Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2025
Sürdürülebilir şirketler dendiğinde aklınıza ne geliyor? Kar marjı yüksek, çağa ayak uydurmuş markalar mı? Yoksa gıda veya hizmet gibi zamansız sektörlerde faaliyetlerini sürdüren firmalar mı?
Tabii ki iş hayatında sürdürülebilirlik, farklı farklı anlamlarla algılanabilir. Temelde ‘var olmaya devam etmek’ gibi anlamlar çıkarabileceğimiz sürdürülebilirlik kavramı, iş yaşamındaki bazı acımasız kurallara uyum sağlamayı gerektirebilir. Peki, ya o çok kar getiren işinizi yapacak bir gezegeniniz olmasaydı? Ya en çok sattığınız malın üretiminde kullandığınız ham madde kaynakları bir anda tükeniverseydi? O zaman sürdürülebilirliği “para kazanmak” kavramından ziyade gezegene uyum sağlamak olarak algılamak zorunda kalırdık.
Aslında sürdürülebilir markalar veya şirketler dediğimizde işaret ettiğimiz kavram tam olarak bu. Faaliyetlerinde çevre duyarlılığını önemseyen, yalnızca ekonomik değil çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik alanlarına da eğilen kurumları sizin için derledik…
Sektörüne Yön Veren Sürdürülebilir Şirketler
İklim değişikliğinin sonuçlarını her geçen gün daha somut bir şekilde gördüğümüz bu dönemde, iş yaşamındaki birçok farklı sektörden lider kurum, sürdürülebilirlik projelerine ağırlık veriyor. Beyaz eşyadan finans sektörüne, alkollü içecek üreticilerinden otelciliğe kadar her alanda yepyeni sürdürülebilirlik projeleri ile tanışıyoruz. O halde gelin, gerçek anlamda gezegenimiz için sürdürülebilir şirketler hangileriymiş, birlikte bakalım…
İşte sürdürülebilirliğe önem veren şirketler ve yürüttükleri sürdürülebilirlik projeleri…
Mey|Diageo
Türkiye’den sürdürülebilirliğe önem veren şirketler söz konusu olduğunda akla ilk gelen markalardan bir tanesi Mey|Diageo. Çok uzun yıllardır sektöründe lider konumda bulunan şirket, çeşitli sürdürülebilirlik projelerine de imza atıyor. Özellikle sürdürülebilir tarım konusunda toprak yapısının korunması çalışmaları, organik gübreleme, laboratuvar ve duyusal analizlerle hasat yapılması gibi uygulamalar örnek olacak nitelikte.
Belirli periyotlarla sürdürülebilirlik raporu yayımlayan Mey|Diageo, hem üretim faaliyetlerinde hem de sosyal sorumluluk projelerinde toplumsal duyarlılığı gözeten şirketlerden bir tanesi.
Markanın son sürdürülebilirlik raporu içinde öne çıkanlar ise şöyle:
- Sürdürülebilirlik odağında 169 farklı proje gerçekleştirildi.
- Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında %9 azalma sağlandı.
- Mey|Diageo üretim tesislerindeki su tüketimi %8 azaltıldı.
- Kurumsal sürdürülebilirlik projeleriyle yüz binlerce metreküp su tasarrufu sağlandı.
- Kurum içi gerçekleştirilen sosyal sürdürülebilirlik projeleri ile kapsayıcılık ve çeşitlilik artırıldı.
- Çalışan bağlılığı endeksi sonucunun %95 olması sürdürülebilir bir iş tatmini sağlanabileceğini gösterdi.
Mey|Diageo, ayrıca “Ekosistem 2030: İlerlemenin Ruhu” adını verdiği bir sürdürülebilirlik projesi de yürütüyor. Kurum, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile paralel bir şekilde yürüttüğü projede sürdürülebilir gelecek için çeşitli adımlar atmaya hazırlanıyor.
Garanti BBVA
1946 yılında kurulan ve o günden beri ülkemizde hizmet veren en prestijli finans kuruluşları arasında yer alan Garanti BBVA, sürdürülebilirlik çalışmalarına en çok önem veren firmalardan bir tanesi. Bankanın altı temel maddeye dayandırdığı sürdürülebilirlik ilkeleri, finans sektöründeki çalışmalarında önemli bir yer tutuyor. Sürdürülebilirlik ve sorumlu iş yaşamı konusunda birçok uluslararası organizasyona da üye olan Garanti BBVA’nın bu alandaki çalışmaları, her geçen yıl artarak devam ediyor.
Garanti BBVA, 2024 yılı S&P Global Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi (Corporate Sustainability Assessment-CSA) neticesinde aldığı 85 başarı notu ile ESG değerlendirme platformunda en yüksek puanına ulaştı ve 668 finans kuruluşu arasında 15.sıraya yerleşti. Şirketin sürdürülebilirlik başlığı altında 2030 karbonsuzlaşma hedefleri arasında enerjide %72 azaltım amaçlanıyor.
Unilever
Pek çok farklı sektörde faaliyet gösteren bir dünya devi olan Unilever, özellikle ev bakım kategorisi özelinde sürdürülebilirlik projeleri ile örnek olmayı başarıyor. Ev ve çamaşır temizlik ürünlerinde Temiz Gelecek Vizyonu adı verilen kapsamlı bir stratejiyi duyuran marka, 2030 yılına kadar üretimde fosil yakıt kullanımını tamamen durdurmayı vadetti.
