Güncelleme Tarihi: 5 Temmuz 2022
Pandeminin ilk haftalarında hepimiz ne yapacağımızı bilmez halde evlere tıkılmışken farklı farklı hobiler edindik. Resim, müzik veya farklı bir alanda yeteneği bulunanların işi biraz daha kolaydı. İçinde evcimenlik niteliğinin zerresini barındırmayan öte yandan da sanatsal hiçbir yeteneği bulunmayan ben ise ne yapacağımı bilemez halde şaşkına döndüm. Sonuçta dizi, film, kitap, egzersiz de bir yere kadar… Kafamda bilinmezlik, içimde sıkıntı YouTube’da dolanırken karşıma ‘Zentangle’ diye bir şey çıktı. “Zentangle nedir yahu?” diye açtığım video beni adeta hipnoz etti. Dedim ki tamam, yağlıboya yapamıyorsam ben de Zentangle yaparım!
Zentangle Nedir?
Bugüne kadar kaç kez derste veya toplantıda defterinize hiçbir anlamı olmayan şekiller çizdiniz? Kaç kez çok sıkıldığınız ancak sonlandıramadığınız telefon konuşması sırasında defter karaladınız? Peki ya sonrasında bu anlamsız çizikler kaç kez gözünüze çok estetik gözüktü?
Farkında olarak veya olmayarak hepimiz kendimizi defter karalayarak meşgul ediyoruz. Bazen bu karalamak, zaman öldürmenin ötesine geçip bir terapi haline bile gelebiliyor. Sanatçı Maria Thomas, işin bu terapi kısmını fark eden ve Zentangle’ın doğmasını sağlayan kişi. Thomas, müsvedde kağıda rastgele çizimler yaparken zamanın dışına çıktığını ve stresinin azaldığını; rahip olan eşi Rick Roberts ise Maria’nın bu söylediklerinin meditasyona karşılık geldiğini fark etmiş. Çift, bu noktadan sonra keşfettikleri sanatı etraflarındaki herkesle paylaşmak istemiş ve kendilerince bir sistem geliştirip adını Zentangle koymuş.
Zentangle Çizimi Ne Demek?
Zentangle çizimi, aslında bir metot. Yani yapmış olduğumuz rastgele çizimlerin belli bir sistematiğe dökülmüş hali. Bu metotta, önce istediğiniz boyut ve şekilde bir çerçeve çizersiniz. Çerçeveyi yine dilediğiniz şekillerde parçalara böldükten sonra içlerini motiflerle doldurursunuz. Maria ve Rick, bu motiflere ‘pattern’ diyor. Bir parçaya kaç nokta koyacağınıza veya diğerine kaç tane düz çizgi çizeceğinize karar verirken aslında siz de kendi pattern’ınızı yaratmış oluyorsunuz. Elbette ki sanatta herkes tarafından kabul gören ve sıklıkla kullanılan bazı motifler var; ancak ne olursa olsun Zentangle size özgürlük sunuyor. O an zihniniz sizi nasıl yönlendiriyorsa, içinizden ne geliyorsa onu çizebilirsiniz!
Şu anda bazı okullarda resim öğretmenleri öğrencilerinden Zentangle çizimi metoduyla çizim yapmalarını istiyor. Bunun nedeni Zentangle’ın zihinsel terapi sağlamasının yanı sıra yaratıcılığı artırması ve el-göz uyumu ile konsantrasyonu kuvvetlendirmesi.
Zentangle Nasıl Yapılır?
Başlangıç aşamasında ihtiyacınız olan malzemeler sadece kağıt, silgi, kurşun ve pilot kalem. Dilerseniz tekniğinizi biraz geliştirdikten sonra uç kalınlıkları birbirinden farklı Zentangle kalem setlerinden alabilirsiniz.
Hangi zentangle motifini çizmek isterseniz onu çizebilirsiniz dedik ancak eğer önceden hiç çizim tecrübeniz yoksa tekrar tekrar aynı muntazamlıkta düz veya yuvarlak çizgi çizmek sizin için zor olabilir. Bu nedenle asıl çiziminize başlamadan önce küçük çerçeveler içerisinde biraz pratik yapabilirsiniz, aynı aşağıdaki videoda olduğu gibi:
Zentangle kolay çizim teknikleri ile yeterli pratiği kazandıktan sonra sıra geldi asıl sanatınızı yapmaya. Açın resim defterinizi, boşaltın zihninizi!