Urla Gezi Rehberi

Urla Gezi Rehberi

Güncelleme Tarihi: 2 Temmuz 2021

İstanbul’un giderek kalabalıklaşması ve yeşil alanların azalmasıyla herkes en az bir kez Güney’e taşınma hayali kurmuştur. İşte bu cümledeki ‘Güney’, Urla olabilir. Sanat dolu kültürü, meşhur enginarı, leziz mutfağıyla büyük şehir sakinlerinin içini çeke çeke baktığı yerlerden biri Urla. Bazı şanslı beyaz yakalılar, emekliler ve yaşamını yeniden kuran kişiler ise bu cennet ilçeye taşınma şansı buldu. Henüz bu grupta yerinizi almasanız da “Gidip bir şarabımı içeyim, tatilimi mis gibi doğada geçireyim” diyorsanız, İşte Urla gezi rehberi…

Urla’nın Tarihçesi

Urla ismi, Yunanca’da sazlık-bataklık anlamına gelen Vurla kelimesinden geliyor. Bazı tarihçilere göre ise Urla ismi, Osmanlı’nın beşinci padişahı I. Mehmet’in komutanlarından İbrahim Bey’in sefere çıkarken kendisine ‘uğur ola’ demesinden türemiş.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de adı bulunan Urla’nın, Kıdafe Kralı’nın kızı Ulice tarafından kurulduğu ve şehre Urli ismi verildiği, bu ismin de zaman içinde Urla’ya evrildiğinden bahsediliyor.

Antik çağdaki ismi Klozomenai olan Urla’nın, Dor ve Aka göçleri nedeniyle buraya yerleşen İyonlar tarafından kurulduğu biliniyor. İyonlardan sonra Pers, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren Urla, özellikle Büyük İskender ve Roma dönemlerinde büyük gelişmeler kaydetmiş.

Bu tarihlerde Batı Anadolu’nun bilim ve kültür merkezi haline gelen Urla, Sokrates’in hocası olarak bilinen Anaksagoras sayesinde felsefeyi tanımış. Anaksagoras’ın heykeli Urla ilçe merkezinde gelenlerin karşısına çıkıyor.

Ünlü Türk Denizci Çaka Bey’in önderliğinde 1080’li yıllarda Urla’ya gelen Türkler, buraya yerleşmeye başlamış. 1390’da Osmanlı egemenliğine giren Urla, 18 Mayıs 1919’da Yunan işgaline uğradıktan üç yıl sonra 12 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtarılmış.

Urla’ya Ne Zaman Gidilir? 

Urla gezi

Fotoğraf: NTV 

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Urla’da, Karaburun’dan esen rüzgar sayesinde yazın rahatlıkla kalabilirsiniz. Haziran ve eylül ayları arası oldukça kalabalık olan Urla’nın keyfini daha sakin olan sonbaharda çıkarabilirsiniz. Eğer damak tadınıza ve şarap kültürüne düşkünseniz eylül-ekim aylarında şarap bağlarını gezebilir, tadım yapabilirsiniz. 

Urla’da Nerede Kalınır?

Urla Sanat Sokağı’ndaki Oteller 

Urla Sanat Sokağı’nda yer alan butik oteller özel mimarileriyle Urla’nın en popüler butik otellerini oluşturuyor. 

Tarihi Oteller

Birinci derece koruma altında bulunan tarihi bir binada yer alan bir otel de tercih edebilirsiniz. Ayrıca deniz manzaralı otel restoranlarında Urla’ya özgü deniz mahsüllerini deneyebilirsiniz. 

Urla İskele Mevkii

Urla İskele mevkiinde otellerin yanı sıra birkaç meyhane, bar ve kafeler yer alıyor. Dilerseniz tarihi sokaklarda veya deniz kıyısında yürüyüş yapabilir ya da bisiklet kiralayarak gezebilirsiniz. 

Urla’da Gezilecek Yerler 

Urla'da gezilecek yerler

Fotoğraf: Urla Belediyesi 

Klazomenai

Batı Anadolu tarihinin en önemli merkezlerinden biri olan Klazomenai, kurulan 12 İyon kentinden bir tanesi. Urla İskelesi’nin yakınında yer alan Klazomenai’de, bugüne kadar yapılan kazılarda pek çok lahit ve antik dönemlere ait önemli kültür katmanları bulunmuş. 

Karantina Adası

Karantina Adası, Urla İskele’de ana karaya ince bir yolla bağlanan bir ada. Büyük İskender Dönemi’nde ana kara ile bağlantılandırılan adada, Fransızların yaptığı Tahaffuzhane adlı bir hastane yer alıyor. Adaya Karantina denmesinin nedeni, deniz yoluyla gelenlerin ve göçmenlerin karaya gitmeden önce bu adada karantinaya alınması.

Urla Karantina Adası’nda bir mağara, eski hastane binası ve antik Klazomenai Kenti’nin kalıntıları bulunuyor. Ada çevresinde, denizde Klazomenai’den kalma antik mimari kalıntılarını görmek mümkün.

Urla Sanat Sokağı

Urla ilçe merkezinde esas adı Zafer Caddesi olan Urla Sanat Sokağı’nda, rengarenk kafe ve restoranlar yer alıyor. Burası antikacıların, seramik sanatçılarının, ressamların ve sanatçıların atölyelerine ev sahipliği yapıyor. Sokakta yer alan tezgahlarda tasarım ürünler ve hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Malgaca Pazarı ve Arasta

Urla ilçe merkezinde yer alan Malgaca Pazarı ve Arasta, Urla’nın en eski alışveriş merkezi. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de adı geçen tarihi çarşı, bölgeye özgü kahvelerde bir şeyler içebileceğiniz şirin yer.