Unilever, Growth Action Plan (Büyüme Eylem Planı) adını verdiği yol haritasında, önümüzdeki yıllarda dört temel sürdürülebilirlik hedefine odaklanacağını duyurdu. Sürdürülebilir şirketler arasında önemli bir yer tutan Unilever’in hedefleri şu şekilde sıralanıyor; iklim, doğa, plastikler, yaşam alanları.
Şirketin sürdürülebilirlik başlığındaki önemli hedeflerinden öne çıkanlar şöyle:
- 2039 yılına kadar değer zinciri genelinde net sıfır emisyona ulaşmak.
- 2030 yılına kadar temel mahsullerin %95’ini sürdürülebilir kaynaklı hake getirmek.
- 2030 yılına kadar 1 milyon hektar tarım arazisinde yenileyici tarım uygulamalarını gerçekleştirmek.
- 2030 yılına kadar su stresi yaşayan bölgelerdeki 100 lokasyonda su yönetimi programları uygulamak.
- Mutlak operasyonel sera gazı emisyonlarını (Kapsam 1 ve 2) 2015’i baz alarak 2030’a kadar %100 oranında azaltmak.
- Bakir plastik ayak izini 2019’u baz alarak 2026’ya kadar %30 ve 2028’e kadar %40 azaltmak.
- Plastik ambalajların %100’ünün yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir olmasını 2035’e kadar sağlamak.
- 2025’e kadar ambalajlarda %25 geri dönüştürülmüş plastik kullanımına ulaşmak.
- 2025’e kadar satılandan daha fazla plastik ambalaj toplamak ve işlemek.
Arçelik
Türkiye’den sürdürülebilir şirketler arasında yer alan bir diğer kurum ise Arçelik. Uzun yıllardan beri beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren kurum, her geçen yıl sürdürülebilirlik çalışmalarına bir yenisini ekliyor.
Geçtiğimiz yıl yayımladığı sürdürülebilirlik raporunda “Odağımız Sürdürülebilirlik: Burada Evindesin” sloganını kullanan Arçelik, her evde sürdürülebilir yaşamı mümkün kılmak için bir dizi proje geliştirdi.
Arçelik, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına katkı sağlarken belirlediği öncelikleri şu şekilde sıralıyor:
- Net Sıfıra Geçiş
- Dijital Dönüşüm & İnovasyon
- Döngüsel Ekonomi
- Su Yönetimi
- Tedarik Zincirinde Değer Yaratmak
- Yerel Toplulukların Desteklenmesi
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik
- Geleceğe Uyum, Kültür, Yetenek ve Organizasyonel Yönetim
- İnsanlar İçin Sağlıklı Yaşamlar ve Refahın Sağlanması
- Kalite, Güvenlik ve Müşteri Yönetimi
Anadolu Efes
Sürdürülebilirliğe önem veren şirketler arasında öne çıkan bir diğer marka ise Anadolu Efes. “Geleceğe artı değer” sloganıyla hareket eden kurum, sosyal ve çevresel pek çok sürdürülebilirlik projesine imza atıyor. Geçtiğimiz yıllarda sürdürülebilirlik adına Tabiatımız Özel Projesi ya da Yeşil Ofis programı gibi pek çok iş birliğine imza atan firma, her yıl sürdürülebilirlik raporları yayımlıyor. Ayrıca kurumun sosyal fayda sağlamak amaçlı kurulan basketbol kulübü de BM Sürdürülebilir Kalkınma programlarına katkı sağlayan çalışmalarına devam ediyor.
Anadolu Efes’in 2023 sürdürülebilirlik raporundan öne çıkanlar şöyle:
- Sürdürülebilir tarım pratikleri
- Üretim süreçlerinde çevresel performansının geliştirilmesi
- Sürdürülebilir ambalaj çalışmaları
- Dağıtım ve lojistikte yeşil taşıma çalışmalarına öncelik verilmesi
Saint-Gobain
Türkiye’de 12 markası ile faaliyet gösteren Saint-Gobain de sürdürülebilirliğe önem veren kurumlar arasında. Çalışmalarında önceliği sürdürülebilir yaşam kavramına veren kurum, herkes için daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir gelecek yaratma hedefiyle hareket ediyor.
Saint-Gobain’in 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığı sürdürülebilirlik çalışmaları ise şöyle:
- Üretim tesislerinde su yönetiminin iyileştirilmesi
- Karbon emisyonlarının mutlak değer olarak azaltılması
- İşlenmemiş ham madde kullanımının ve atık üretiminin azaltılması
- Tüm ürünler için yaşam döngüsü analizi
Hilton
Dünyanın en büyük otel zincirlerinden biri olan Hilton, kendi sektöründeki sürdürülebilirlik projeleri arasında lider konumda. Tüm şubelerinde geri dönüşüm ve tasarruf konularına önem veren kurum, her yıl sürdürülebilirlik alanında yeni çalışmalara imza atıyor. Gri su arıtımı ile su tasarrufu, son teknolojik ürünlerle enerji tasarrufu gibi çalışmalar yapan firma, otellerindeki kullanılmış sabunları da geri dönüştürüyor. Üstelik bu sabunlar, farklı ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor ve böylece sürdürülebilirlik projeleri ile sosyal sorumluluk çalışmaları bir araya gelmiş oluyor.