Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022
Uçak yolculuğunu tercih eden kişilerin yolu havaalanlarından geçer. Yolcular uçağa ulaşabilmek için çok sayıda işlemden geçmek zorundadır. Bu işlemlerin doğru yapılması ve zaman kaybedilmemesi uçağa binişin zamanında gerçekleşmesini sağlar. Bu nedenle havaalanında zaman kazandıracak tüyolar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu tüyoların uygulanmasıyla gereksiz sıra beklemek veya uçağa geç kalmak gibi istenmeyen durumlar yerine havaalanındaki tüm işleri kolayca bitirip keyifli vakit geçirmek mümkün olur.
İlk Defa Uçağa Binecekler İçin Havalimanında Zaman Kazandıran Yollar
Fotoğraf: Erik Odiin
İlk defa uçağa binecek kişiler havalimanında yapılan işlemler konusunda genelde bilgi sahibi değildir. Bu da onların işlemler sırasında zorluk yaşamalarına neden olur.
İlk defa uçağa binecekseniz zaman kazanmanızı sağlayacak şu yollardan yararlanmalısınız:
- Uçak biletinizi isminiz, soy isminiz ve seyahat tarihinize uygun aldığınızdan emin olun.
- Uçak bileti aldıktan sonra size gönderilen PNR kodunu saklayın. Bu kod sayesinde check in işleminizi yapacaksınız.
- Kabin ve yolcu bagajınızı bagaj sınırları ve özelliklerine uygun olarak hazırlayın.
- Uçak saatinizden önce havalimanında olun. Yolculuğunuzdan ortalama 2-3 saat önce havalimanında olmaya özen gösterin.
- Havaalanı güvenlik kurallarını öğrenin ve güvenlik kurallarına uygun şekilde giriş yapın.
- Uçak biniş kartınız için check-in süresi başladığında zaman kaybetmeden check-in işlemini gerçekleştirin.
- Yurt dışı seyahati planladıysanız yurt dışı çıkış pulu almayı unutmayın. Bu pulu aldıktan sonra pasaport işlemlerinizi halledin.
- Bagajlarınız yetkililere zamanında teslim etmeye özen gösterin.
- Uçak biniş kapısına zamanında ulaşmaya çalışın.
- Uçak biniş kapısı açıldıktan sonra zaman kaybetmeden kapıdan geçin ve uçağa biniş yapın.
Uçağa zamanında bindiğinizde keyifli bir uçak yolculuğu sizi bekler. Yolculuğunuz bitiminde de bagajınız varsa bagajınızı nereden alacağınızı öğrenerek yolculuk sonunda havaalanında zaman kaybetmekten kurtulursunuz.
Havaalanında Valiz İşlemlerini Sorunsuz ve Hızlı Geçme Yolları
Fotoğraf: CJ Dayrit
Havaalanında zaman geçirme sürenizi artıracak işlemlerden birisi valiz işlemleridir. Uçak seyahati için genellikle el bagajı ve yolcu bagajı bulundurulur. Bu bagajlar için yapılacak valiz işlemleri farklılık gösterir. Her iki bagaj da yetkililerce kontrol edilir ve hava yolu firması bagaj kurallarına uygunlukları incelenir. Uygunluğun olmaması durumunda eşyalarınızı yanınızda götürmeniz mümkün olmaz. Valiz işlemlerini sorunsuz gerçekleştirmeniz ve hızlı geçmeniz için şunlara dikkat etmeniz gerekir:
- Yolcu bagajınızın 15-20 kg aşmamasına dikkat edin. Bagajınız bu ağırlığı aştığında ek ücret ödersiniz.
- Kabin bagajınızın 55x40x23 cm ebatlarında olmasına özen gösterin.
- Kabin bagajınızda yer alacak sıvılar için sınırlama vardır ve sıvı ürünlerin toplam ağırlığı 1 lt olmalıdır. Ayrıca sıvı ürünlerin 100 ml’lik şişelerde olmasına özen gösterin. Aksi takdirde sıvı ürünlerinizi yanınıza alamazsınız.
- Bagajlarınıza kesici ve delici aletleri koymayın. Bu aletlerin uçaklara alınması yasaktır.
- Kabin bagajlarınıza el çantası, tablet, kamera ve bilgisayar dışında eşyaları koymamaya dikkat edin.
- Makyaj malzemesi ve kişisel bakım ürünleriniz için plastik poşetlerden edinin. Bu poşetlere eşyalarınızı koyarak geçiş esnasında sorun yaşanmamasını sağlarsınız.
- Yolcu bagajınızda patlayıcı madde, tiner, boya, silah, havai fişek veya oksijen tüpü gibi yasak maddelerin olmamasına özen gösterin.
Hava yolu firmalarının kendilerine has bagaj kuralları vardır. Bu nedenle bileti aldığınız firmanın bagaj kurallarını öğrenerek hazırlıklarınızı o kuralları dikkate alarak yapmalısınız. Böylelikle hızlı bagaj işlemleri gerçekleştirerek uçağınıza zamanında binebilirsiniz.
Havaalanında Kişisel Eşyaların Önceden Ayarlanması
Fotoğraf: Chris Hardy
Havaalanında zaman kazanmak için yapılması gerekenler arasında iki önemli şey bulunur. Bunlar kişisel eşyaların önceden hazırlanması ve X ray cihazından geçmeyi engelleyecek eşyaların kişinin yanında bulunmamasının sağlanmasıdır.