Terzi, berber, kasap, manav, lokanta, kuyumcu gibi pek çok ihtiyaca hitap eden pek çok esnafın dükkanının yer aldığı Malgaca Pazarı sokaklarında taburelerde çayınızı, kahvenizi içerken Urla’nın yerel halkının günlük hayatını gözlemleyebilirsiniz.

Urla İskele

Urla ile özdeşleşen fotoğraf karelerine ev sahipliği yapan Urla İskele, Urla’nın denizle bir araya geldiği, balıkçı barınağı çevresinde bulunan balık restoranları, kafeler, kahvaltı yerleri ve katmercilerin bulunduğu, Urla’nın en popüler turistik kısmı. Taze deniz havasını içinize çekebileceğiniz Urla İskele, her mevsimde hareketli. İskelenin bir kısmında küçük bir halk plajı da yer alıyor.

Urla Bağ Yolu

Urla şarap üretiminde Türkiye’nin çok önemli bir ilçesi. Urla Bağ Yolu, 5 butik şarap üreticisinin şaraplık üzüm bağları ve şarap üretim işletmelerinin bulunduğu bir nokta.

Bağ yolunda Urla Şarapçılık, Urla Bağevi, MMG Şarapçılık, Mozaik Şarapçılık ve Urlice Şarapçılık’ın bağları ve işletmelerini bulabilirsiniz. Birçoğu İzmirli ailelere ait olan bu işletmelerde şarap tadımı yapabilir, restoranlarında yemek yiyebilir, üzüm bağlarını keşfedebilirsiniz.

Çeşmealtı

Urla İskele’ye 9 km uzaklıkta olan Çeşmealtı, Urla’nın plajlarının yer aldığı yazlık kısmı. Pek çok İzmirlinin her mevsim yaşadığı müstakil evlerinin bulunduğu Çeşmealtı, İçmeler mevkiindeki kaplıcaları ile de dikkat çekiyor. Çeşmealtı, yaz aylarında kurulan gece pazarı ile yerel ürünleri keşfetmek isteyenlere kapılarını açıyor.

Urla Sualtı Müzesi

Urla Çeşmealtı yakınlarında Güvendik Mahallesi’nde yer alan Urla Sualtı Müzesi‘nde Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Limantepe bölgesinde yaptığı kazılarda keşfedilenler bulunuyor. Türkiye’nin ilk sualtı müzesi olan binada kütüphane, konferans salonu ve laboratuvar mevcut.

Malgaca İçmeleri

Mide hastalıklarını iyileştiren şifalı içme sularıyla meşhur olan Malgaca İçmeleri, eski Çeşme Karayolu’nun Karaburun Kavşağı’nda bulunuyor. Kumsalı ile yaz aylarında denize girmek için gelenleri de karşılayan Malgaca İçmeleri, şifalı suyuna ek olarak su altında kalan tarihi bulgularıyla da görülmesi gereken bir yer.

Yassıca Ada (Alman Adası)

Urla açıklarında yer alan Yassıca ada, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerinin bulunduğu, plajı ve kafesiyle deniz tatili yapmak için tercih edilen popüler bir ada. Yassıca Ada’ya yaz döneminde Karşıyaka ve Konak’tan vapur seferleri ile ulaşmak mümkün.

Urla Festivalleri

Urla ve köyleri, Ege’nin geleneksel yemeklerinin yapıldığı leziz sebze ve otların yetiştirildiği en önemli bölgelerden biri. Urla mutfağı, Akdeniz tipi beslenmenin en leziz örneklerinden. Burası zeytinyağlı yemekleri ve otlarıyla ünlü. İlçe merkezi ve köylerde düzenlenen festivaller de bu harika lezzetleri denemek için birer fırsat.

Özbek köyünde düzenlenen Mart Dokuzu Ot Festivali, her sene nisan ayında yapılan Urla Enginar Festivali, mayıs ayında gerçekleştirilen Barbaros Oyuk (Korkuluk) Festivali, temmuz ayında yapılan Toprak Sahne Tiyatro Festivali ve eylül ayında düzenlenen Nohutalan Kavun Festivali Urla’daki dikkat çeken festivallerden birkaçı.

Urla’da Ne Yenir? Ne İçilir? 

Köy pazarları meşhur olan Urla’da en taze sebze ve meyvelerin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca leziz deniz mahsülleriyle yapılan yemekleri tadabilir, birbirinden lezzetli mezeleri deneyebilirsiniz. 

Urla’da leziz kahvaltılar da oldukça ünlü. Ayrıca katmerin otlu, patatesli, peynirli, kaşarlı ve kıymalı çeşitlerinin tadına mutlaka bakmalısınız. Gözlemeye benzer ince hamur arasına koyulan malzemelerin pişirilmesiyle hazırlanan katmer mis gibi oluyor. 

Ege kültürünün en önemli ögelerinden biri olan zeytinyağlı yemekler, Urla’nın her yerindeki esnaf lokantalarında tadılabilir. Kabak çiçeği dolması, enginar dolması, deniz mahsülleri, yerel ot çeşitleri ve mezeler Urla’da tadına bakabileceğiniz yemekler arasında bulunuyor.

Kapak Fotoğrafı: Wikipedia