Kozmetik Ürünlerde Bulunan Zararlı Kimyasallar

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2022

Cildimiz kendisine uygulanan bir maddeyi kan dolaşımı ile vücudumuza nüfuz etmesini sağlayan en büyük organımızdır. Araştırmalara göre bir kadın ortalama olarak her gün, toplamda 168 kimyasal madde içeren 12 ürün kullanıyor. Kozmetik sektörü bebeklerden tutun da yetişkinlere kadar yaş ve cinsiyet fark etmeksizin geniş kitlelere hitap eden ürünleri içerisinde barındırıyor. Şampuan, duş jeli, ruj, oje, parfüm gibi kozmetik ürünler her ne kadar hayatımızın vazgeçilmez birer parçası gibi görünse de bilinçli tercihler ile zararlı kimyasallardan arındırılmış alternatiflerine yönelebiliriz. Kozmetik ürünlerde yer alan zararlı kimyasalları yakından incelediğimiz yazımız temiz içerikli ürünlere yönelmek için güzel bir motivasyon olacaktır.

Parabenler

Parabenler sabundan ruja kadar birçok makyaj, cilt ve vücut bakımı ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasını ve mikropsuz şekilde kalmasını sağlayan kimyasallardır. Ürünün raf ömrünü uzattığı için hemen hemen her marka bu kimyasalı kullanıyor. Ancak araştırmalara göre parabenlerin östrojen hormonunu artmasına sebep olduğu üreme ve beyin fonksiyonlarına müdahale ediyor. Ayrıca meme kanserine yol açabileceği ve hormonal dengeyi bozarak üreme sorunlarına yol açabileceği de gözlemleniyor. 

Parfüm

Fotoğraf: Damir Spanic

 

Hemen hemen her kozmetik ürün yapay koku yani parfüm içerir. Nemlendiriciler, şampuanlar, saç kremleri cilt bakım ürünleri gibi birçok üründe hoş bir koku vermesi için kullanılan parfümler eğer doğal yağlardan üretilmiyorsa birçok kimyasal maddenin birleşimi demektir. Solunum bozuklukları, alerjiler, dermatit, migren gibi rahatsızlıklara yol açabilen parfümler, hassas ciltlerin özellikle uzak durması gereken kimyasallardan biridir. Kokusuz ürünleri tercih etmeniz için başka bir sebep de parfümlerin potansiyel kanserojenler olması.

SLS

Sls; Sodyum Lauril Sülfat ve Sodyum Laureth Sülfat  cilt bakımı, makyaj, şampuan, duş jeli, diş macunu da dahil olmak üzere birçok üründe yer alan ürünlerin köpürmesini sağlayan zararlı bir kimyasaldır. SLS cildi ve gözleri tahriş etmesinin yanında alerjileri de tetikleyebilen bir maddedir. 

Ftalatlar

Fotoğraf: Element5 Digital

 

Renkli kozmetikler, losyonlar, saç bakım ürünleri ve ojelerde bulunan ftalatlar, ürünün yayılabilirliği için kullanılan tuzlar ya da plastikleştirici kimyasal maddelerdir. Ftalatların üreme hormonları üzerinde olumsuz etkileri gözlemlenmiştir. Meme kanseri riskini de arttıran ve hamilelerin özellikle uzak durması gereken bu kimyasal zaman zaman yapay koku kısmına da karıştırılıp kullanılmaktadır.

Sentetik Renkler

Fotoğraf: Marek Studzinski 

 

Kömür katranından veya petrolden elde edilen sentetik renkler, rujların pigmentinin arttırılmasından, saç boyalarının kalıcılığının sağlanmasına kadar kozmetik sektöründe birçok farklı amaç için kullanılır. Ayrıca kömür katranı piyasada bulunan birçok göz farı ve kaleminin içinde de bulunuyor. Araştırmalara göre sentetik renkler, diğer petrol bazlı ürünlerde olduğu gibi kansere, cilt tahrişine ve akne problemlerine yol açabiliyor.

Siloksanlar

Yumuşatmak, pürüzsüzleştirmek ve yağlı his bırakmadan nemlendirmek için güneş kremleri, deodorant, makyaj bazı gibi çeşitli kozmetik ürünlerde kullanılan siklometikon ve siloksanlar ürünlerin sürülmesini kolaylaştıran toksik maddelerdir. Siloksanların hormonal bozukluklara yol açabildiği gözlemlenmiştir.