Çin kökenli bir egzersiz sistemi olarak anılan chigong, (çigong, gigong, chi kung) geleneksel Çin tıbbının tedavide kullandığı ve tarihi 4 bin yıl öncesine kadar dayanan uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Chigong kavramının; Çin Hükümeti tarafından 1996 yılında Ulusal Sağlık Planı’na eklendiğini, 1989 yılından itibaren Çin’de resmi olarak tıbbı tedavi yöntemi kabul edildiğini ve bazı üniversitenin müfredatına girdiğini görüyoruz.
Aynı zamanda savunma sanatları içinde temel bir yere sahip olan chigong, sadece fiziksel bir aktivite değil zihinsel, ruhsal ve enerji boyutunda denge getiren bir felsefeye sahip. Nefes, can, yaşam enerjisi anlamlarını taşıyan chi (çi) ile beceri, emek anlamlarına gelen gong birleşince zihin-beden-ruh bütünlüğü ifade eden chigong kavramı ortaya çıkıyor.
Esasında Uzak Doğu menşeli bütün enerji sistemlerinin temelinde chigong yer alır. Tao ve zen öğretilerinin uygulamalı bir ifadesi olarak da tanımlanabilecek chigong çalışmaları esnasında chi yaşam enerjisi uyandırılarak en etkin şekilde kullanılır. Yoğun gevşeme hali sayesinde chi’nin akışı kolaylaşır ve zihin dingin ama uyanık bir konuma geçtiğinden nefes düzene girer. Zihin ve beden üzerindeki blokajlar ortadan kalkınca duyarlılık oranı yükselir. Bu hal kişiye evrensel bir enerji alanı hissettirir. Chigong ile bağlantılı yapılan her hareket türünde beden enerji yüklenmeye devam eder. İşin kilit noktası da hareketlerin akışta, yavaş ve sakin bir şekilde, hiçbir zorlama olmadan yapılıyor olmasıdır.
Fotoğraf: Angela Yuriko Smith
Chigong egzersizleri ya da çalışmalarında zihinsel canlandırma oldukça önemli çünkü zihin gücü dikkati yönlendirir ve akabinde chi enerjisi yoğunlaştırılır; bedende aktive olur, vücudun belirli yerlerine ulaştırılır ve kuvvetlenir. Şöyle düşünebilirsiniz: Akupunktur sistemine göre meridyenler (chi denilen kanallar) iğnelerle uyarılırken, chigong alıştırmalarında bu uygulama iğne kullanılmadan duruşlar, hareket ve nefes yoluyla sağlanıyor. Bir anlamda chigong enerjinin dansıdır da diyebiliriz. Türkiye’de de giderek yaygınlaşan bir öğretidir.
Chigong Öğrenmenin Faydaları
Chigong öğrenmenin ve chigong uygulamaları yapmanın birçok faydası vardır. Bedendeki enerji akışını dengeleyen ve düzenleyen bu felsefe, vücuttaki blokajları ortadan kaldırır. Yin ve yang enerjilerinin farkına varılmasını sağlar. Yaşam enerjisi olan chinin evrensel enerjiyle olan uyumunu geliştirir. Beden, ruh, zihin bütünlüğü sağlayarak organizmadaki harmoniyi kuvvetlendirir. Yorgunluğu alır, rahatlatır ve stresi azaltır. Kişiyi daha enerjik, çevik ve esnek yaparken koordinasyon becerilerinizi de geliştirir. Dingin bir zihne kavuşturur, farkındalığınızı arttırır, sezgilerinizi güçlendirir. Duygu halinizi derinleştirerek anda kalmayı ve akışa kapılmayı kolaylaştırır. Doğru nefes tekniğini öğretir. Genel sağlık üzerine olumlu etkileri çoktur, güçlü bir bağışıklık sistemi için çalışır. Duruş bozukluklarını gidermede birebir olduğu için kas ve eklemlerinize de iyi gelir. Kan dolaşımını düzene sokar, uykularınızı kaliteli hale getirir. Chigong akımının ayrıca kilo kontrolü gibi önemli bir faydası daha vardır. Erken yaşlanmanın önüne geçer. Kireçlenme, romatizmal ağrılar, kalp rahatsızlıkları, astım gibi insan hayatını zorlaştıran çok sayıda hastalığın iyileşmesine katkı sunar.