Kişisel eşyalar önceden hazırlanmalıdır: Uçak yolculuklarında kişisel eşyaların uçağa alınabilmesi için gerekli taşıma sınırlarına uygun olması gerekir. Bu sınırlara uygun olmayan eşyalar alınmaz veya uygun hale getirilmesi talep edilir. Uçak yolculuğunda yanınızda bulunacak kişisel eşyalarınızın hangileri olacağına zamanında karar verin ve bagajınızı istediğiniz eşyalara göre hazırlayın. Bagajlarınız için sıvı madde sınırlamalarını, eşya sınırlamaları ve ebat sınırlamalarını dikkate alın. Aksi takdirde eşyalarınızın kurallara uygunluğunu sağlarken uçağınızı kaçırabilirsiniz.
X-Ray cihazından geçmeden bozuk paralar cüzdana koyulmalı: Havalimanına geldiğinizde XRay cihazından geçmeniz gerekir. Bu cihazlar metal eşyalara uyarı verirler ve bozuk paralar cihazın en önemli uyarı nedenleri arasında bulunur. Zaman kaybına neden olan bu durumdan kurtulmak için bozuk paralarınızı cebinizde taşımak yerine cüzdanınıza ya da kol çantanıza koymalısınız.
Metal içermeyen kıyafetler tercih edilmeli: X-Ray cihazlarından geçme süresini uzatan nedenlerden birisi metal içeren kıyafetlerdir. Zaman kazanmak için metal düğme, süs veya aksesuar bulunan kıyafetleri tercih etmemelisiniz. Böylelikle cihazdan rahatlıkla geçiş yaparak diğer işlemlere geçebilirsiniz.
Takılar çıkarılmalı: X-Ray cihazlarından geçişi zorlaştıran eşyalar arasında takılar bulunur. Takılar metal içerebildiğinden cihazın uyarı vermesi mümkündür. Bunun için takılarınızı bagajlarınıza koymanız ve üzerinde bulundurmamanız doğru hamle olacaktır. Ayrıca anahtar ve cep telefonu gibi eşyalarınızın da cihazdan geçerken üzerinizde olmamasına dikkat etmelisiniz.
Havalimanında Zaman Kazanmak İçin Online Check-İn
Fotoğraf: Larissa Gies
Check-in uçak yolculuğu yapacak kişilerin yaptırması gereken işlemlerden birisidir. Bu işlem uçak yolculuğu için bilet ve bagaj işlemlerinin yaptırılmasını kapsar. Havalimanında check-in yaptırmak için yolculuğun yapılacağı hava yolu şirketine ait bankoya gidilerek kimlik veya pasaportla uçak biniş kartı alınır.
Bu kart sayesinde yolcunun uçakta oturacağı koltuk belirlenmiş olur. Biniş kartının alınmasının ardından bagaj ağırlığının uygun olup olmadığı araştırılır ve yolcuya bagaj etiketi verilir. Bu işlemler zaman kaybetmenize neden olur ve sıkılabilirsiniz. Zaman kaybetmemek için online check-in yapabilirsiniz.
Online check-in işlemi havalimanlarında uzun kuyruklar beklemeyi ortadan kaldırır. Bilgisayar ve cep telefonlarınızı kullanarak hava yolu şirketlerinin web siteleri üzerinden online check-in yapabilirsiniz.
Bu işlemi yapmanız için uçak kalkış saatinden 72-24 saat önce başlayarak uçuşa 45-60 dk kalana kadar süreniz vardır. Check-in işlemini online yaparsanız müsaitlik durumuna göre uçakta oturacağınız koltukları kendiniz belirleyebilirsiniz. İstediğiniz koltuğu seçtiğinizde konforlu seyahat imkanı elde edersiniz.
Check in işlemi için ad soyad ve rezervasyon numarası (PNR kodu) bilgilerinizi girip ve koltuk seçiminden sonra işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu işlem esnasında yemek hizmeti veya ek bagaj seçimi yapmanız da mümkündür.
Check-in işlemini online şekilde gerçekleştirdiğinizde bileti aldığınız hava yolu firmaları tarafından barkod kodu cep telefonunuza gönderilir. Bu kodu kullanarak uçağa binmeniz mümkün olur. Ayrıca bu barkodu biniş kartı olarak bastırıp kullanmanız mümkündür.
Bagajınız yoksa online check-in işlemini yaptığınız durumda havaalanına geldiğinizde bagaj ve check-in işlemleri yaptırmadan direkt uçağınıza biniş yapma imkanı elde edersiniz. Ancak bagajınız varsa bagajlarınızı teslim etmeniz gerekir. Online check-in işlemi bagaj tesliminde sıra beklememe avantajı kazanmanıza yardımcı olur.
Havaalanında Kuyruk Beklememek İçin Yapılması Gerekenler
Fotoğraf: Phil Mosley
Havaalanları çok sayıda insanın uçak yolculuğu yapmak için bulunduğu yerlerdir. Bunun için uçağa binmek için yapılacak işlemlerde kuyruk beklemek zorunluluğu ortaya çıkar.
Havaalanında kuyruk beklememek için yapılması gerekenler ise şunlardır:
- Güvenlik kontrolü için gerekli kuralları öğrenin ve kurallara aykırı hareket etmeyin.
- Uçuş saatinize birkaç saat kala havaalanında olmaya özen gösterin. Bu sayede kuyruk bekleme süresini azaltmanız mümkün olur.
- Hızlı bilet işlemleri için check-in işlemini online olarak yapmayı tercih edin.
- Kuyruk beklememek için uçak biniş kapıları açılmadan kapı yakınında olmaya özen gösterin.
- Uçağa biniş kartı ve kimliğinizi biniş kapısı açılmadan hazırlayın. Böylece kart ve kimliğinizi hazırlamak için zaman kaybetmez ve geride kalmazsınız.
Bunları yaparsanız kuyruk beklemeden zamanında uçağınıza biniş yapabilir ve yolculuğunuza sıra beklemeden başlayabilirsiniz.
Kapak fotoğrafı: L. Filipe C. Sousa