Yaşasın Yaz Geldi: Yaz Meyveleri

Yaşasın Yaz Geldi: Yaz Meyveleri

Güncelleme Tarihi: 2 Temmuz 2021

Havalar bir ısındı, bir soğudu derken artık yaz geldi. Haliyle yaz meyveleri de pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Bakalım bu meyveler nelermiş, faydaları neymiş ve kendileri nasıl tüketilirmiş… 

Karpuz

yaz meyveleri karpuz

Fotoğraf: Adam Kontor

Eskiler derdi ya hani, “Karpuz kabuğu denize düştü ise yaz gelmiş demektir.” diye… İşte karpuzu tezgahlarda gördüğümüzde bizim için yaz gelmiş demektir. Bol su içeren, biri kesip çekirdeklerini ayıklayıp ikram etse daha mutlu olacağımız karpuzun faydaları da en az içindeki su kadar fazla. Şeker hastalarının ve diyet yapmak zorunda olanların dikkatli tüketmesi gereken karpuz, başta kanser önleyici olmakla beraber tansiyonu da dengeliyor. İçinde A ve C vitaminlerini barındıran karpuzun tedaviyi destekleyen bir yanı da var. Antioksidan özelliği taşıyor ve aynı zamanda içindeki suyun bolca olması sebebiyle de tokluk hissini artıyor. Dört dilim kesip birini bize ayırabilirsiniz. Fazlası risk olabilir.

Yeşil Erik

Yaz meyveleri yeşil erik

Fotoğraf: Robfoto

Adı geçince bile tıpkı limonda olduğu gibi ağzı sulananlar burada mı? Ekşi mi ekşi, lezzetli mi lezzetli bir meyve olan erik, kimileri tarafından sade tüketilirken, kimileri de erikleri tuza banıp yiyor. Erik, içinde A ve C vitaminlerini barındırıyor. Liflere sahip olan bu meyve, sindirime büyük fayda sağlıyor. Şeker oranı düşük olduğundan diyabet hastaları da rahatlıkla tüketebilir. 

Çilek

Çilek

Fotoğraf: Conger Desing

Yeşil ve kırmızı rengin en sevimli uyumunu yakalamış olan çilek, o kadar çeşitli şekilde tüketilebilir ki kendisi yaz meyveleri arasında adeta bir joker meyve niteliğinde. Pastası, reçeli, kompostosu, pudra şekerlisi, krem şantilisi, yoğurtlusu derken birçok şekilde tüketilebilen çilek, fayda yönünden de çok zengin. Aslında daha ziyade ilkbahar aylarında çıkmaya başlayan çilek meyvesinin içinde yok yok. A ve C vitamini, folik asit, potasyum, manganez, fosfor, selenyum ve birçok mineral içeren çilek, kansere karşı koruyor, kolesterolü dengeliyor. Kalbe de göze de hitap eden çilek, mutfakta şimdiden baş köşeye kuruldu bile. 

İncir

incir

Fotoğraf: Stux

İncirler olmadan gideniniz varsa, üzülmeyin, onlar kaybeder! Siz en iyisi mi şöyle kendinize güzel bir tabak hazırlayıp vitamin deposu incirlerinizi sakin sakin yiyin. Yaz da geldi; yeni umutlar, yeni bir hayat diye bakın! Gelelim incirimizin faydalarına: Ege’nin incilerinden biri olan incir; magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez gibi mineraller içermekle birlikte lif de içermektedir. Hem kabızlığa, hem kemiklere iyi gelen incirin tatlısı da reçeli de pek güzel oluyor. Diyabet hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. 

Kiraz

yaz meyveleri kiraz

Fotoğraf: Conger Desing 

Çocukken iki kirazın dallarının birleşmiş olanlarını kulağımıza asar, küpe yapardık. Hala bize hem yazın gelmiş olmasının sevincini yaşatan, hem de bizim için eğlenceli bir meyve olan kiraz da çok faydalı. Bağışıklık sistemini destekleyen, demir oluşumuna yardımcı olan, migren ağrılarına şifa olan kiraz da içinde A ve C vitaminlerini içeriyor. Sindirim sistemine faydası olduğu kadar kansere karşı da koruyucu özelliği olan kirazdan 20 tane seçip 8-10 tanesini bize ayırmayı unutmayın lütfen. Günlük bu sayı kafi, fazlası pek uygun olmayabilir.

Kavun

kavun

Fotoğraf: Images BG

Siz kavuncu musunuz, yoksa karpuzcu mu? Evet, bu tartışmaların döndüğü lezzetli sofraların mevsimine geldik. Kavunun kokusu, tadı aslında karpuzla kıyaslanamayacak kadar farklı. Yine de kavuncu-karpuzcu tartışmasının meyvesi olmaktan kaçamıyor. Kavun sadece meyve değil tabii, en güzel mezelere eşlik eden keyif arkadaşı aynı zamanda. Peki kendisinin bize başka ne gibi faydaları olabilir? İçi bolca su dolu ve potasyum kaynağı kavun, A ve C vitaminleri sayesinde de kansere mani olabiliyor. Ödeme iyi geliyor ve sıvı kaybının önüne geçiyor. 

Üzüm

yaz meyveleri üzüm

Fotoğraf: Free Photo

Yeşil, mor, kokulu şeklinde çeşitlilik içeren üzüm, şeker oranı yüksek yaz meyveleri arasında. Tatlı ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayacak olan meyve, bakalım vücudumuza ne gibi bir fayda sağlıyor: Potasyum ve C vitamini içeren üzüm içeriğindeki lif sayesinde sindirimi kolaylaştırıyor. Antioksidan içeren üzüm strese de iyi geliyor. Şeker oranı yüksek olduğundan diyabet hastalarının tüketmesi pek uygun görülmüyor. 

Kayısı

kayısı

Fotoğraf: Couleur

Kavun-karpuzun başına gelen kayısı ve şeftalinin de başına geliyor. Siz kayısı mı seversiniz, yoksa şeftali mi? Kayısı denince akla ilk sindirim sistemine sağladığı fayda geliyor. Kurusu da tazesi de kabızlığa çok iyi geliyor. Lif ve posa içeren kayısı tokluk hissi veriyor ve antioksidan özelliği sayesinde de kansere engel olduğu söyleniyor. A vitamini içeren kayısının gözlere de çok faydası var. 

Armut

armut

Fotoğraf: Geraldine Dukes

Armudun iyisini kesinlikle ayılara bırakmamalıyız, kendimiz tüketmeliyiz! Çünkü armut, içinde diğer meyvelerden farklı olarak K vitamini içeriyor. Peki K vitaminin ayrıcalığı nedir derseniz; kemik ve kalp-damar sağlığını sağlamasının yanı sıra en çok hafızayı kuvvetlendiriyor. Bağışıklık sistemini güçlü tuttuğundan dolayı hastalıklara yakalanma riski azalıyor, enfeksiyonlarla mücadelede galip çıkarıyor. 

Şeftali

şeftali

Fotoğraf: Alicja

Şeftali de bizi şaşırtmıyor. O da içinde A ve C vitaminlerini, potasyumu barındırıyor. Yani bu da demek oluyor ki kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor, kabızlığı önlüyor ve idrar söktürüyor. Tansiyonu düşürdüğü de söyleniyor. 

Ek olarak; tüm bu meyvelerin reçelini yapabileceğiniz gibi, Smoothie yaparak sağlıklı beslenme veya diyet listenize lezzetli takviyeler yapabilirsiniz. Afiyet bal olsun.

Kapak Fotoğrafı: Gábor Adonyi