Tai Chi Kavramı
Fotoğraf: Alexeyzhilkin
Dövüş sanatlarının ruhundan ortaya çıkan tai chi, Çin tıbbı içinde enerji egzersizlerini temele alan fiziksel bir disiplin olarak ifade edilebilir. Sıraları önceden belirlenmiş, oldukça yavaş biçimde icra edilen, süreklilik arz eden ve dairesel hareketlerden oluşan bir disiplini işaret eden tai chi, chigong ile bütündür. Tai chi, esasında geleneksel Çin tıbbının önemli bir kolu olan chigong ile meydana gelir. Her ikisi de yavaşlığı, akışta olmayı ve anı hissetmeyi öne alır. Tai chi ve chigong, beden ve zihin uyumunu amaçlar. Günümüzde bu Çin sanatının giderek yaygınlaşmaya başladığını, parklarda, bahçelerde ve pek çok açık alanda uygulandığına şahit olabilirsiniz. Yeni başlayanlar, bu kadar yakın ilişkide olan tai chi ve chigong disiplinlerini başta ayırt etmekte zorlansalar da bunların farklı iki konu olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Tai chi, dış dövüş sanatlarından ziyade daha çok içe yönelir. Dolayısıyla zihinsel, ruhsal ve bedensel/enerjik taraflara focuslanan bir Çin dövüş sanatı olarak karate gibi daha fiziksel kalan disiplinlerden ayrılır.
Tai chi şöyle de tarif edilebilir: Ruhsal boyutu daha yoğun hissedilen, bir koreografiyi andıran sahneleri ile hareketli ama yavaş bir meditasyon hali…
Tai Chi Hareketleri Hakkında
Dik bir duruş, tai chi için en önemli ilkedir. Tam bir sıra tai chi uygulayacak kişi, 24 ila 48 hareket sayısına ulaşır ki orijinalinde 108 sayısına dahi gelinebilir. Bu diziler esnasında hareketlerin akmasını sağlayan, enerjiyi bulan ve ileten eller olur. Karnın altındaki ağırlık merkezi denilen Tan Tien, bedenin desteğini bulduğu noktadır. Dolayısıyla tai chi, aslında yin ve yang’ın evrendeki dengesi ile uyumlanmaya çalışmasıdır.
Tai Chi Öğrenmenin Faydaları
Tai chi sanatı dediğimizde aklımıza ilk olarak yavaşlamak gelmeli Daha doğrusu yavaşlamayı öğrenmeden bu sanata dahil olmak pek mümkün değil. Beden ve zihin yavaşladıkça organizmadaki blokajları, tıkanmaları tespit etmek, enerji akımını farkına varmak kolaylaşıyor. Beden ağırlığının bir bacaktan diğer bacağa yavaş bir biçimde aktarılırken bacak ve kolların oynaması, Çin düşüncesinin vücut bulmuş hali diyebiliriz. Çünkü bu noktada dinamik bir yapının güç dengesini bulduğunu gözlemliyoruz. Bu hal ile birlikte derin ve yavaş nefes alışverişi, tai chi uygulama seviyesinin de zamanla artmasıyla daha da koordineli bir hale gelir.
Yapılan araştırmalar özellikle tai chi alıştırmaları yapan 60 yaş üstü insanların düşme riskini azalttığını göstermiştir. Rutin günlük işlerini yapabilmelerinde dahi sıkıntı oluşturan bir takım rahatsızlıklara sahip olan yaşlı kişiler, tai chiyi bir uzman eşliğinde kontrollü ve düzenli şekilde uyguladıklarında fayda gördüklerini belirtiyor. Tai chi beden dengesini geliştirip, kişiye güven aşıladığından kişinin yürüme hızı ve rahatlığı da artıyor. Özellikle yaşlı ve güçsüz insanlar için oldukça önemli. Ayrıca tai chi yapan kimselerde kan basıncında görülen düşüş, hipertansiyonu olan hastalara da iyi geleceğinin bir göstergesi. Bunun yanında kalp yetmezliği ve felç gibi rahatsızlıkların görülme sıklığını düşürmede etkin.
Yine tai chi hakkında yapılan bir çalışmaya göre kalp yetmezliği ya da koroner arter rahatsızlığı olan 208 kadın hastada üç klinik çalışma gerçekleştiriliyor. Bu araştırmanın sonuçlarına bakıldığında tai chi yapan bu grupta egzersiz kapasitesinde bir yükselme görülürken, kan basınçlarında olumlu bir düşüş yaşanıyor ve yaşam kalitelerinde artış izleniyor. Tüm bunlara ek olarak psikolojik destek tarafında benlik saygısına da katkıda bulunduğu belirtiliyor.
İyi bir yaşam adına kendinizi bulabileceğiniz doğru motivasyon adımlarını mutlaka atın. Kadim bir felsefenin içinde olmak, meditasyona başlamak ve bir disipline girmek hayatınıza birçok güzellik getirebilir. Unutmayalım ki sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak çoğu zaman bir seçim. Siz hangi hayatı yaşamayı seçiyorsunuz?