidişatı tersine çevirmek içinse elimizde çok önemli bir güç var! İşin ilginci; aslında bu güç, bu krizle karşılaşmamızda da önemli bir paya sahip. Bu gücü doğru bir şekilde kullanarak şartları lehimize çevirebiliriz. Bu güç; teknoloji! Teknolojiyi doğru kullanarak iklim kriziyle mücadele etmek mümkün. Bunun bir bir adı da var: yeşil teknoloji! Haydi, yeşil teknoloji nedir ve yeşil teknoloji örnekleri nelerdir sorularının cevaplarına birlikte bakalım…
Yeşil Teknoloji Nedir?
Herhangi bir kavramın başına ‘yeşil’ ifadesi getirildiğinde ne anlama geldiğini aslında artık hepimiz az çok anlıyoruz. Özet halde tanımlamak gerekirse yeşil teknoloji; üretimden kullanım süreçlerine kadar her bir aşamada doğal kaynakların sürdürülebilirliğini gözeten ve aynı zamanda gezegenimizdeki doğal yaşamın sağlıklı bir şekilde var olabilmesine destek olan teknoloji türü olarak tanımlanıyor. Yeşil teknoloji ne demek sorusunun bir cevabı da doğa dostu teknoloji olarak verilebilir.
Bu kavramla tanışmamız ise aslında sanıldığı gibi çok da yeni değil. Yeşil teknoloji kavramının ortaya çıkması, araştırmalara göre 19. yüzyıla kadar dayanıyor.
Yeşil Teknolojinin Tarihi
Yeşil teknolojiyle ilgili ilk çalışmalar, 19. yüzyılda bilim insanlarının fosil yakıtların ekolojik yaşama verdiği zararları fark etmesiyle başladı. Ucuz ve efektif bir yöntem olan fosil yakıtlar, bugün de bildiğimiz üzere doğaya çokça zarar veriyor ve geride oldukça zararlı atıklar bırakıyordu. İlk olarak bu dönemde fosil yakıtların zararlarını azaltmaya yönelik çalışmalar gerçekleşti ve alternatif yakıt arayışları gündeme geldi.
Yeşil teknoloji konusundaki ikinci önemli gelişme ise İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşandı. Savaş, yalnızca insanlığa değil doğal kaynaklara da büyük oranda zarar veriyordu. Bu aşamada ABD halkı tarafından bir geri dönüşüm programı başlatıldı. Yaklaşık 400 bin kişinin gönüllü olarak katıldığı programda tonlarca metal, kağıt ve plastik geri dönüşüme kazandırıldı.
Yeşil Teknoloji Örnekleri
Yaklaşık 200 yıllık bir sürecin ardından bugün, yeşil teknoloji nedir diye sorduğumuzda aklımıza basit geri dönüşüm uygulamalarından çok daha fazlası geliyor. Yeşil teknoloji kapsamında insanlığın gelişmesiyle birlikte çok daha fark yaratan uygulamalar karşımıza çıkıyor.
Trafikten bilişim teknolojilerine, tarımdan enerji kaynaklarına kadar her alanda yeşil teknoloji ya da bir diğer deyişle temiz teknoloji örnekleri uygulanıyor. Devletin de Yeşil Sanayi Destek Programı gibi uygulamaları toplumsal çapta dönüşüme katkı sağlayan adımlar arasında.
İşte yeşil teknoloji örnekleri dendiğinde akla gelen birkaç uygulama…
Güneş Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri
dönüşü
İklim krizinin en temel nedenlerinden biri olarak görülen konu, tabii ki fosil yakıtların enerji için kullanılması. Bu aşamada enerji kaynaklarında yeşil teknoloji bağlamında alternatif arayışları uzun yıllardır devam ediyor.
