Eski Mobilyalar Nasıl Değerlendirilir?

Eski Mobilyalar Nasıl Değerlendirilir?

Belki yalnızca eskidikleri için, belki de bir kaza sonucu sağlarında sollarında çatlaklar oluştu. Ya da üzerlerine bir şeyler döküldü veya taşınırken yenisini almak icap etti… Eğer istersek, illaki mobilyaları kullanmamak için türlü sebepler bulabiliriz. Fakat kullanılamayacak halde olsa dahi bir şekilde bu mobilyaları değerlendirmek bizim sorumluluğumuzda. Mesela ileri dönüşüm mantığıyla hareket ederek bu eski mobilyalar ile birbirinden ilginç sonuçlar elde edebiliriz. Ya da hala sağlam olanları bu eşyalara ihtiyacı olan insanlara türlü kuruluşlar aracılığıyla bağışlamak da mümkün. Yeter ki bu güzelim mobilyaların çürüyüp gitmesine izin vermeyelim.

Kullanılmayan Mobilyalar İçin Değerlendirme Fikirleri

Eski Mobilyalar Nasıl Değerlendirilir?
Eski mobilyalar nasıl değerlendirilir?

Fotoğraf: Anastase Maragos

İleri dönüşüm ya da bağışlama yoluyla değerlendireceğimiz mobilyalarda öncelikle şu detaylara dikkat etmeliyiz:

  • Eğer eski mobilyalar ahşaptansa tahta kurdu gibi zararlı böceklere gözümüzü dört açmalıyız. Bu böcekler ahşaba zarar vererek iç çürümeye yol açar ve mobilya bir anda çökebilir.
  • Mobilyanın sağlamlığını birkaç kere test etmek de oldukça mühim. Aksi takdirde beklenmedik kazalarla karşılaşabiliriz.
  • Mobilyaların üst kaplamalarına da dikkat kesilmek gerekiyor. Bazı alerjen boyalar ya da mobilyanın üstüne dökülen maddeler sorun yaratabilir.
  • Ön planlama yapmadan hareket etmeyin. Başkasına verecek olsanız da, ileri dönüşüm yapacaksanız da bu kural hiç değişmez. Mobilyayı nerede ve nasıl değerlendireceğinizi netleştirmeden hareket ederseniz eşya elinizde kalabilir.

Eski Mobilyalar ve İleri Dönüşüm Önerileri

Eski Mobilyalar Nasıl Değerlendirilir?
Eski mobilyalar ve ileri dönüşümü

Fotoğraf: Rawpixel

Olur da kullanılmayan mobilyalar ile ilgili yeniden değerlendirme yolunu seçerseniz, bu yolculukta bazı fikirler size yardımcı olabilir. 

  • Eski çekmeceliğinizin üstüne granit kestirerek onu bir mutfak tezgahına dönüştürebilirsiniz. Tabii bunun için önce çekmeceliğin üst kısmını çıkarmanız gerekiyor. 
  • Eski sandalyelerinizi birbirine çivileyerek bir bank yaratabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken yan yana çivilediğiniz sandalyelerin boyunda bir minder yaptırmak. Eğer sandalyelerin sırt yaslanan kısımlarını devreden çıkarırsanız bu sizin için bir bench sehpası görevi de görebilir.
  • Bir bahçeye sahipseniz ve eski bir sandalyeniz varsa bu sandalyeden salıncak yapmaya ne dersiniz? Sandalyenin ayaklarını kesin. Sonra uçlarında kancalar olan iplerle bir ağaca bağlayın ve işte bu kadar!
  • Çocuklar büyüdükten sonra beşiklerine ne oluyor? Önerimiz, neden bir masa olmasın? Beşiğin sağ ve sol kapaklarını kesin. Üst tarafa bir cam kestirin, iki kapaktan birini de zeminle camdan kestirdiğiniz tavanın arasına yapıştırın. Kullanışlı bir masa artık emrinizde.
  • Oda kapılarınızdan biri eskidiyse ve değiştirmek istiyorsanız lütfen eskisini çöpe atmayın. Neden dört köşesine birer tahta çakarak onu bir masaya dönüştürmüyorsunuz? Bir de üzerini boyadınız mı tamamdır!

Kullanılmayan Mobilyaları Bağışlayabileceğiniz Kurumlar

Eski Mobilyalar Nasıl Değerlendirilir?

Fotoğraf: Julian Hochgesang

Eski mobilyaları değerlendirme adına ileri dönüşüm yerine bu eşyaları bir ihtiyaç sahibine bağışlamayı da tercih edebilirsiniz. Bunun için başvurabileceğiniz ilk adresten biri, belediyeler. Belediyelerin eski mobilyaları toplayan alt birimleri mevcut. 

Mesela Beşiktaş Belediyesindeki Dost Eller bu birimlerden biri. Üstelik belediye görevlileri gelip mobilyanızı sizden alıyor ve gidiyor. Bu mobilyaları bağışlamak için bir başka seçenek de LÖSEV. LÖSEV’e yapılan bağışları kurum şubelerine bizzat kendiniz bırakmalısınız. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

Son olarak Türkiye Yardımseverler Derneği de bu eşyaları bağışlayabileceğiniz kurumlardan bir tanesi. Yine LÖSEV gibi bu derneğe yapacağınız bağışları dernek şubelerine kendiniz iletmeniz gerekiyor. Konuyla ilgileniyorsanız bağış şartlarına buradan bakabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Jazmin Quaynor