Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2021
Bu sıcak yaz günlerinde çevreyle iç içe zaman geçirmek hepimizin ihtiyacı. Peki Türkiye’nin ekoloji haritası eşliğinde boş zamanınızı değerlendirebileceğiniz yerleri keşfetmeye ne dersiniz? Durun bir dakika! Ekoloji haritası nedir? Gelin, bu soruya Türkiye’nin ekoloji bölgeleri ile cevap bulalım…
Ekoloji Haritası Nedir?
Ekoloji haritası, en basit tabirle bir bölgenin ekolojik açıdan değerli alanlarının harita üzerinde işaretlenmesidir. Bu sayede ekoturizm desteklenir, yerel halk bilinçlendirelerek ekolojik bölgeler korunur. Ekoloji haritalarında milli parklar, doğal yaşam alanları, ekoloji müzeleri, ekolojik yerleşkeler, eko-pazarlar ve botanik bahçeleri bulunur. Gelin, isterseniz Türkiye’nin ekoloji haritasını 7 bölgeye bölerek bazı önemli yerleri inceleyelim…
Marmara Bölgesi Ekoloji Haritası
Görsel: Pxhere Commons
Bakırköy Ekolojik Pazarı
Bakırköy Belediyesi ve Buğday Hareketi iş birliği ile kurulan Bakırköy Ekolojik Pazarı, yıllardır müşterilerine %100 ekolojik ürün garantisi veriyor. Siz de Buğday Hareketi’ne destek vermek ve sağlıklı beslenmek için Bakırköy Ekolojik Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz.
PermaKamp
Günümüz çocuklarının doğa yoksunluğu sorununu çözmek amacıyla yola çıkan PermaKamp, çocuklarımıza permakültür çerçevesinde metropolün göbeğinde unutulmaz bir doğa tatili sunuyor. Gıda üretiminden ekolojik projelere kadar birçok konuda eğitimin verildiği kamp, çocuklarını şehir yaşamından uzaklaştırmak isteyenler için birebir!
Trakya Bölgesi Ekoloji Haritası
Almalı Doğal Yaşam Çiftliği
Gürültülü şehir yaşamından biraz olsun uzaklaşmak isteyenleri davet eden Almalı Doğal Yaşam Çiftliği, bölgenin doğasını yakından tanımanıza olanak sağlıyor. Ayrıca çocuklar için doğa eğitimleri ve doğa yürüyüşleri bulunmakta.
Kıyıköy Kasabası
Kırklareli’nin Vize ilçesine kurulmuş olan Kıyıköy Kasabası, doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Kıyıköy Kasabası, İstanbul’a yakın olması açısından metropol sakinleri için bir kaçış noktası. Trakya’nın doğal güzellikleri içinde hesaplı tatil geçirmek isteyenler mutlaka Kıyıköy Kasabası’na uğramalı.
Ege Bölgesi Ekoloji Haritası
Zeytin Okulu
Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2015 yılında kurulan Zeytin Okulu, bölgenin ekolojik değerlerinin tanıtılması ve öğretilmesi amacıyla faaliyete geçirildi. Doğa yürüyüşlerinden ekoloji seminerlerine kadar pek çok etkinliği bünyesinde barındıran okul, çevre köylerde yaşayan çocukların eğitimlerine de destek vererek bölgeyi kalkındırmayı amaçlıyor.
Palmiye Merkezi
Dr. Ragıp Esener tarafından kurulan Palmiye Merkezi, Türkiye’de örneğine az rastlanır derecede büyük bir botanik bahçesi. 80 bin metrekarelik alana kurulmuş bu devasa merkez, 1200 farklı bitki ve 140 çeşit palmiyeye ev sahipliği yapıyor. Hayatınızda hiç görmediğiniz bitkileri görmek istiyorsanız Palmiye Merkezi, sizler için biçilmiş kaftan.
Akdeniz Bölgesi Ekoloji Haritası
Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi
Eski bir Antakya Evi’nin restore edilmesiyle 2012 yılında kurulan müze, Türkiye’nin ilk tıbbi ve aromatik bitkiler müzesi olma sıfatını taşıyor. Müzede 280’den fazla tıbbi ve aromatik bitki sergileniyor. Müzeye girdiğiniz anda burnunuza dolan hoş kokular bile bu müzeye gitmek için değer!
İç Anadolu Bölgesi Ekoloji Haritası
ODTÜ Bostanı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan ODTÜ Bostanı, ekolojik kent bahçeciliği hedefiyle yola çıktı. Topluluk, birçok bitkinin üretimine destek olduğu gibi okul içerisinde kent bahçeciliği üzerine seminerler veriyor.
Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi
Tahtacıörencik Köyü’nde doğal yaşamı, doğal çevreyi ve doğa dostu üretim pratiklerini desteklemek amacıyla kurulan kolektif, bölge halkına da destek oluyor. TADYA, üzüm hasadı ve kahvaltı şenlikleriyle ziyaretçilerine bozkırın ortasında unutulmaz anılar yaşatmayı hedefliyor.
Doğu Anadolu Bölgesi Ekoloji Haritası
Yalçıner Çiftliği
TaTuTa projesi kapsamında Erzincan’da kurulan Yalçıner Çiftliği, doğayı seven gönüllülere kapısını açıyor. Bu projeye göre eğer hasat zamanında çiftliğin gündelik işlerine yardım ederseniz ücretsiz konaklama ve yemek imkanlarınız bulunuyor. Ayrıca meraklıları için 12 ay boyunca ücretli konaklama seçenekleri de bulunmakta.
Munzur Vadisi Milli Parkı
Tunceli-Ovacık Dağları arasında yer alan milli park, yılın 365 günü doğa harikalarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle haziran ve eylül aylarında ziyaretçi sayılarının yükseldiği parkta, adrenalin bağımlıları için rafting alanları da mevcut.
Karadeniz Bölgesi Ekoloji Haritası
Sisi Pansiyon
Bir eko-turizm projesi olarak başlayan Sisi Pansiyon, Rize Şenyuva’da ziyaretçilerine Karadeniz’in eşsiz havasını ve doğasını sunuyor. Küçük bungalov tipi pansiyonlarda Fırtına Deresi’nin sesiyle uyumak, tüm dertlerinizi ve tasanızı alıp götürecek. Ayrıca pansiyonda ekolojik ve yerel üretimi desteklemek için civardaki köylülerin yetiştirdiği meyve ve sebzeleri tadabilirsiniz.