Günümüzde en ucuz ve gezegenimize en az zarar veren enerji kaynaklarından biri olarak güneş enerjisinden faydalanma metodu kabul ediliyor. Güneş enerjisiyle arabalar, buzdolapları, klimalar ve hatta cep telefonları geliştirilmeye devam ediyor.
Rüzgar türbinleri de alternatif enerji konusundaki önemli seçeneklerden bir tanesi. Gezegenimizin doğal ve zararsız kaynaklarından biri olan rüzgarın kullanımıyla büyük şehirlerde aydınlatmadan üretime kadar birçok alanda enerji sağlanıyor.
Elektrikli Araçlar ve Hidrojenli Araçlar
Geleneksel ulaşım yöntemleri, her yıl ortaya çıkardığımız karbon ayak izinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Tabii ki bundaki en önemli etmen de yine fosil yakıtların kullanımı.
Yeşil teknoloji ve inovasyon alanında özellikle araçlarla ilgili son yıllarda oldukça fazla gelişme var. Bu alanda alternatifler geliştirmeyi hedefleyen bilim insanları, yeşil teknoloji uygulamaları kapsamında elektrikli araçlar ve hidrojen enerjisiyle çalışan arabalar üretiyor. Her ne kadar bu iki yöntem de ulaşımdaki karbon emisyonunu sıfırlamasa da geleneksel ulaşım yöntemlerine göre çok daha çevreci alternatifler oldukları söylenebilir.
Karbon Yakalama Teknolojileri
Yeşil teknoloji örnekleri arasında en fazla dikkat çekenlerden bir diğeri ise karbon yakalama teknolojileri. Bu teknoloji, diğer örneklerde olduğu gibi atmosfere salınan karbon miktarını azaltmayı değil, salınan karbonu atmosferle buluşmadan yakalamayı hedefliyor.
Özellikle büyük fabrikalarda veya üretim merkezlerinde gerçekleştirilen bu uygulama, yalnızca karbon salınımını engellemekle kalmıyor. Aynı zamanda son teknoloji cihazlarla yakalanan karbon gazları, özel depolarda saklanıp daha sonraki üretim süreçlerinde kullanılabiliyor.
Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları
Tarım ve hayvancılık da karbon ayak izi salımı konusunda önemli bir yüzdeye sahip. İnsanlığın geleceği için hayati önem taşıyan tarım faaliyetleri, modern dünyada son derece endüstriyel bir hal aldığı için aslında doğayla iş birliği içerisinde gerçekleşmesi gereken bu uygulama, doğaya zarar veren bir aksiyona dönüşüyor. Yeşil teknoloji uygulamaları kapsamında gerçekleştirilen inovasyonlar, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde çok daha çevre dostu bir yol izlenmesini hedefliyor.
Yeşil teknoloji ve sürdürülebilirlik beraber nihai hedefler olduklarında tarımın uygun yöntemlerle yapılması büyük bir destekçi. Organik tarım uygulamaları ve doğal tarım yüksek karbon salımına neden olan hayvan yemlerinde kullanılan alternatif maddeler ya da yapay et teknolojileri, yeşil teknoloji nedir sorusunun en net yanıtları arasında.
Yeşil Bilişim Teknolojileri
Yeşil bilişim teknolojileri nedir sorusuna şöyle cevap verebiliriz; şirketlerin karbon ayak izlerini, sera gazı emisyonlarını ve enerji tüketimlerini azaltmalarını sağlayan tüm teknolojilere yeşil bilişim teknolojisi denir.
Yeşil teknoloji alt başlığı olan yeşil bilişim; sunucuları, PC’leri ve diğer bilgisayar ve yardımcı teknolojik ürünleri çevre dostu biçimde seçmek ve IT operasyonlarının çevreye etkisini en aza indirmeyi hedefleyen bir disiplindir. Bir ürünün ömrü boyunca enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve kullanılmayan ve eski ürünlerin biyolojik olarak parçalanabilirliğini teşvik etmek de yeşil bilişime dahildir.
