Anadolu Efes Genel Müdürlük Ofisi, Yeşil Ofis Diploması’nı Aldı!

Anadolu Efes Genel Müdürlük Ofisi, Yeşil Ofis Diploması’nı Aldı!

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2023

Anadolu Efes Genel Müdürlük Ofisi, Yeşil Ofis diplomasını aldı! WWF-Türkiye tarafından yürütülen ve ofislerde ekolojik ayak izini azaltmayı hedefleyen Yeşil Ofis programı, farklı sektörlerden birçok firmayı ortak bir paydada buluşturarak sürdürülebilir bir gelecek yaratmayı hedefliyor. Anadolu Efes de geçtiğimiz dönemde bu programa Genel Müdürlük ofisiyle katılım sağlayan kuruluşlar arasında yer aldı. Kurum içinde geliştirdiği Çevreye Artı Değer hareketinin bir parçası olarak görülen bu çalışmalar, geçtiğimiz dönemde sonuçlarını verdi ve Anadolu Efes, kendi sektöründe Yeşil Ofis Diploması için Genel Müdürlük Ofisi’nde gerekli düzenlemeleri yaparak ilk kuruluş unvanına sahip oldu.

Yeşil Ofis Nedir?

yeşil ofis nedir

Fotoğraf: Alesia Kazantceva

Yeşil Ofis Programı, WWF’in dünyada yürüttüğü çalışmaların temelini oluşturan iklim değişikliği ile mücadele konusundaki stratejik yaklaşımının bir parçası niteliğindedir. Program, iklim değişikliği ile mücadele konusunda karbon emisyonu başta olmak üzere enerji  tasarrufu, yenilenebilir kaynaklar, doğal kaynakların bilinçli kullanımı ve yaşam tarzının değişmesi konularında ofis uygulamalarında değişim yaratmayı ve çalışanlarda farkındalık yaratmayı amaçlar.

Ofislere göre değişen planlamalarda; kağıt atıklar, plastik tüketimi ya da enerji tasarrufu gibi konularda bazı radikal değişiklikler sağlanarak ilgili kuruluşun çok daha sürdürülebilir bir çalışma modeline geçmesi sağlanıyor.

Yeşil Ofis Diploması Nedir?

Anadolu Efes Yeşil Ofis diploması

Yeşil Ofis Programı’na katılım sağlayan kuruluşlar, WWF-Türkiye’nin destekleriyle belirlenen plan dahilinde çalışmalarını gerçekleştiriyor. Belirli bir süre sonucunda hedeflenen değişikliklere ulaşıldığında ise ilgili kuruluş, Yeşil Ofis Diploması almaya hak kazanıyor. 

Anadolu Efes Genel Müdürlük Ofisi, kurum içinde yürüttüğü Çevreye Artı Değer Hareketi ile sektöründe sürdürülebilirlik ve ekolojik duyarlılık adına en etkili çalışmaları yürüten kuruluşlardan bir tanesi. Yaklaşık bir yıl gibi bir sürede Yeşil Ofis Programı kapsamındaki hedeflerine de ulaşan kuruluş, Yeşil Ofis Diploması’na sahip sayılı ofisler arasında da yerini aldı.

Kolektif ve Sürdürülebilir Çalışma

Anadolu Efes Genel Müdürlük Ofisi’nin Yeşil Ofis Diploması’na sahip kuruluşlar arasına girmesi için kurum içinde kolektif ve sürdürülebilir bir çalışma gerçekleştirildi. WWF-Türkiye ile yapılan planlamaların ardından Anadolu Efes Genel Müdürlük Ofisi’ndeki her bir departmandan temsilcinin bulunduğu bir Yeşil Ofis takımı kuruldu. Yeşil Ofis programı kapsamındaki hedefleri belirleyen takım, gerçekleştirilecek uygulamaları adım adım planladı ve hayata geçirdi.

Ekolojik Farkındalık ve Atık Tasarrufu

Anadolu Efes yeşil ofis

Fotoğraf: Jan Piatkowski

Anadolu Efes’in Yeşil Ofis Programı kapsamındaki çalışmaları, üç temel hedef üzerine şekillendi. İlk olarak kurum içerisindeki çalışanların ekolojik farkındalıklarını artırmak adına çalışmalar yürütüldü. Kolektif bilincin oluşturulmasıyla kuruluş içerisindeki çalışmalarda doğal kaynakların çok daha bilinçli bir şekilde kullanılması hedeflendi. Bu çalışmalar sonucunda ofis içerisindeki kağıt kullanımı büyük ölçüde azaltılırken, çalışanları geri dönüşüme teşvik edecek pek çok uygulama da hayata geçirildi.

Anadolu Efes’ten Pozitif Etki Planı

Anadolu Efes pozitif etki alanı

WWF-Türkiye ile gerçekleştirilen Yeşil Ofis Programı, Anadolu Efes’in sürdürülebilirlik alanındaki ilk çalışması değil.  Sürdürülebilirlik çalışmalarını “Pozitif Etki Planı” çatısı altında toplayan Anadolu Efes’in dört odak alanı bulunuyor: Toplum, Çevre, Değer Zinciri ve Çalışanlar. Bu dört odak alanında yaptığı yatırımlar, projeler ve programlarla artı değerler yaratırken, 10 yıllık hedefler çerçevesinde sürdürülebilirlik stratejisini takip ediyor. Yürüttüğü çalışmalarla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA’lar) katkı sağlayan Anadolu Efes, 2010 yılından beri Global Reporting Initiative (GRI) tarafından yayımlanan raporlama kriterlerini baz alarak hazırladığı sürdürülebilirlik raporu ile çalışmalarının sosyal, çevresel, etik, ekonomik boyutlarını şeffaf bir biçimde değerlendirerek kamuoyuyla paylaşıyor.

Ham maddelerini doğadan sağlayan bir üretici olarak çevre konusuna özel önem veren Anadolu Efes’in tüm malt ve bira tesisleri Sıfır Atık Belgesi’ne sahip. Ayrıca kuruluş, her yıl 10 bin tondan fazla atığı geri dönüşüme gönderiyor. Anadolu Efes, çevreye en çok zarar veren maddelerin başında gelen plastik atıklarla ilgili de aksiyon almış durumda. İş Dünyası Plastik Girişimi’nin üyesi olan kuruluş, değer zincirinde plastik kullanım oranı çok düşük olmasına karşın bu oranı daha da azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor. 

Sürdürülebilir Bir Gelecek Birlikte Mümkün!

Gezegenimizin ekolojik sorunlar bakımından kırmızı alarm vermeye başladığı pek çok doğa kuruluşu tarafından ayrıntılı çalışmalarla belgelenmiş durumda. Uzun yıllar boyunca takındığımız kolektif bir umursamazlıkla geldiğimiz bu noktadan, yine ancak kolektif bir duyarlılıkla dönme şansımız var. Bu sebeple iş dünyasındaki sürdürülebilirlik çalışmaları, geleceğimiz için çok önemli. Farklı sektörlerin lider markalarının ekolojik duyarlılık adına yürüttükleri çalışmalar, yalnızca doğal kaynakların tüketimi konusunda önemli bir tasarruf sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda pek çok farklı kuruluşa da örnek olmayı başarıyor.