Doğayı Onarmak: Ekolojik Restorasyon Nedir?

Doğayı Onarmak: Ekolojik Restorasyon Nedir?

Endüstriyel üretim, aşırı tüketim, zararlı atıklar ve daha pek çok insan kaynaklı ortaya çıkan durum doğanın dengesini bozuyor. Ekolojik restorasyon ise insan eliyle bozulan dengenin tekrar kurulmasını amaçlıyor. “Ekolojik restorasyon nedir?” sorusuna cevap olarak bu tanım, temelde doğru olsa da pek yeterli değil. Konu hakkında aklınızdaki tüm soru işaretlerini kaldırmak için; ekolojik onarım nasıl yapılır, ekolojik restorasyon teknikleri nelerdir gibi soruları yazımızda yanıtlıyoruz.

Ekolojik Restorasyon Nedir?

Doğayı Onarmak: Ekolojik Restorasyon Nedir?
Fotoğraf: Unsplash | Jose G. Ortega Castro

Doğal restorasyon ya da ekolojik restorasyon, insan aktiviteleri sonucunda tahrip olan ekosistemlerin yeniden işlevsel hale gelmesini amaçlıyor. Bu amaç altında yapılan her faaliyete ekolojik restorasyon demek mümkün. Ekolojik onarım için pek çok farklı yöntemden de bahsedebiliyoruz. Bununla beraber belli başlı ekolojik restorasyon teknikleri de var. Bu tekniklerden bazıları şu şekilde:

  • Habitat Restorasyonu: İnsan aktiviteleri sonucunda tahrip olan habitatın kapsamlı şekilde onarılması.
  • Bitki Düzenlemesi: Bitki örtüsündeki bozulmayı düzeltmek amacıyla planlı şekilde ekim ve düzenleme çalışmaları.
  • Yabani Hayvanların Korunması: Doğal yaşamın dengesini korumak amacıyla hayvan türlerinin yok olmasının önüne geçmek için nadir canlıları koruma altına almak. 
  • Toprak Düzenlemesi: Toprağa, çeşitli nedenlerle kaybettiği işlevselliğini doğal yöntemlerle yeniden kazandırmak.
  • Su İdaresi: Su döngüsünü korumak adına yapılan her çalışmayı bu başlık altına almak mümkün.

Ekolojik Restorasyon Nasıl Yapılır?

Doğayı Onarmak: Ekolojik Restorasyon Nedir?
Fotoğraf: Unsplash | Markus Spiske

Ekolojik restorasyon projeleri, belirli bir alanda oluşan tahribat üzerine ortaya çıkıyor. Bu terimi ilk duyanların birçoğunun aklına sadece vahşi yaşam alanları veya devasa büyüklükteki doğal çevreler geliyor fakat işin aslı pek böyle değil. Şehir içinde limitli alanlarda ekolojik restorasyon çalışmalarını daha sık görüyoruz.

Belirli bir alanda peyzaj çalışması, park projeleri ve benzeri pek çok faaliyet ekolojik restorasyon örnekleri arasında en sık gördüklerimiz. Bu çalışmaların en önemli kısmı ise estetik kaygısından ziyade canlıları ve çevre sağlığını odağına alması. 

Türkiye’den bir ekolojik restorasyon örneğine bakarak nasıl yapıldığını daha kolay anlamak mümkün…

Beylikdüzü Yaşam Vadisi, Türkiye’deki ödüllü ekolojik restorasyonlardan biri. Kavaklı Vadisi’nde gerçekleştirilen projede en önemli nokta hidrolojik altyapı. Bu sayede su debisi artıyor ve canlı varlığını yeniden çoğaltmayı sağlıyor. Proje için; hid­roloji, statik mühendisleri, biyolog, mimar ve plancılardan oluşan büyük bir ekip çalıştı.

Ekolojik Restorasyon Neden Önemli?

Doğayı Onarmak: Ekolojik Restorasyon Nedir?
Fotoğraf: Unsplash  | Markus Spiske

Çevre restorasyonu önemini anlamak için insan-çevre ilişkisini irdelemek yeterli. Bugüne baktığımızda iklim, su krizi ve benzeri ekolojik sorunlarla karşı karşıyayız. Bunun temel nedeni de insanların aktiviteleri sonucunda bozulan doğal ekosistemler. Toprakların verimsizleşmesi, bazı canlı türlerinin yok olması, su kaynaklarının kirlenmesi ve daha pek çok problem ekolojik restorasyon ile tamamen çözülmeyi garantilemese de bu yolda önem verilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Ekolojik restorasyon, çevre sorunlarının üstesinden gelmek için önemli bir yardımcı rol oynayabilir. Doğal ekosistemleri yeniden canlandırma, iklim krizini aşma, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme adına kritik olan ekolojik restorasyona ek olarak hem kurumlar hem de bireyler özelinde sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı olarak hareket etmemiz gerekiyor.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Boys in Bristol Photography